En fotograferande sjömans ord och bilder.

En Jessica med en Yashica

Jag får se många fotograferande människor i mitt jobb på M/S Gustaf Wasa. De flesta fotograferar numera med mobiltelefon men jag ser alla varianter av riktiga kameror också, allt från billiga kompakter till fullformatare med jätteobjektiv.

En dag i somras hade vi en kufisk kvinna som fotograferade med en analog kompaktkamera. Med tanke tanke på hennes klädsel och övrig utrusning, bland annat en ryggsäck som såg ut att vara från 60-talet, tror jag hon hörde till typen "det var en bra kamera när jag köpte den 1981, då är det en bra kamera nu också". Troligen äger hon inga digitala prylar alls, inte ens en gammal Nokiatelefon. Hemma har hon en svartvit TV och hon betalar helst sina inköp med en knippe hemodlade morötter.

Tjejen på fotona var en helt annan kategori. Hon har nog fotograferat med moderna kameror i många år men ville gärna prova att ta några bilder med morfars gamla kamera. Hon visste nog exakt vad hon gjorde med den gamla Yashican. Dessutom var hon jättefin med den blommiga klänningen och den gamla kameran. Om hon verkligen heter Jessica har jag ingen aning om, men det blev en bra rubrik.

Inlagt 2016-08-18 13:06 | Läst 6697 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul möte och säkert intressant med lite fotande med en sådan kamera!
Svar från Mashavet 2016-08-18 14:07
Tack!
Jag har många intressanta möten med både fotograferande och icke fotograferande människor i jobbet. Jag hade hoppats att just den här tjejen skulle komma upp på bryggan och hälsa på så jag kunde fråga lite om hennes fotograferande, men tyvärr blev det inte så.
Jag kan faktiskt inte påminna mig om att vi har haft någon annan passagerare med denna typ av kamera.
Mycket klädsammare med en Yashica på magen än en mobil på näsan.
Svar från Mashavet 2016-08-19 00:27
Absolut!
Mobiltelefoner kan vara bra till mycket, men enligt min åsikt inte till att fotografera med.