Fredriks fotoblogg

Denna blogg handlar om mitt fotande (främst gatufoto) men också om funderingar kring foto i allmänhet. Jag skriver dessutom om fotoevents som jag lyckas ta mig till.

Ny månad – ny blogg – nya regler för Gatufotopoolen!

Hej alla vänner av gatufoto!

Jag skriver detta i egenskap av delvärd i Gatufotopoolen här på Fotosidan. Nyligen har det på Fotosidan förekommit lite av en debatt kring Gatupoolen, dess regler och vad som är gatufoto i största allmänhet. Jag och huvudvärden för poolen, Anders F. Eriksson har därför arbetat fram ett förslag på nya regler och förordningar. Förhoppningsvis så kommer dessa att underlätta för alla i poolen eftersom man nu vet “vad som gäller”. Det bör också leda till bättre foton och gatufotografer. Nytt är också att vissa egenskaper/kvaliteter hos fotografier premieras (se nedan) och genererar poäng (s k “street points”) som man kan använda för att lägga in fler foton per 24 timmar (idag tillåts bara ett foto per dygn och fotograf).

Följande områden anser vi vara särskilt viktiga att börja med och de bör därför förändras enligt nedan:

Betygsättning:

Idag kan man sätta betyg 5 på en bild i poolen. Vi menar att så pass bra bilder (världklass!) inte finns i poolen (eller ens i Sverige) idag, varför vi kommer att begränsa det högsta betyget till 4 på en 4-gradig skala. Om kvalitetsnivån mot förmodan höjs så kan vi kanske se över detta.

Brännvidder:

Vi har tittat på vilka brännvidder som användes av bästa gatufotograferna – 28mm (Garry Winogrand), 50mm (Henri Cartier-Bresson), 35mm (de flesta andra). Av kvalitetsskäl vill vi nu att publicerade foton i poolen fortsättningsvis är tagna med någon av dessa brännvidder. Om du mot förmodan fotar gatufoto med zoom så behöver du alltid ställa in brännvidden enligt ovan. Kör du med APS-C så gäller 18mm, 33mm och 23mm. För micro 4/3*: 14mm, 25mm och 17.5mm.

Geografisk plats:

Det är onekligen så att vissa platser i vår värld lämpar sig speciellt väl för gatufoto. För foton som är tagna i någon av de klassiska gatufotostäderna New York, London och Paris (kategori 1) så erhålls maximalt antal “street points”. Tokyo, Stockholm, Los Angeles och Uppsala är kategori 2. Malmö, Göteborg, Berlin hör till kategori 3 osv. Observera att vi fortfarande inte har spikat kategoriseringen än varför vi gärna tar emot förslag på andra speciella orter för bra gatufoto med motivering.

Utrustning

Den klassiska gatufotokameran är ju Leicas M-serie och även idag är dessa modeller väldigt populära bland duktiga gatufotografer. Under de senaste åren så har emellertid Fujifilms modeller seglat upp som ett alternativ och kallas ibland för “fattigmans-Leica”. Vi gillar och vill stötta att man strävar efter att fota gatufoto med den lämpligaste utrustningen varför vi anser att Leica- och Fujifilm-foton ska ge fler “street points” än foton från DSLR-kameror från Nikon eller Canon. Gatufoton med en smartphone är inte seriöst och vi överväger här minuspoäng.

Film och digital

De bästa gatufotona är 9 gånger av 10 tagna med film och inte digitalt. Vi vill därför att man försöker anstränga sig att göra sina digitala foton så filmlika som möjligt i efterbehandlingen. Kodachrome för färgfoton kan vara målet (högst antal “street points”) och för svartvitt kanske Kodak Tri-x 400?

Både Anders och jag vill vara ett lyhört värdpar varför vi uppmanar till poolmedlemmar och andra gärna vädrar sina åsikter i kommenterar till denna blogg eller i Gatufotopoolen.

Med vänlig hälsning,

Fredrik - delvärd i Gatufotopoolen

* Som micro 4/3-fotograf, vänligen beskär till 3x2 eftersom formatet är “fel” jämfört med småfilm.

Postat 2018-04-01 00:05 | Läst 2185 ggr. | Permalink | Kommentarer (21) | Kommentera