En fotograferande sjömans ord och bilder.

Optimistiska blixtrare (Svensson är en dum jävel)

Min arbetsplats är ett av de mest fotograferade turistmålen i hela Siljansområdet. Passagerarfartyget M/S Gustaf Wasa. Jag är faktiskt ganska stolt över det fina fartyget och att vara skeppare ombord. Har inget alls emot att folk fotograferar. Tvärtom, bara trevligt.
Men varför detta flitiga blixtrande på stränderna när vi åker förbi? Hur tänker Svensson? "Bäst att använda blixt, det är mörkt. 300 meter till motivet klarar nog blixten utan problem, min kompaktkamera är en av de bästa." Eller troligare, de tänker inte alls. Automatiken väljer att använda blixt. Men... varför blixrar det då överallt efter stränderna också i fullt dagsljus? Det kan väl knappast vara automatiken? Svensson måste alltså aktivt ha valt blixt. Kanske för att lysa upp motivet i en motljusbild.
300 meter bort.
I konkurrens med solen.
Svensson är allt en dum jävel!

Ett av mina få egna foton på Gustaf Wasa till sjöss. Taget i fullt dagsljus UTAN blixt.

Inlagt 2011-06-27 16:16 | Läst 3115 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kan hända att kameran i det skarpa ljuset läser av att det behövs blixt eftersom de flesta kör på automatik och faktiskt är ganska nöjda.
Kan förstå att man tycker det är konstigt men jag har vid flera tillfällen varit med om att folk får aktivt stänga AV blixten istället ...
Tycker det är bra att "svensson" plåtar - de får då med sig minnen hem , kanske usla bilder - men förhoppningsvis köper de sen en bättre kamera och kan sälla sig till oss som tar rätt bilder på rätt sätt ....
Ha en underbar sommar.
PS - bilden är kanon , även utan blixt...
Svar från Mashavet 2011-06-27 17:16
Då följer nästa fråga... när automatiken väljer blixt vid ett sådant tillfälle, varför stänger då inte Svensson av blixten självmant. Kanske för att han har större förtroende för kamerans intelligens än sin egen?

:-)
emjo 2011-06-27 18:47
Jag tror man att man - utan att överdriva - kan säga att Svensson inte bryr sig ett skit om vad kameran håller på med så länge man kan tanka ur bilder ur den. Har man en kompaktkamera tänker jag att man aktivt valt att inte ha en "krånglig" kamera. Och så länge den göra sitt jobb är alla (nåja, nästan) nöjda. Sedan finns det både kompetenta och icke-kompetenta kompaktkameror, men jag sätter 10 spänn på att de allra allra allra flesta kör på "gröna rutan" oavsett.
Vi är alla Svensson, Erik. Inom något område är du, liksom jag , en dum jävel. Många kanske inte behärskar sin kamera och dess finesser, men de kanske slår dig med hästlängder när det kommer till annat. Kanske, men bara kanske, är de så oerhört begåvade i att använda sin kamera att de använder blixten för att lätta upp ett närliggande objekt på den skuggiga stranden. De kanske vill ha bra ljus på morsan OCH den starkt upplysta båten i SAMMA bild. Fast jag är ju bara ännu en dum jävel, så vad vet jag...
Svar från Mashavet 2011-06-28 09:48
Visst är man en dum jävel på många områden.... Vill dock påstå att jag är innehavare av en del sunt förnuft, vilket verkar saknas hos många.
Men medge att det är en intressant iakttagelse, detta envisa blixtrande.
Inmaon 2011-06-28 09:56
Det medges naturligtvis. Jag har själv sett detta vid flera tillfällen, men för mig är att vara en dum jävel eller okunnig (ovetande) inte riktigt detsamma...