Från Mashavet och andra vatten

En fotograferande sjömans ord och bilder.

Thailand 2016: 11 Att få vakna i ett lyxtält med utsikt över djungeln.

Tisdag 16/2

När jag vaknade strax efter sju och gick ut på terrassen utanför tältet var det redan nästan helt ljust. En lätt morgondimma låg kvar nere i dalen. Fåglar kvittrade överallt. Hundratals, kanske tusentals.


Det är snart helt ljust.


Ljusare.


Det blev dag alldeles för snabbt. Jag hade gärna stått där längre och tittat och lyssnat på fåglarna.


Där borta ligger i alla fall lite dimma kvar.


Här sitter jag bra utanför tältöppningen. Det är bara en rejäl kaffemugg som fattas.

En liten brun groda satt på väggen över tvättstället. Den ville inte vara med på bild utan gav sig iväg när jag hämtade kameran. Istället hittade jag en gecko som försökte vara osynlig, men jag såg den i alla fall. Kanske den var där för att ta myrorna som höll till i själva toastolen.
Mina finska grannar hade haft en råtta i tältet under natten. Den hade käkat på deras skosnören.


Den lilla toahyddan direkt bakom tältet.


Jag ser dig allt!

Efter frukost åkte vi minibuss 20 minuter till receptionen för nationalparken Khao Sok. Därifrån gick vi en turistanpassad djungelstig. Vi gick 3,5 km, sista biten i besvärlig terräng. Där tog vi en paus. Jag och några till tog ett dopp i Khao Sok River. Samma väg tillbaka. Vi såg nästan inga djur. Några små ödlor, apor och en del småfåglar på håll. Inga tigrar, inga vilda elefanter, inte ens en endaste liten kungskobra. Men med så mycket folk och t.o.m. en motorcykel på stigen var det inte förvånande. Djuren fanns nog i djungeln, men inte nära stigen där vi människor fanns.


På den här delen av djungelpromenaden var det lätt att ta sig fram.


Men det var ändå en riktig djungel.


Bambu växte i täta klungor.


Bambu och ... tja... djungel. Växter är inte min specialitet.


Kan det här vara någon släkting till Durian?


Vi gjorde en avstickare från stigen, och där var det besvärligare att ta sig fram.


Vi var längre upp vid Khao Sok River och här var floden betydligt mindre än där vi äkte på kanotfärd.


"No python snakes. Good place for swimming" Och badade gjorde vi, och ingen blev uppäten.


En kort paus under vandringen tillbaka.


En färgglad liten blomma mitt i allt det gröna.


De här små apbarnen busade runt på stigen.


En vuxen apa höll koll.


Den lilla ödlan har bra kamouflage. En Long-tailed Sun Skink.

En dusch, lite skrivande i resedagboken i tältet och sen lunch på djungelcampen, utcheckning och nästan en timmes väntan innan transport tillbaka mot Phuket. Färden till Karon Beach tog över fyra timmar. Tät trafik nästan direkt efter bron (Phuket är en ö), sen krypfart i köer hela vägen till hotellet.


Att skriva resedagbok är en förutsättning för att det ska gå att göra ett sånt här resereportage.


De hade katt på djungelcampen redan när de göt golvet.

Jag hämtade ut mina beställda skräddarsydda skjortor och käkade en god panengcurry hos de trevliga tjejerna på Bamboo Kitchen, sen stod jag ett tag och kollade på en lokal gitarrist som ton för ton spelade "Little Wing" exakt som Hendrix. (Nej, det var inte playback.) Tillbaka på hotellet var det dags att börja packa. Jag brukar alltid ha problem med att klara att hålla bagaget under 20 kg. Det gick inte den här gången heller, men det blev bara några hekto för mycket.


Jag tror att det här var den bästa Hendrixkopia jag har hört (och jag har hört många). Gitarrliret alltså, sången var inte lika bra.

