En fotograferande sjömans ord och bilder.

Sprattelgumma, för snabb för att bli bra på bild.

Ece Ayan. Kom ihåg det namnet.
Hon är dotter till två i besättningen på M/S Gustaf Wasa, denna duktiga lilla tjej. Föremål för en officiell OS-satsning från Svenska Gymnastikförbundet i samarbete med SOK. Målet är OS 2016 i Rio. Sveriges första OS-medalj i gymnastik?

Men ett problem är hon. Den rackarns tjejen är för snabb för att bli fotograferad. Lite dåligt ljus i gymnastikhallen bidrar till problemet.

Först testade jag med Pentax K200D och kitobjektivet. Jag försökte med det mesta. Seriebild, autofokus, kontinuerlig autofokus, testade att fokusera manuellt där hon borde dyka upp, högt ISO... Inga bra foton.

När jag hade köpt ett Sigma 28-70/2.8 hoppades jag kunna använda tillräckligt korta slutartider. Inte bra nu heller... Tjejen blev inte skarp!

Nu har jag köpt en Pentax K-5.
K-5:an klarar högre ISO, kanske det kan räcka för att få någorlunda bra foton. Kanske har den lite snabbare och säkrare fokus också.
Vi får se när det blir tillfälle att försöka fota i gympahallen nästa gång.

Antagligen finns det också en hel del tricks som jag som glad fotoamatör inte riktigt behärskar. Ska man försöka med blixt kanske? Den borde i alla fall göra något på de relativt korta avstånd det är frågan om. Eller stör det gymnasten för mycket? Hm..?

Gymnastikhallen i sig är ju inte heller en optimal miljö för bra bilder. Dåligt ljus, redskap och grejor utplacerade där det finns plats, fackverk i taket... Massor av bildförstörande prylar. En utomhustävling skulle vara fint för fotografering.

Nedan några av de minst misslyckade försöken att fånga sprattelgumman på bild.

Inlagt 2011-07-12 15:35 | Läst 1480 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Älskar verkligen sista bilden!
Och jag känner absolut till problemen med att fota gymnastik! Har mest fotat trupp men försökte mig även på lite AG för några helger sen, som du såg på foto.ifokus. Man försöker ju verkligen få bra bilder när dom är i volterna men det är nästan omöjligt.. Dom riktigt bra bilderna blev ju faktiskt när dom står stilla.. haha!
Men jag tycker inte dina bilder va så dumma alls! Hade du möjlighet att fota på hennes träning? Gud va kul i sånna fall! :D
Svar från Mashavet 2011-10-30 12:57
Jag är arbetskamrat med Eces föräldrar och blir ibland inbjuden till att fota träningar och tävlingar i Lhemmaarenan i Leksand.