Från Mashavet och andra vatten

En fotograferande sjömans ord och bilder.

Busväder till sjöss

Det spelar ingen roll om det rullar 45 grader åt var håll och fastskruvade grejor lossnar och flyger omkring, eller om det är bottenslag så så hela fartyget skakar. Det syns ändå inte på bild. Visst kan man se att det lutar lite och att det stänker vatten, men våldsamheten och de enorma krafter man utsätts för syns inte.
Här är i alla fall några försök att fånga busväder på bild.


Ett rejält bottenslag fotat från bryggan på Nordersand. I det här läget gäller det att  hålla i sig. En rejäl smäll, några efterskalv och sen lyfter aktern som expresshiss.


Nordersand igen, fotat akterut från poopen (akterdäck). Här pekar fören rätt upp och aktern ligger som djupast. Strax lyfter aktern igen, och vattnet ligger långt, långt under.

--- oOo ---


Här är detombord på Vina. En rymlig och riktigt trevlig båt att jobba på, med en härlig Deutz-åtta i maskinrummet.  Hon var dock en riktig skitbåt så fort vädret blev dåligt. Rullade för minsta lilla...


Fören lyfter...


...sen ner...


...och PANG! Sen upp igen....


...och så rullar vi lite... Det är inga lugna rörelser heller. Allt det där på bara någon sekund.

En liten film från Vina som säger mycket mer än foton. (Quicktime-format ca 14 MB. Din webläsare kan troligen öppna den)


Fortfarande ombord på Vina. Sjöberg tar sig in akterifrån. Strax efter att jag tog fotot såg det ut att bli en lite mindre sjö, så jag rusade ner för lejdaren, räddade trossen från att spolas överbord, rusade upp igen och hann halvvägs innan det istället kom en ovanligt hög sjö och jag stod i vatten till midjan nästan där jag tog fotot. Tur man har vattentät kamera.

---  oOo ---



Här är det en båt som heter Tinto. En ganska bra båt i sjön (men med ett hemskt ballastsystem, men det är en annan historia). Är vädret tillräckligt busigt kan även en bra båt rulla en del.

Postat 2013-08-12 11:24 | Läst 4580 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En drakes död

Dessa foton tog jag förra måndagen utanför Mora vid Mashavet när vi var där med M/S Gustaf Wasa.

Idag är vi i Mora med Gustaf Wasa igen. Kanske det blir fler spännande foton.

Postat 2013-06-24 13:25 | Läst 2666 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Om konsten att vara med på sina egna foton. Del 5 - Köp foton

Rätt vanligt på turistorter med folk som fotografera och sen försöker sälja foton till motiven.
Ofta ganska dyrt och dessutom har man nästan aldrig kontroll över när och hur man blir fotograferad.
På fotot nedan testar jag att flyga fallskärm bakom en motorbåt i Turkiska Side. Fotografen satt i motorbåten och tog massor av foton. Han ville helst sälja utskrivna foton. Dyrt dessutom. Jag lyckades få honom att istället bränna en CD och dessutom ta med backup på mina egna minneskort på samma CD, alltihopa till det pris som han ville ha för några papperfoton. Datorn hade han i ett tält på stranden.
Beträffande vem som egentligen äger rättigheterna på fotona har jag inget svar. Ingick det i köpet eller inte?

Postat 2011-07-23 18:00 | Läst 3276 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera