Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Vinterbesök i bergstallskogen

Så var det dags för första riktiga fotobesöket vid matningen bland bergstallarna ett stenkast hemifrån! SMHI´s prognos löd halvklart till sol, vilket givetvis misstroddes och så klart besannades farhågorna. Jag och ett helt gäng andra fotografer fick helt enkelt nöja oss med gråväder och "pissljus" som vi brukar kalla det här längs kusten i sydost. Höga iso och långsamma slutartider fick dock inte ner humöret då ett gäng korsnäbbar ivrigt försåg sig med tallkottarna och dess frön, fullständigt ignorerande vår närvaro på några meters håll. Men som vanligt är vill mycket ha mer och hoppet om att solen skulle kika fram genom den grå mattan ovanför oss fick igång diskussioner om lägre iso och fåglar med solglimt i ögonen. Så blev inte fallet denna gången men med lite "spray and pray" fick i alla fall de flesta av oss några någorlunda skarpa bilder av de alltid lika roliga fåglarna. Dessutom var tofsmesarna och svartmesarna på bra humör denna morgon och lät sig fotograferas i det för Blekingekusten ovanligt vita och kyliga decemberlandskapet.


Korsnäbbar "mitt uppe i maten" kan ibland t.o.m. plockas med händerna.


Den lite skygga gulsparven lät sig också fotograferas.


Den pigga och snabba svartmesen sitter inte ofta stilla särskilt länge! Fågeln på bilden håller just på att börja blinka med sin blinkhinna, därav sin morgontrötta uppsyn
som inte alls återspeglar aktiviteten den uppvisade!


Och till sist favoriten, tofsmes, som jag inte kan få nog många bilder av.

Det var allt för denna gången. Hälsningar från ett kylslaget Blekinge!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost

Inlagt 2022-12-11 16:01 | Läst 1635 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Många fina bilder trots pissljus. Korsnäbbar är som små papegojor, blir fina på bild. De jag stött på har suttit i toppen av stora tallar, i samma ljus.
Fina bilder, det är nog några år sedan jag fotograferade dessa arter, förutom gulsparven den är relativt vanlig här. Nu blev jag dock lite inspirerad, jag får ge skogen ett besök. Korsnäbbarna brukar dock vara lite besvärliga, de är som sidensvansar antingen har man 50 eller så har man inga och oftast är det inga
Svar från Tonyeagle 2022-12-12 12:46
Ja, så brukar det vara med korsnäbbarna. Senaste månaden har det dock varit ovanligt mycket korsnäbb i farten här nere.
pdahlen 2022-12-12 12:49
Kom just hem från skogen, inga korsnäbbar men en del småfågel och det blev ganska bra med de snöklädda grenarna
Vintriga bilder du bjuder på och gulsparven lyser som en liten sol i det gråvita. Kul med korsnäbbarna och det blev en del fina bilder även i det mjuka ljuset. Tofsmesen är toppen. Den hade vi i matningen på tomten för några år sedan men nu ser vi den väldigt sällan. Svartmesen är däremot en stadig gäst.
Hälsningar Lena