Från Mashavet och andra vatten

En fotograferande sjömans ord och bilder.

Det här är också en viktig del av min fotoutrustning

För mig känns det viktigt att kunna identifiera alla djur jag fotograferar, speciellt de jag fotograferar under resor.

Att googla är svårt, eller faktiskt nästan omöjligt,  när man inte har ett namn att utgå från. Därför är böcker viktiga. Vanliga hederliga gammaldags pappersböcker. Jag har på senare tid även hämtat några e-böcker, mest såna jag redan har som "riktig" bok. De kan duga på resor när jag av viktskäl inte kan ha med mina pappersböcker, men de är inte alls lika lätta att leta i. Då är en del appar faktiskt bättre. Några av dem är uppbyggda just för att identifiera djur man inte känner till, men apparna har den nackdelen att ingen är ens i närheten av lika komplett som ens den enklaste bok.
När jag väl har ett namn brukar jag bildgoogla för att bekräfta.

Den med spiralrygg och de tre korten uppe till höger är gjorda för att kunna tas med under dykning, men det har jag hittills inte gjort.

Ofta köper jag den här typen av böcker på flygplatsen under hemresan, när bagaget redan är invägt.

Postat 2017-04-01 12:46 | Läst 10044 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En Jessica med en Yashica

Jag får se många fotograferande människor i mitt jobb på M/S Gustaf Wasa. De flesta fotograferar numera med mobiltelefon men jag ser alla varianter av riktiga kameror också, allt från billiga kompakter till fullformatare med jätteobjektiv.

En dag i somras hade vi en kufisk kvinna som fotograferade med en analog kompaktkamera. Med tanke tanke på hennes klädsel och övrig utrusning, bland annat en ryggsäck som såg ut att vara från 60-talet, tror jag hon hörde till typen "det var en bra kamera när jag köpte den 1981, då är det en bra kamera nu också". Troligen äger hon inga digitala prylar alls, inte ens en gammal Nokiatelefon. Hemma har hon en svartvit TV och hon betalar helst sina inköp med en knippe hemodlade morötter.

Tjejen på fotona var en helt annan kategori. Hon har nog fotograferat med moderna kameror i många år men ville gärna prova att ta några bilder med morfars gamla kamera. Hon visste nog exakt vad hon gjorde med den gamla Yashican. Dessutom var hon jättefin med den blommiga klänningen och den gamla kameran. Om hon verkligen heter Jessica har jag ingen aning om, men det blev en bra rubrik.

Postat 2016-08-18 13:06 | Läst 6642 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Thailand 2016: Min resefotoutrustning

En fristående del till mitt resereportage från vinterns Thailandsresa.

Till Thailandsresan hade jag köpt en hel del ny fotoutrustning. Dels därför att nya aktiviteter ställer nya krav på utrustning (jag har blivit dykare), dels därför att jag har märkt att jag gärna lämnar en stor kamera i säkerhetsskåpet på hotellrummet och bara tar med den vid speciella tillfällen. Jag brukar också ha svårt att hålla viktgränsen 20 kg på bagaget.

Canon G7X med Canons undervattenshus
Jag köpte allt på bilden vid samma tillfälle, i första hand för att använda vid dykning. Den lilla Canonkompakten har visat sig funka mycket bra även i dåligt ljus så den är den givna kameran att ha med sig när jag går ut på kvällen. Den fina läderetuiet har livremsfäste på baksidan. Remmen har jag tagit bort och försett med karbinhakar så den använder jag bara vid behov. Extrabatteri finns.


Canongrejorna. Faktiskt samtliga Canonprylar jag äger.

Panasonic GX7 med superzoomobjektiv
Eftersom jag är en typisk telefotare och gärna vill komma åt fåglar, fjärilar och fartyg långt bort insåg jag att jag aldrig skulle bli nöjd bara Canonkompakten som resekamera. Några resor har jag haft min Pentax K-5 med 18-250 som enda objektiv, men den är lite för klumpig för att alltid vara med när jag lämnar hotellet. Alltså behövde jag en mindre och lättare systemkamera eller en superzoomkamera med stor sensor. Efter att klämt och känt på många kameror på Fotomässan bestämde jag mig för att en Panasonic GX7 med Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/3,5-5,6 ASPH Power O.I.S. är vad jag vill ha. Med förlängningsfaktor blir det 28-280 mm, så det är ganska bra räckvidd.
Naturligtvis har jag ett extrabatteri även till denna.