Onsdag 17/2

Det blev inte många timmars sömn. Klockan ringde 04.15. Transfern till flygplatsen hämtade 05. Det gick betydligt fortare genom Chalong och Phuket Town den här gången, men helt tomt på trafik var det inte trots den tidiga timmen.
De vägde inte alls handbagaget där fotoutrustning och annat tungt fanns. Jag hade kunna packa i flera kilo till.
Planet lyfte planenligt(!) 09.10. Jag lyckades sova bort en stor del av den 11 timmar långa tråkiga flygningen. Vi landade på Arlanda vid tretiden svensk tid. Tågresan hem funkade utan haveri. Faktiskt två tågresor i rad utan problem. Måste vara något slags rekord.
Det första jag slogs av var som vanligt inte den hemska kylan (-5º) utan hur färglöst Sverige är. Bara grått, gråt, brunt, mer grått och mörkt och murrigt. Landskap, byggnader, bilar, kläder... Allt. Sverige är ett färglöst land!


Hemma i gråa, trista, kalla Sverige. Oftast är det lite varmare och några fler färger sommartid, men det är inget man kan ta för givet.



Innehållsförteckning

1 Resan, hotellet och trist fisk.
2 En bulbul, en djonk och äkta och falska damer.
3 Utanpå bussen till Phuket Town, bläckfisk på pinne och M/V Camic.
4 Äntligen! Under ytan vid Similand Islands.
5 En barracuda och mantor, mantor, mantor!
6 Dansräkor, en katt, en djävul och en förnärmad muräna.
7 Bläckfisk, julgransmaskar och mer fisk än vatten.
8 In i berget med kajak.
9 En knubbig kropp på bergets topp.
10 Elefanter, apor, en orm och kanotfärd på Khao Sok River.
11 Att få vakna i ett lyxtält med utsikt över djungeln.

Postat 2016-08-13 13:26 | Läst 11778 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Thailand 2016: 10 Elefanter, apor, en orm och kanotfärd på Khao Sok River.

Måndag 15/2

En snabb och tidig hotellfrukost. 07.15 blev jag hämtad. Faktiskt exakt på den tid som sagts. Minibuss norrut igen. I utkanten av Khao Lak blev det en kort kaffepaus på ett fik med fin utsikt. Nästa stopp bara några kilometer senare, vid den berömda polisbåten i Khao Lak, där vi fick information om tsunamin och hur den drabbade området.


Den här utsikten skulle jag gärna se oftare.


Den ligger fortfarande exakt där den hamnade när tsunamivågorna drog in på annandagen 2004. 1800 meter från havet.


Vi hade gott om tid så det blev ett extrastopp vid ett tempel en bit norr om Khao Lak.

Vi åkte vidare till en elefantpark där vi fick åka elefantrygg och mata dem med bananer.
Jag är rätt kluven till det här med elefanttrekking för turister. Elefanterna måste ju dresseras till det, vilket troligen inte sker på något snällt vis, men när de väl är färdigutbildade har de nog ändå ett rätt behagligt liv. Ungefär som hästar i vår del av världen. Och vad skulle hända om turisterna slutade komma? Jag är rätt säker på att dessa elefanter bara skulle "försvinna", troligen i någon gryta. Det bästa vore nog om intresset sakta avtog så de fanns jobb för de elefanter som bär turister nu, men det skulle inte vara lönt att dressera nya. Elefanttrekking är heller ingen speciellt intressant upplevelse. Jag hade nog hellre stått bredvid och fotograferat. (Jag såg en väldigt färggrann Kingfisher på nära håll, men en skumpig elefantrygg är nog den sämsta fotoplats man kan tänka sig. Det blev inget foto på den fina fågeln.) Däremot tyckte jag att det var väldigt intressant att mata dem med bananer. Det är helt otroligt med vilken precision de kan hantera alla musklerna i snabeln!


Det här är vad man ser av elefanten från sadeln eller vad den nu kallas, bänken som man sitter på. Väldigt skumpigt är det också.


Det blev en halvtimmes traskande vid den här lilla floden.


Skötarna passade på att blaska lite vatten på sina djur.

Nästa stopp blev vid ett tempel till apornas ära."Don't feed the monkeys" sa vår guide, men några valde att inte förstå engelska just då.


Long Tailed Makak. Dom ser snälla ut och är det oftast också, men de är inga tämjda husdjur och kan bitas ordentligt. Bett som lätt blir infekterade, så det är direkt till doktorn som gäller om man blir biten.

En fransman i gruppen delade med sig av sitt vatten.


Kex är gott, men just nu är det mer spännande att titta i rumpan.

Det blev också ett kort fotograferingsstopp på en parkeringsplats med fantastisk utsikt över djungeln i Khao Soks nationalpark.


Vår guide tog det här fotot på mig.

Så var vi äntligen framme vid målet för resan, nationalparken Khao Sok. Vi började med att bli paddlade i kanot på Khao Sok River. Vacker natur, lugnt och skönt utom vid något tillfälle då floden gick nära en trafikerad väg. Jag halvlåg bekvämt i kanoten med kameran redo. Tyvärr var det inte mycket djurliv. Det mest spännande var nog en Mangrove Snake som låg hopringlad i ett träd rakt över där vi paddlade fram. Enligt guiden ligger de så och lurar på fisk. De kan bli upp till 2,5 m, men det var svårt att avgöra längden på just den här. Mot slutet fick jag syn på en stor ödla. Annars mest fjärilar och fåglar, dock ingen färggrann Kingfisher som jag hade hoppats på att få se igen.


För att komma till startplatsen för flodfärden fick vi gå genom en lång grotta.


Varmt och skönt, solen skiner, jag sitter skönt tillbakalutad i en kanot och blir sakta paddlad fram på en flod genom djungeln. Livet är allt bra skönt!


Ett mäktigt landskap!


Efter ett tag smalnade floden av och djungeln kom tätare inpå.


En Mangrove Snake låg i ett träd ovanför floden och lurade. Bara lite giftig, enligt guiden.


Det franska paret fotograferar ormen.


En James-Bond-ö fast på land.


Möjligen en Monitor Lizard.

Totalt varade flodfärden över en timme. Vi blev hämtade av minibussen och fortsatte till en liten bergstopp. Vägen upp var extremt brant trots att den slingrade sig runt berget. Där flyttade vi in i våra djungelhyddor, som egentligen var stora tält på plattformar. Full ståhöjd i hela tältet, och det var möblerat med riktiga möbler. Dusch och riktig toalett i en liten hydda bakom varje tält. Till och med AC fanns. Allt mycket rent och snyggt. Jag hade ett helt sånt tält för mig själv.
Gemensam middag i "receptionen" medan det mörknade.


Mitt tält. Brant, som synes.


Dubbelsäng, AC, sminkbord, fläkt, barskåp, handdukar vikta som elefanter och en dusch/toa på baksidan. Vad kan man mer behöva i ett tält?


Utsikten var det inget fel på.


En gecko satte sig på utsidan av fönstret medan vi åt. Intressant att se lite av greppmönstret på fötterna.



Innehållsförteckning

1 Resan, hotellet och trist fisk.
2 En bulbul, en djonk och äkta och falska damer.
3 Utanpå bussen till Phuket Town, bläckfisk på pinne och M/V Camic.
4 Äntligen! Under ytan vid Similand Islands.
5 En barracuda och mantor, mantor, mantor!
6 Dansräkor, en katt, en djävul och en förnärmad muräna.
7 Bläckfisk, julgransmaskar och mer fisk än vatten.
8 In i berget med kajak.
9 En knubbig kropp på bergets topp.
10 Elefanter, apor, en orm och kanotfärd på Khao Sok River.
11 Att få vakna i ett lyxtält med utsikt över djungeln.



Postat 2016-08-12 11:31 | Läst 9837 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Thailand 2016: 9 En knubbig kropp på bergets topp.

Lördag 13/2

Äntligen en sovmorgon!
Jag tog en taxi till "Big Buddha" som var synlig från min hotellbalkong.


Uppe på bergets topp syns en jättestor Buddha från min hotellbalkong.

Vägen upp var både krokig och bitvis brant. Det var fantastisk utsikt därifrån. Jag såg hela södra Phuket, Phuket Town, Chalong, Karon Beach och Kata Beach.


En rejält stor Buddhastaty var det!


Intill den stora Buddhan fanns en  miniatyr. Inte speciellt liten den heller.


Den här gyllene kvinnan var inte så stor, men vacker var hon.


Utsikten från toppen av berget var enorm. Chalong och Phuket Town.


Södra Phuket.


Omvänt foto mot det första - min hotellbalkong från bergets topp. Hotel Ramada Phuket South Sea är det till vänster om höghuset.


Det pågick byggnadsarbeten vid Buddhan.


Säkerhetstänket på bygget är inte riktigt detsamma som i Sverige. Det var ännu längre att ramla på andra sidan muren.


Marmorbeklädnad av betongpelare.


Pinglor fanns i hundratal. Antagligen har de någon viktig betydelse för buddhister.


Jag vet inte vad det här är för växt, men den var väldigt fin mot den blå himlen.

Efter ett dopp i hotellets pool och en stunds läsa åkte jag in till Patong och varuhuset Jungceylon. Jag köpte att par äkta Lee-jeans i en märkesbutik, bara lite dyrare än vad de begärde för de usla kopiorna på Night Market i Phuket Town.
Jag gick en sväng på Bangla Road igen, sen käkade jag gott och billigt på en liten restaurang lite längre bort. Kaffe på Starbucks.
Jag tog en tuk-tuk tillbaka till Karon Beach. En mikroskopiskt liten Daihatsu-pickup. Det är meningen att passagerare ska åka på flaket, men jag satte mig fram och pratade med chauffören. Jag frågade på engelska var motorn sitter i den lilla bilen. "No have", fick jag till svar! Eftersom jag inte kunde se att han sparkade på som Fred Flinta antar jag att det ändå satt en liten motor på undersidan någonstans.


Patong Beach låter bättre än Bangla Road, men det är på den gatan skylten sitter.


Det var en sån här röd liten pick-up jag åkte med.

Söndag 14/4

Det landade en sån där underbar Common Myna på min balkong och kvittrade. Försiktigt gick jag ut till den. Den satt kvar. Vi satt ungefär en meter från varandra, jag på ena stolen och fågeln på ryggstödet mittemot. Varje gång jag sa något lutade den på huvudet och lyssnade intensivt. Jag provade att gen den små bitar av cashewnötter och det åt den gärna.


Dom ser lite busiga ut, Common Myna, tycker jag.


De är nog lite av Thailands motsvarighet till kajor. Finns överallt, äter allt, låter ofta och gärna. Men visst är det en vacker fågel, och de låter mycket bättre än kajor.


De är ofta orädda men det är sällan de kommer så här nära.

I övrigt en lugn och avslappnad dag. Jag solade och badade i havet utanför hotellet, läste och tog det lugnt.
Färsk frukt till lunch. På kvällen valde jag Bamboo Kitchen igen. Chicken with black pepper. Till den drack jag färsk Lemon Juice.


I havet utanför hotellet.


En perfekt lunch.


Chicken with black pepper. Det var alltså färsk svartpeppar, det har jag aldrig ätit förr. Mycket gott!




Innehållsförteckning

1 Resan, hotellet och trist fisk.
2 En bulbul, en djonk och äkta och falska damer.
3 Utanpå bussen till Phuket Town, bläckfisk på pinne och M/V Camic.
4 Äntligen! Under ytan vid Similand Islands.
5 En barracuda och mantor, mantor, mantor!
6 Dansräkor, en katt, en djävul och en förnärmad muräna.
7 Bläckfisk, julgransmaskar och mer fisk än vatten.
8 In i berget med kajak.
9 En knubbig kropp på bergets topp.
10 Elefanter, apor, en orm och kanotfärd på Khao Sok River.
11 Att få vakna i ett lyxtält med utsikt över djungeln.


Postat 2016-08-11 12:44 | Läst 8933 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Thailand 2016: 8 In i berget med kajak.

Fredag 12/2

Ingen sovmorgon nu heller! Frukost på hotellet före sju. Tjugo över skulle jag bli hämtad, men som vanligt i Thailand kom minibussen en halvtimme för sent. Sånt får man räkna med. I bussen satt redan flera andra svenskar och danskar. Vi åkte till en liten hamn på nordvästra hörnet av Phuket. Därifrån båtresa med en rätt kufisk båt. Aktra delen var en slags hangar för kajaker. Efter en timmes färd sjösattes kajakerna och vi gick över i dem. Två turister och en guide i varje. Vi blev paddlade genom låga grottor i öarna, så låga att vi fick ligga i kajakerna när vi gled förbi de lägsta ställena. Längsta tunneln var nog 75 meter.


Där borta i det svarta hålet ska vi in i berget.


Nästan igenom. Jag ligger på rygg för att inte slå skallen i klippan ovanför.

När vi var igenom öppnade det upp till en härlig liten minidjungel med lodräta klippväggar. Fåglar, apor och trädklättrande och hoppande fiskar... Tyvärr också alldeles för mycket folk och för många kajaker.


Kunde ha ett paradis, men det var alldeles för mycket folk. (Jo, jag vet. Jag bidrog själv med en person.)


Här sitter gamle farbror Longtailed Makak och förundras över alla tokiga turister som väller in.


En liten del av alla kajaker i området.


Ett riktigt uselt foto, men visst syns det att det är en trädklättrande fisk, en Mudskipper.


På väg ut mot moderfartyget igen.


För att komma till fartygets toalett fick man passera genom maskinrummet. Som gammal maskinist gillar jag det, men att släppa in "vanligt folk" bland snurrande och heta maskindelar känns inte speciellt säkert.

Efter lunch ombord ankrade vi utanför en ö med en fin sandstrand. En del blev paddlade iland, jag och några till simmade. Jag hade mask och snorkel med, men sikten var urusel. Jag såg mina egna händer framför mig, inget mer.
På stranden fanns i alla fall lite snäckor. Inte miljoner som i Ao Nang där jag var förra året, men i alla fall några. Jag hittade en sort jag aldrig hade sett förr.
En av guiderna fångade en ödla som han gick runt och visade. Jag hoppas att han släppte den fri sen, så den inte hamnade i någon gryta.
Jag lånade en av kajakerna och paddlade lite själv ett tag.


En fin liten strand. Här var det inte alls lika överbefolkat.


Mjuk fin sand och lite snäckskal. Härligt!


Längd 4 cm. Den är fortfarande oidentifierad.


Den lilla ödlan.


Det fanns några olika idéer om hur man skulle ta sig torr ut till båten. Den här varianten funkade nog bra i början. Längre ut blev det djupare...

Båt tillbaka till hamnen, sen minibussen till hotellet i Karon Beach.
Fried rice och Red Curry Chicken på Bamboo Kitchen. Flamberad banan och kaffe efter.


Hotellet ser riktigt hemtrevligt ut i mörker.


Någon var uppe och skärmflög i det sista ljuset.


Centrum i Karon Beach. Jag är väldigt imponerad av vad min lilla Canon G7X klarar i dåligt ljus.


Kör på ett säkert kort och käkar här igen.


Brinnande banan och glass. Gott!



Innehållsförteckning

1 Resan, hotellet och trist fisk.
2 En bulbul, en djonk och äkta och falska damer.
3 Utanpå bussen till Phuket Town, bläckfisk på pinne och M/V Camic.
4 Äntligen! Under ytan vid Similand Islands.
5 En barracuda och mantor, mantor, mantor!
6 Dansräkor, en katt, en djävul och en förnärmad muräna.
7 Bläckfisk, julgransmaskar och mer fisk än vatten.
8 In i berget med kajak.
9 En knubbig kropp på bergets topp.
10 Elefanter, apor, en orm och kanotfärd på Khao Sok River.
11 Att få vakna i ett lyxtält med utsikt över djungeln.





Postat 2016-08-10 13:08 | Läst 9523 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Thailand 2016: 7 Bläckfisk, julgransmaskar och mer fisk än vatten.

Torsdag 11/2

Kaffe 06.30, sen ner i vattnet vid West Ridge, Koh Bon igen. Djupaste dyket, vi gick ner till exakt 30 m ett tag, sen upp till betydligt grundare vatten och färgerna kom tillbaka. 54 minuter var vi under ytan. Vi hade förhoppning om att få se haj, men nej. Däremot en riktigt stor Jenkin's Whipray som låg på botten och latade sig och en simmande bläckfisk.


