Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Sommarstart med mersmak

Idag var det sommarstart för fjärilsfotograferingen. Även om man aldrig är riktigt nöjd blev det ändå en start med mersmak. Två praktfulla pjäser och en hel del annat smått och gott hamnade på minneskortet. På förmiddagsturen västerut gjorde vi bekantskap med den akut hotade mnemosynefjärilen, eller svart apollo som den också kallas. Det är precis i början på säsongen så de minst två fjärilarna var faktiskt mer än jag hade hoppats på. På lokalen som jag inte vill uppge här p.g.a. att de ljusskygga individer som ägnar sig åt gammaldags fjärilssamling (läs uppnålade fjärilar) och kommers med dessa faktiskt fortfarande existerar. Att de använder Google till hjälp för att nosa rätt på besöksmål kan ni säkert gissa. Förrutom mnemosynefjärilarna blev det en hel del annat som humlesvärmare, svävflugor, skogsödlor m.m. 

Väl hemma parkerade jag mig framför mitt rododendronbuskage och det dröjde inte länge förrän jag hade fotograferat flera humledagsvärmare och som kronan på verket en stirrigt födosökande brunsprötad skymningssvärmare. Denna praktpjäs till svärmare kan bli 8 cm lång mellan vingspetsarna och är något alldeles extra. Jag bukar hitta den vid min rododendron ett par gånger varje försommar. Ute i terrängen har jag sett och fotograferat den när den har besökt tjärblomster. Här kommer några bilder från dagen.


En hona av mnemosynefjäril som slagit sig ner i gräset för att lägga ägg.


Hon återkom flera gånger till samma område men satte sig allt som oftast nere i det höga gräset.


Svävflugorna gillade tjärblomsterna...


...precis som humledagsvärmarna.


Även hemma vid min rododendron flög humlor av olika sorter och humledagsvärmare som på bilden.


Plötsligt såg jag något betydligt större i ögonvrån. Det var den brunsprötade skymningssvärmaren som kom på besök.


Den hade siktat in sig på mina delikata rododendron!


Den besökte säkert ett tjugotal blommor innan den var nöjd (och mätt,  förmodar jag). Sedan såg jag den inte mer men den kommer säkert tillbaka i morgon!

Det var allt för denna gången! I morgon blir det besök vid kusten i hopp om rara fåglar och kanske någon makaonfjäril.

/Tony Svensson, Naturfotogrupp Sydost

Inlagt 2022-06-04 19:02 | Läst 1692 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Så vackert! och fint fotograferat, med skicklighet. Skulle jag händelsevis under mina irrfärder runt hemtrakten finna någon sällsynt fågel är jag knäpptyst om detta, uppger ingen plats. De ska få vara ifred.