Betydligt smidigare än en spegelreflex med motsvarande objektiv.

Jag har senare kompletterat med en telezoom med ännu längre räckvidd, Panasonic Lumix G Vario 100-300mm f/4,0-5,6 Mega O.I.S, en normalzoom Panasonic Lumix G X Vario PZ 14-42mm f/3,5-5,6 ASPH Power O.I.S och ett fast fisheye Samyang 7,5mm f/3,5 UMC. Vilka av de nya objektiven som får följa med på nästa resa vet jag inte än. Inte allihopa i alla fall.

Pentax W-90
Min gamla vattentäta Pentaxkompakt är fortfarande med på alla resor jag gör till värmen. För strand, bad och andra blöta äventyr utom dykning är den rätt val. Extra batteri finns alltid med.
När kameran var nyinköpt var jag mycket nöjd med den, men mina krav har ökat i takt med att jag har köpt andra bättre kameror. I jämförelse med mina nya resekameror blir fotona rätt trista och tål inte att justeras som jag vill ha dem. Framför allt saknar jag möjligheten till att ta raw-foton, så den kommer nog att bli utbytt mot något modernare till nästa resa.


Min lilla Pentax tar ett bad i sodavatten.

Liten surfplatta för backup
För fotogranskning, backup och lite surfande på hotellrummet, om det finns wifi, brukar jag ha min 8-tums Androidplatta med på resor. Tillräckligt liten för att gå ner i jackfickan vid incheckningen, tillräckligt stor stor för vettigt bildtittande. Med hjälp av en otg-kabel och kortläsare kopierar jag enkelt fotona till plattan för backup. Vidare till USB-minne som jag tar i en annan väska eller låter resesällskapet bära för extra säkerhet. Finns det bra wifi är det smartast att lägga fotona i Dropbox.


8-tumsplattan från Samsung tycker jag har en perfekt storlek.

Andra viktiga tillbehör
Mer grejor behövs på resa. Massor av olika laddare och kablar, extrabatterier och lite prylar för linsrengöring. Alla kablar och laddare passar fint i en liten souvenirväska från Vietnam. Då har jag allt samlat på ett ställe och slipper leta igenom bagaget. Den lilla väskan får självklart åka i handbagaget tillsammans med alla övriga fotoprylar.


Här ligger småprylarna fint.

Det känns viktigt för mig att kunna identifiera alla djur jag fotograferar. Att googla ger inte mycket om man inte har ett namn att söka med, så en riktig bok är en bra början. När jag har hittat något där brukar jag bildgoogla för att bekräfta arten. Korten med fiskar brukar vara med på resa, men pappersböckerna får stanna hemma därför att de är för tunga. Jag har försökt hitta bra appar för att djuridentifiering, men jag har inte hittat någon som jag är nöjd med trots många installerade. Inte heller har jag hittat någon av mina böcker som e-bok.


Allt inköpt i Thailand, men böckerna används mest hemma.

Postat 2016-08-16 13:50 | Läst 5631 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Det är farligt att slösurfa på fotohandlarnas sidor....

Jag var inne på Cyberphoto och kollade vad det finns för objektiv till micro4/3. Upptäckte att det var kampanj (10%) på Samyang 7,5mm fisheye. *klick*
Hm... Ska man betala frakt på det kan man ju lika gärna ta ett till... Jag har ingen bra normalzoom till den kameran. Panasonic 14-42 (den kompakta) kanske skulle bli bra? *klick*

Från "ska bara titta" till "två till gluggar är bra att ha" på mindre än 2 minuter! Fortsätter jag så gör jag konkurs.
Men nu får ju inte grejorna plats i väskan jag köpte i vintras till den kameran! Behöver en ny väska.... Men det får nog bli i en riktig butik. Jag vill ha möjlighet att provpacka. Eller ska man kika lite på nätet först..?

Misstänker att många känner igen sig i det här.

Micro4/3-kameran jag har är en Panasonic Lumix GX7. Jag köpte den i vintras tillsammans med ett Panasonic 14-140 för att ha som resekamera. Jag har alldeles nyligen kompletterat med ett Panasonic 100-300 (200-600 med förlängningsfaktor) för att komma åt de förb... pippifåglarna som envisas med att sitta högst upp i äppelträdet hemma.

Ett foto ska ju vara med! Det är ju en fotoblogg. Det är taget med GX7:an och 14-140-objektivet i Thailand i vintras.

Postat 2016-07-08 18:00 | Läst 3026 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ny kamera + dykhus

Eftersom jag "råkade" bli dykare under min Thailandsemester i vintras ville jag naturligtvis ha fotoutrustning som klarade mer än snorkling. Efter mycket funderande föll valet på en Canon PowerShot G7 X med Canons eget dykhus.
Jag var länge tveksam till den kameran trots fina betyg i tester och rekommendationer från privatpersoner. Det som gjorde mig tveksam är att jag normalt är en typisk telefotare som vill ha lång brännvidd. Zoomomfånget i G7 X (motsv. 24-100 mm) verkade vettigt under ytan, men skulle jag vara nöjd med den som resekamera i övrigt? Efter att ha provfotat lite på land tror jag det. Den fina bildkvalitet som kameran levererar gör att fotona tål att beskäras hårt. Det vill säga att jag kan använda digital zoom. Det brukar annars vara det första jag stänger av i en ny kompaktkamera.

Beträffande dykhus var jag inne på att köpa ett betydligt dyrare Ikelite, men blev faktiskt övertalad av en försäljare att välja det billigare från Canon. Han motiverade det med att om jag inte kommer att gå djupare än 40 m så är Canons tillräckligt bra utan att vara bäst. Det "Open Water"-cerfikat jag har nu tillåter mig att gå ner till 18 m. Snart har jag förhoppningsvis "Advanced" och då får jag dyka till 30 m. Väl inom gränsen alltså. Prisskillnaden mellan Canons hus och Ikelite var precis kamerans pris. Formulerat på det viset var det inget svårt beslut, jag fick ju kameran "gratis".

Kameran är tung. Mycket tung i förhållande till sin storlek. Jag gillar det, det ger en robust kvalitetskänsla. Den känslan blir inte mindre efter att ha fingrat lite på kameran och tagit några provfoton. Den verkar också lättjobbad med vettiga reglage och väl uttänkta menyer.

Några data:
Upplösning: 20 megapixlar
Optisk zoom: 4,2 x (motsvarar 24-100mm i 35mm formatet)
Skärmstorlek: 3"
Max videoupplösning: 1920 x 1080/60p
Närgräns: 5 cm
Bildstabilisering: Ja, optisk
Sensorstorlek: 1" (13,2 x 8,8mm)
Sensortyp: BSI-CMOS
Digital zoom: 4x
Ljusstyrka optik: f/1,8 - f/2,8
Slutartid: 1/2000 - 40 SEK
Ljuskänslighet (ISO): 125-12800
Filformat: Jpeg/ RAW
Fokusering: Auto/ manuell
Sökare: Nej
Tillbehörssko: Nej
Storlek (BxHxD): 103 x 60 x40 mm
Vikt: 304g (med batteri)

Några provfoton på vad-som-helst-som-hamnade-framför-kameran, så bry er inte om motiven. Fotona är tagna i jpg och helt oredigerade.


1/20 sek. f/2.8 ISO 1250


1/50 sek. f/1.8 ISO 800


1/80 sek. f/1.8 ISO 800


1/1250 sek. f/4.0 ISO 250

Jag köpte även till den fina skinnväskan, även den med en härlig kvalitetskänsla. Positivt är att den är försedd med bältesfäste på baksidan, negativt att halsremmen är "fast". Det går givetvis att lägga ner jobb på trä ur den och ännu mera jobb när man vill ha den där igen, men jag tycker det var snålt av Canon att inte montera små karbinhakar på remmen.

Postat 2015-08-30 14:33 | Läst 3681 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa