Från Mashavet och andra vatten

En fotograferande sjömans ord och bilder.

Försöker lära mig lite produktfoto del 2

Del 1 finns här.

Så här ser min lilla fotostudio ut, mitt i röran som har blivit av att tömma ett helt hus på grejor.


GX7:an med fast 20 mm objektiv på stativ. Timer 2 sek. Dagsljus från fönstret + 2 dagsljusfärgade lampor i armaturer från IKEA.

En del justeringar i Lightroom behövs.


Fotot direkt ur kameran.


Justerat och beskuret.

Inte proffskvalitet, men jag tycker att jag uppnår mitt mål, "mycket bättre än mobilbilderna på Blocket".

Postat 2017-02-26 15:18 | Läst 2410 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Försöker lära mig lite produktfoto

Efter att ha plockat ur ett hus håller jag på och säljer bort en massa småsaker, mest i olika Facebookgrupper lokalt. Att försöka sälja saker utan foto är nästan ingen idé, så behovet gjorde att jag började lite med produktfoto. Från början ganska ointresserat, men snart upptäckte jag att det var lite kul att fotografera grejor och jag försökte få till bättre och bättre foton. Först med enkla medel som jag hade hemma, sen lite specialutrustning. Ambitionen är fortfarande inte att ta helt perfekta foton, utan den ligger på "mycket bättre än mobilbilderna på Blocket".
Jag har hela tiden använt stativ och min Panasonic GX7 med fast Panasonic Lumix G 20mm f/1,7 II ASPH. (Trodde aldrig att jag skulle kunna bli så förtjust i ett fast objektiv). Två sekunders timer. Från början gjorde jag tabben att använda den stora bländaren, men upptäckte snart att skärpedjupet blev lite väl kort även för smågrejor.

Jag började med att använda köksbordet och lampan över det, ibland med lite hjälp (eller stjälp) av naturligt ljus från fönstret.


Snart kom jag på att bästa ljuset i kåken hade jag i snickarverkstan/garaget. Flera kraftiga lysrör och inga fönster som kan störa och blanda ljus med olika vitbalans. En bit golvmatta blev en någorlunda vettig bakgrund.

Jag ville få ännu bättre, så jag köpte ett enkelt ljustält och ett par lamparmaturer från IKEA. För att kunna förstärka med ljus från ett fönster utan problem köpte jag starka lågenergilampor med dagsljusfärg 5.800 K. (Usch, vad dyra dom var!) Blixt känns inte riktigt som min grej, jag vill se hur ljuset ligger innan jag tar fotot.

Lite rekvisita kanske kan förbättra försäljningen..?

Ärligt talat så vet jag inte alls om bättre foton gör gamla grejor mer lättsålda, men det har blivit mycket roligare.

14-42-objektivet till micro 4/3 är fortfarande till salu, se annons i Köp & Sälj här på fotosidan.

Jag har fyllt på med en del 2, som finns här.

Postat 2017-02-21 16:12 | Läst 2603 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Språkkurs utomhus

Jag tog en promenad efter Solvändan i Leksand tidigare i veckan. Nära prostbryggan hade någon skrivit kinesiska tecken i snön. Jag tänker inte påstå att jag kan läsa mandarin, men det här begrep jag faktiskt, även utan den engelska översättningen. Zhōng guó, Kina på mandarin.

Postat 2017-02-19 15:53 | Läst 3246 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera