Från Mashavet och andra vatten

En fotograferande sjömans ord och bilder.

Ny kamera + dykhus

Eftersom jag "råkade" bli dykare under min Thailandsemester i vintras ville jag naturligtvis ha fotoutrustning som klarade mer än snorkling. Efter mycket funderande föll valet på en Canon PowerShot G7 X med Canons eget dykhus.
Jag var länge tveksam till den kameran trots fina betyg i tester och rekommendationer från privatpersoner. Det som gjorde mig tveksam är att jag normalt är en typisk telefotare som vill ha lång brännvidd. Zoomomfånget i G7 X (motsv. 24-100 mm) verkade vettigt under ytan, men skulle jag vara nöjd med den som resekamera i övrigt? Efter att ha provfotat lite på land tror jag det. Den fina bildkvalitet som kameran levererar gör att fotona tål att beskäras hårt. Det vill säga att jag kan använda digital zoom. Det brukar annars vara det första jag stänger av i en ny kompaktkamera.

Beträffande dykhus var jag inne på att köpa ett betydligt dyrare Ikelite, men blev faktiskt övertalad av en försäljare att välja det billigare från Canon. Han motiverade det med att om jag inte kommer att gå djupare än 40 m så är Canons tillräckligt bra utan att vara bäst. Det "Open Water"-cerfikat jag har nu tillåter mig att gå ner till 18 m. Snart har jag förhoppningsvis "Advanced" och då får jag dyka till 30 m. Väl inom gränsen alltså. Prisskillnaden mellan Canons hus och Ikelite var precis kamerans pris. Formulerat på det viset var det inget svårt beslut, jag fick ju kameran "gratis".

Kameran är tung. Mycket tung i förhållande till sin storlek. Jag gillar det, det ger en robust kvalitetskänsla. Den känslan blir inte mindre efter att ha fingrat lite på kameran och tagit några provfoton. Den verkar också lättjobbad med vettiga reglage och väl uttänkta menyer.

Några data:
Upplösning: 20 megapixlar
Optisk zoom: 4,2 x (motsvarar 24-100mm i 35mm formatet)
Skärmstorlek: 3"
Max videoupplösning: 1920 x 1080/60p
Närgräns: 5 cm
Bildstabilisering: Ja, optisk
Sensorstorlek: 1" (13,2 x 8,8mm)
Sensortyp: BSI-CMOS
Digital zoom: 4x
Ljusstyrka optik: f/1,8 - f/2,8
Slutartid: 1/2000 - 40 SEK
Ljuskänslighet (ISO): 125-12800
Filformat: Jpeg/ RAW
Fokusering: Auto/ manuell
Sökare: Nej
Tillbehörssko: Nej
Storlek (BxHxD): 103 x 60 x40 mm
Vikt: 304g (med batteri)

Några provfoton på vad-som-helst-som-hamnade-framför-kameran, så bry er inte om motiven. Fotona är tagna i jpg och helt oredigerade.


1/20 sek. f/2.8 ISO 1250


1/50 sek. f/1.8 ISO 800


1/80 sek. f/1.8 ISO 800


1/1250 sek. f/4.0 ISO 250

Jag köpte även till den fina skinnväskan, även den med en härlig kvalitetskänsla. Positivt är att den är försedd med bältesfäste på baksidan, negativt att halsremmen är "fast". Det går givetvis att lägga ner jobb på trä ur den och ännu mera jobb när man vill ha den där igen, men jag tycker det var snålt av Canon att inte montera små karbinhakar på remmen.

Postat 2015-08-30 14:33 | Läst 3686 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kinesisk bröllopsmiddag ombord

I söndags kväll var M/S Gustaf Wasa chartrad för en bröllopsmiddag. Brudparet och de flesta av gästerna var av kinesiskt ursprung. Språket ombord var till största delen mandarin, även om många av dem pratade utmärkt svenska. Maten var dock från vår vanliga meny.

Att vi har bröllopsfester ombord är inget ovanligt. Det brukar vara trevliga tillställningar med vackra och glada människor som trivs och har roligt, men efter att ha sett den här kinesiska bröllopsfesten undrar man om svenskar egentligen tillåter sig att ha så roligt. Här verkade alla vara vackrare, gladare och ha roligare på ett helt okonstlat sätt.

Jag var ju på jobbet, så fotografering fick det bli när jag inte behövde min uppmärksamhet till att köra båt. Några skapliga bilder blev det i alla fall.


Fint dukat med förrätterna på borden strax innan gästerna anländer.


Ett ganska bra interiörfoto, men f-n vad det stör mig att jag inte rättade till lampskärmen innan jag tog fotot!


Gamle Gustaf Wasa var smyckad med massor av ballonger och och en blomsterportal.


En specialbeställd banderoll och fler ballonger. Bruden har anlänt.


Proffsfotografer fanns givetvis på plats.


Den andra fotografen. Jag gillar den vävda kameraremmen! Tjejen hade en likadan.


Bra ljus behövs. Bagagetaggen på stativet gör att jag tror att de faktiskt har kommit
från Kina för detta fotouppdrag!


Även andra fotograferade flitigt.


Bruden.


Det här fotot är nog det jag blev mest nöjd med själv.

Ett tag låg vi stilla med stoppade maskiner för att får riktigt tyst i båten. Det gav mig tillfälle att ta några foton nere i salongen.


Brudparet sjöng en duett.


Gästerna lyssnade uppmärksamt.

Här nedan några foton jag tycker om, men som jag inte har kunnat komma på någon bra bildtext till.

Postat 2015-08-18 15:33 | Läst 5918 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ett sånt där foto som jag inte kan bestämma mig för om det är värdelöst eller fantastiskt

Ett foto som jag tog från M/S Gustaf Wasa på Mashavet för fem år sen. De senaste åren har de legat i en mapp i tjänstedatorn, "Foton för blogg och facebook". Tanken var väl att jag skulle använda det på Gustaf Wasas Facebooksida. Foton på färgglada solnedgångar över sjön brukar dra hundratals gillaklick, ibland tusentals. Hittills har jag inte använt det. Jag vet inte själv riktigt varför... På något märkligt sätt känns det lite blekt trots de smaskiga färgerna.
Jag minns inte längre om det verkligen såg ut så där, eller om jag har dragit rejält i spakarna i bildbehandligen. Får nog ta och leta upp originalfilen hemma...

Tänk om det hade varit en av de gamla ångbåtarna vi har i sjön eller en av kyrkbåtarna istället för en ful plastbalja. skulle fotot verkligen ha varit fantastiskt.

Postat 2015-08-15 20:25 | Läst 4198 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Himla fint

Några foton på vackra himlar tagna från M/S Gustaf Wasa på Mashavet den senaste veckan.

Kyrktornet på första bilden sitter på Mora kyrka, om någon nu undrade.

Postat 2015-08-12 13:29 | Läst 2228 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Min heta hylla

Jag har byggt en liten hylla på altanen för mina chiliplantor. Nu kan de stå i solen och samtidigt under tak. Den här sommaren har de ju riskerat att drunkna under bar himmel.


Hyllan sitter monterad på fällbara konsoler så den är ur vägen när den inte används.


Nu har det äntligen börjat mogna fler sorter än de gula Hot Lemon. Här en Cayenne Long Slim snom snart är färdig att smaka.


En stor fin Padron har börjat bli lite röd. Fast den sorten kan visst gärna ätas små och gröna, stekta i lite olivolja, men jag inte testat.

Postat 2015-08-10 12:05 | Läst 3802 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa