Reflektioner och upplevelser

fotografering (och annat?) med ddarriga händer

Ibland tryter fantasin så jag inte kan hitta på någon bra rubrik så då får jag väl vara utan rubrik den här gången

Idag var det lördag, så då åkte jag till Uppsala, inte för att jag brukar göra det på lördagar men den här lördagen var det fotofikalördag, så jag körde dit och parkerade min bil där det inte kostar att parkera, och på köpet fick jag en promenad på vägen till fikaplatsen, och vårsolen sken, fast luften var kylig till att börja med och jag hade två kameror att roa mig med.

Det jag roar mig med för närvarande är ju rå fotografering  (RAW-foto) som jag just gett mig i kast med, och då har jag både fått något att jobba med och något att blogga om. Två flugor i en smäll alltså.

Dagen första bild blev rena mäklarfotot, ett hus i solen, men också ett gatufoto eftersom det fanns en skuggig gata med i bilden, för kontrasten skull.

Två bilder blev det, nästan likadana, på nästan samma plats, med samma hus., med två kameror, med RAW, med ungefär ekvivalenta brännvidder. En bild med en Canon 40D och en bild med en Olympus PEN EP-1. Olympusen är en m4/3-kamera med crop-factorn 2, och 40D:n har faktorn 1.6, så mellan dem är det en crop-faktor på 1.25. Inte så stor skillnad alltså. Då borde de ju inte heller vara så stor skillnad på bilderna.

Jag tycker de blev ganska så lika. Inte för att det bevisar något, men det visar på att det jag trott nog inte är helt vansinnigt, att jag inte förlorar någon bildkvalitet med att ha en liten och lätt kamera, i alla fall inte så länge det är tämligen ljust. Sedan finns det ju andra skillnader, men det är en annan sak. Var sak har sin plats, även kameror och dess egenskaper.

Jag travade vidare mot mitt mål och tog fler bilder på vägen, men de får ni inte se nu, kanske en annan gång. Istället blir det lite bilder på fikafolk. Jag hade ju tagit min Canon ur vinteridet så då passade det  bra att använda den. Det blev lite porträtt med 50 mm/1.4.

Jag hann med en bild på Rauni.

Men sedan rusade hon raskt iväg till andra åtaganden.

Jag fick slänga upp Olympusen med vidvinkeln föra att hinna fånga henne när hon flög iväg.

Men det fanns ju andra att fotografera.

Alf pratar kamera med Tobbe

Och här njuter Torbjörn av att dricka.

Kurre var så röd och grann så han behövde också porträtteras.

Men så småningom var det dags att ge sig av.

Tack för idag!

.

Postat 2012-03-03 21:12 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Lille PEN, back to basic, men också nytt: En rå PEN.

Jag provkörde RAW i lille PEN också, igår. Faktiskt innan jag testade det i G2::an, nämligen redan på väg till jobbet.  Dessutom  med 17 mm pannkaka och den optiska genomsiktssökaren som jag inte använt så mycket. Variation och förnyelse, är det så det heter?

På väg till jobbet.

Morgonskugga.

Det här motivet var jag tveksam till när jag tog bilden. 

Motljus, reflexer, glashalt och konstiga färger... men jag gav det en chans och tycker det blev hyfsat, men om det beror på RAW eller Lightroom eller mig ska jag låta vara osagt.

Men med den här bilden började jag ana fördelen med RAW.

Jag hade nog inte fått till den här bilden med bara jpg+Photoshop.  Nya tider stundar...

En bild från samma "rulle", men innan jag ställt in kameran på RAW.

Det funkade det också... På den tiden...

Och idag har jag skaffat mig ännu fler råa bilder, får se om det blev något...

Postat 2012-03-03 16:54 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nu har jag passerat den första mentala spärren och blivit en rå typ.
Raw-Type?

Det hände idag att  jag tog mig samman och gjorde stordåd. Jag har ju under lång tid (flera år) inte alls brytt mig , men jag har ju hört de stora grabbarna prata om det, så nu var det kanske dags. Grunden blev ju lagd redan för ett par veckor sedan, när jag nappade på ett billigt erbjudande och beställde Lightroom. Sedan blev det bara liggande i paketet.

Steg två tog jag i dag, när jag grävde mig in i kamerans menyer och talade om för den att spara RAW-filerna. När jag sedan kom hem var jag ju följaktligen tvingad att att installera programmet också. Min Mac slukade girigt innehållet i det platta paketet och så hade jag plötsligt ett ljusrum, så jag kan börja med ljusterapi för mina bilder.

Vallentuna kyrka i dagens aftonsol  fick bli ett testobjekt.

Just det, testobjekt. Här kommer version 2.

Vad är det då för skillnad på bilderna?  När jag fotade sparade jag både rå-filen och kamerans jpg. När jag kom hem gjorde jag som vanligt med jpg-bilden, öppnade den i Photoshop och behandlade den ungefär som jag brukade. Mer exakt än ungefär  kunde det inte bli, eftersom jag brukar vara ungefär så exakt när jag jobbar med bilderna och mest följer känslan. Men som den logiker jag är, finns det nog ändå någon sorts systematik i galenskaperna. Be mig bara inte att beskriva den...

Månen stod högt på himlen så den fick bli en del av nästa motiv.

Min uppfattning om hur blå den blå himmelen skulle vara, hann tydligen ändras rejält mellan de två versionerna. Jag hade alltså inte den första versionen framme när jag gjorde version två. Båda är gjorda lika mycket på fri hand. Dessutom var det första gången jag använde Lightroom, så jag fick pröva mig fram och gissa/testa hur funktionerna fungerade.

Sten och stenar. Det står en stor runsten på kyrkogården, så den fick också bli testobjekt. Det har den varit förut också, i somras när jag testade nyinköpta gamla billiga objektiv, så den hade nog vanan inne.

Här blev det rödare.

När jag, kall om fingrarna, återvände till bilen såg jag hur solen reflekterades i en av gravstenarna, så då fick det bli ytterligare ett testmotiv.

Version II.

Blev jag något klokare på det här då?

1. JAG KAN.

2. Det fungerar.

3. Jag har använt Lightroom.

4. Det kanske t.o.m. är smidigare.

Någon kvalitetsskillnad har jag inte sett ännu, men det var väl inte väntat av detta lilla experiment.

Kameran var en Panasonic G2.

.

Postat 2012-03-02 22:37 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 

Innehållskategorier

Kategorier