Jenkin's Whipray. Nästan 1,5 m i diameter. Djupt - nästan inga färger.


Åttaarmad bläckfisk, octopus. Grundare - fler färger.


Bläckfisken tröttnade på oss närgångna dykare och gav sig iväg.


Redtail Butterflyfish.


Moorish Idol.


Coral Banded Shrimp. Inte alls en räka, utan en slags krabba trots namnet.


Christmas Tree Worm.


Så här ser jag ut under ytan. Instruktör Chris tog fotot.


Ser väl inte direkt ut som den smidigaste grodan i pölen.

Tillbaka ombord blev det frukost medan vi åkte till Boomsung Wreck, vraket av ett mudderverk på bara 19 meters djup inte långt utanför Khao Lak.


Jag tittade in till skepparen. Här fanns mer avancerad utrustning än vad jag har på bryggan. Han förstod inte mycket engelska, men jag visade lite foton på mitt jobb, d.v.s. M/S Gustaf Wasa.


Whiteboarden förbereds inför sista briefingen.


På väg i för sista dyket.

Tyvärr var det bara 8-10 meters sikt vid Boomsung Wreck.
Extremt mycket fisk, ibland mer fisk än vatten! Jag simmade genom ett stim med Longfin Bannerfish. De väjde inte förrän jag hade dem en decimeter från masken. Vi såg också massor av olika sorters muränor, massor av Scorpion Fish, Lion Fish, nakensnäckor och den största Giant Puffer Fish jag har sett.


Mitt i ett stim Longfin Bannerfish. De små längre ner tror jag är Five Lined Snapper. Den till höger någon slags Sweetlips.


Här är jag helt omgiven av ett stim fusilier.


Honeycomb Moray Eel. Den ser rätt glad ut.


White-eyed Moray Eel.


Blue Ringed Angelfish och en Moorish Idol.


Scorpionfish. Ser ut att vara en riktigt sur jävel!


Giant Puffer Fish.


Nakensnäcka. Möjligen en Chromodoris annulata.


En liten film visar nog bäst hur enormt tätt med fisk det var.

Det fanns förhoppning om att få se valhaj här. Någon hade sett det bara några dagar tidigare. Vi såg ingen sån, men det kanske var lika bra det. Det hade bara känts snopet av få se hälften av den enorma fisken i den dåliga sikten.
Efter dyket satte M/V Camic full fart mot hamnen. Vi gäster käkade lunch, kollade varandras foton och filmer, utbytte adresser och snackade om dykningarna.


Besättningen käkade mest fisk.


Instruktör Kitty fyller i sin dive log.


Lite skön slötid på väg mot hemmahamnen utanför Khao Lak.


Jag sitter nöjd efter att kört back-up på alla foton till plattan och vidare till ett USB-minne. Med alla foton på tre ställen känner jag mig säker.


Hamnen såg lite kaosartad ut i dagsljus.

Minibuss tillbaka till Phuket tillsammans med några av de andra dykarna.
Efter ett bad i sötvatten på hotellrummet gick jag ut på stan i Karon Beach. Lämnade lite kläder på tvätt och beställde ett par skräddarsydda skjortor. Jag lyckades äntligen hitta ett ställe med bra thaimat nära hotellet. Bamboo Kitchen, som låg lite anonymt en bit in från gatan. Det blev panengcurry. Mycket god!
Min lilla gecko hade försvunnit från balkongen :-(


Här åt jag gott!



Innehållsförteckning

1 Resan, hotellet och trist fisk.
2 En bulbul, en djonk och äkta och falska damer.
3 Utanpå bussen till Phuket Town, bläckfisk på pinne och M/V Camic.
4 Äntligen! Under ytan vid Similand Islands.
5 En barracuda och mantor, mantor, mantor!
6 Dansräkor, en katt, en djävul och en förnärmad muräna.
7 Bläckfisk, julgransmaskar och mer fisk än vatten.
8 In i berget med kajak.
9 En knubbig kropp på bergets topp.
10 Elefanter, apor, en orm och kanotfärd på Khao Sok River.
11 Att få vakna i ett lyxtält med utsikt över djungeln.




Postat 2016-08-09 13:09 | Läst 7742 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa