Från Mashavet och andra vatten

En fotograferande sjömans ord och bilder.

Fartygskollision och brand ombord

Det har varit en stor sjöräddningsövning i Siljan. Deltog gjorde Sjöräddningssällskapet, räddningstjänsterna i Leksand, Rättvik och Mora och passagerarfartygen M/S Gustaf Wasa och S/S Engelbrekt.

Scenariot var att Gustaf Wasa och Engelbrekt kolliderade utanför Tällberg. Engelbrekt började brinna och flera personer hoppade i vattnet. På Gustaf Wasa skadades maskinisten och kapten fick hjärtattack och måste fortast möjligt evakueras till väntande ambulans iland. Några passagerare evakuerades med livflotte.

Jag är skeppare på Gustaf Wasa och beskriver händelserna från den positionen.

En utrangerad 25-personersflotte användes som övningsflotte. Det är inte riktigt samma typ som de vi har på Gustaf Wasa. Vi har 50-personerflottar utan tak. För att inte förlora skalen till flotten så blåstes den upp på kajen i Leksand.


Utlösningslinan är lång.

Det börjar synas vad det ska bli.

Sjösatt och klar.

Vi bogserade flotten till "olycksplatsen" med Gustaf Wasa.

Här kommer S/S Engelbrekt för att kollidera med oss, de sjöbusarna. För säkerhets skull skedde kollisionen med mer än 100 meters avstånd mellan båtarna.

Här kommer första båten från Sjöräddningen i full fart.


Fler anlände i rask takt.


Tre av våra passagerare har tagit sig ner i flotten och blir bogserade av Sjöräddningen.


Vi passade på att tända några nödbloss med utgånget datum. Ett mycket intensivt ljus som syns bra även i fullt dagsljus.


En bit bort ligger Engelbrekt och "brinner". Lite rök kommer från ångpannan, men det mesta är teaterrök.


Här blir "jag" (som har fått en hjärtattack) utburen av räddningstjänstens personal. "Jag" fick hjärt/lungräddning hela vägen till en väntande ambulans på land.


Ytterligare en av räddningstjänstens båtar kommer i full fart.


Livflottarna togs på släp in mot land. Betydligt säkrare än att låta folk ta sig mellan flotte och båt ute på sjön.


Del 2 av övningen vid kajen i Leksand, då Sjöräddningens personal och frivilliga (bl.a. jag) provade överlevnadsdräkter i det kalla vattnet. 


Vi fick öva på att ta sig upp i livflotte och räddningsbåt utan hjälp. Inte så enkelt.


En av sjöräddningens killar hoppade från relingen på Gustaf Wasa. Dräkten klarade det också utan att kläderna under blev blöta.


Efter övningen tömdes flotten på luft...


...och rullades ihop.


Hur i helv... den en gång har fått plats i en sån "tunna" som ligger på släpet är en olöst gåta. Sånt vet bara de som jobbar med flotteservice.

Postat 2016-05-25 22:20 | Läst 7088 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Stort blåljuspådrag i Leksand

I går eftermiddag, en kvart efter att vi hade lagt till vid kajen i Leksand med M/S Gustaf Wasa, började det anlända blåljusbilar. I början var osäkerheten stor om vad som egentligen hade hänt. Det påstods att någon hade försvunnit i älven vid Gustaf Wasa. Varken vi ombord eller någon på kajen visste något om det. Efter ett par minuters förvirring kom en man springandes, ropade och pekade uppströms. Där hade tydligen en man bestämt sig för att bada i älven och inte kommit upp igen. Vid det laget hade det anlänt fler blåsljusbilar och blåsljusbåtar (nja, tror inte båtarna har det, men ni fattar vad jag menar) och dykare.


En av Räddningstjänstens stora bilar stannade på andra sidan älven för att sjösätta en liten båt.


Den första av Räddningstjänstens båtar är i sjön.


"Där uppe nånstans...."


Här kommer dom, koncentrerade på uppgiften.


Här kommer den "riktiga" räddningsbåten.


Även en husbåt deltog i sökandet. Räddningspersonalen ombord på Elfdalen spanade med värmekamera.


Det var strömt i älven, så att söka vid bropelarna är en bra idé. Där kan bildas märkliga bakströmmar.

I det här läget fick jag annat att tänka på än att fotografera. Vi skulle snart avgå med M/S Gustaf Wasa. Eftersom vi befann oss mitt i sökområdet fick det lov att ske i samråd med räddningsledaren. Att vi gav oss iväg borde ju underlätta sökandet, samtidigt som det innebar en risk för folk i vattnet. Vi kunde i alla fall avgå ungefär som vanligt, lite försiktigare med maskinerna bara, för att inte i onödan virvla runt vatten och bottensediment.

Vi fick senare veta att den försvunne hade påträffats drunknad inte långt från den plats där han gick ut i älven.



Postat 2014-07-19 18:10 | Läst 4015 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera