Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Surt sträck men fina sippor

Dagens tur var sedan länge planerad med naturfotogruppen till Uttorp som är en fin sträcklokal bara vindarna inte kommer från nordsektorn, Nu lyckades vi för andra gången på ett par veckor pricka in precis när morgonvindarna låg från norr och det var minusgrader på nätterna. Utgången var givetvis given men det blev ändå några  halvt misslyckade försök på flygande fåglar mot månen eller månskenet som speglades i vattnet. 7 havsörnar och några enstaka ejderflockar samt några knipor, skrakar och bläsänder blev resultatet denna morgon som redan när jag steg upp 04.00 var givet på förhand. Efteråt drog vi en runda till Björstorps hage för att kolla in hur långt floran kommit. Gulsipporna blommade men många såg lite hängiga ut efter nattfrosten. De rara gullpudrorna hade ännu inte kommit i blom men om någon vecka är det nog bättre fast på växtligheten i hagen.


En häger passerar månen men de flesta fåglarna flög idag för lågt för att fastna på bild med månen som fond.


Vi såg 7 havsörnar men den som flög i höjd med månskivan upptäcktes för sent. Det gäller att vara beredd och spana av synfältet med kikare hela tiden. En tiondels sekund så kan det vara för sent. Detta ljuset när man har ljus från den uppgående solen samtidigt som månen avtecknar sig klart mot himmeln varar bara ca. 20-30 minuter och det är om inga moln finns på himmeln. Förra årets bilder (se bloggen) på storspovarna var sannerligen en lyckoträff med tanke på att det sträcket bara varar några dagar med fullmåne per  vartannat år. I år kommer det inte vara fullmåne när spovarna toppar sitt sträck runt 20 april.


Tyvärr blev det inga ejderflockar idag som kunde passera framför det av månen belysta vattnet. Jag fick nöja mig med några skarvar som passerade åt fel håll.


Här kom skarvarna på lagom höjd men lite försent på morgonen så att månen ser en aning blek ut.


Efter en tidig reträtt redan efter lite drygt 3 timmar vid havsbandet drog vi vidare mot Björstorps hage för att fotografera lite blomster. Här är den i Blekinge sparsamma gulsippan som ser ut som en gul vitsippa med sina flikiga blad.


Här är vätterosen som är en växt som lever på hasselns rötter.

Det var allt för denna gång, i morgon blir det rapport från trädgården!

Tony Svensson/Naturfotogrupp Sydost, naturfotosydost.se

Inlagt 2020-04-10 19:11 | Läst 911 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Läckra och lyckade bilder med månen! Glad påsk.

MvH
Johnny