Från Mashavet och andra vatten

En fotograferande sjömans ord och bilder.

Jag hatar min kamera! (Varning för Samsung)

En av dem. De andra gillar jag. Mycket. Men den här Samsungen... Usch! Ändå använder jag den ganska ofta.

Jag köpte den som en ersättare för en annan Samsung kompaktkamera som jag verkligen tyckte om och fortfarande saknar. Det var en rejäl, flexibel, lättjobbad kamera med bra bildkvalitet. Kort sagt en mycket trevlig kamera att alltid ha med sig. Tyvärr fick den en smäll och gick hädan.
Jag beställde en ersättare på nätet. Den hädangågna kameran fanns inte längre att köpa ny, trots att den var mindre än ett år gammal. Jag beställde istället den som jag  trodde hade ersatt den gamla kameran i sortimentet, en Samsung WB800F. Som en bonus passade batteriet från den gamla, så jag fick ett extra "gratis".
När jag fick hem den blev jag väldigt besviken. Den gedigna kvalitetskänslan i min gamla hade förbytts i smäckig plast och kameran kändes mest som en billig leksak.  Den var dock ungefär lika kompetent och flexibel som den gamla, bildkvalitén ungefär densamma och den hade lite smartare menyhanterande, så jag bestämde mig för att inte skicka tillbaka plastprylen.


Det är den här som gör sitt bästa för att jag ska slänga den i väggen.

Det är dock inte den smäckiga känslan som gör att jag hatar den kameran. Det är en "finess" som gör mig vansinnig. Kamerajävlen lägger in bildtext SAMSUNG CAMERA PICTURES i varenda foto. Jag har letat desperat i kamerans alla menyer för att stänga av eländet utan att hitta något sätt. Jag har letat i manualer utan att hitta något. Jag har varit i telefonkontakt med Samsung support utan att hitta ett sätt att slippa texten. Jag har pratat med Samsungfolk face mot face om den förbannade texten och fått veta att problemet inte är att den finns där, utan att jag inte vill ha den. Men va fan!!??

Jag blir förbannad varje gång jag öppnar ett foto i Lightroom eller Elements och ser den förbannade texten, och mer än en gång har jag på fullt allvar tänkt kasta bort kameran.
Jag kan visserligen ta bort texten med Lightroom eller Elements, men varför ska jag behöva göra det? Varför ska någon som inte ens var med och såg vad jag fotograferade skriva bildtexten? Vad blir nästa steg? Står det COPYRIGHT SAMSUNG CAMERAS i exif och Samsung anser sig äga mina foton?

Att jag ändå använder den irriterande Samsungkameran beror på att jag inte har någon annan som passar bättre som alltid-ha-med-kamera och resekamera. Bortsett från den fruktansvärt störande texten gör den faktiskt sitt jobb ganska bra.
Med förhoppning om att hitta en ersättare utan störande text köpte jag en Panasonic avancerad kompakt med stort zoomomfång. Rejäl och tung, lättjobbad, känns verkligen som en riktig kamera, men bildkvalitén är minst sagt urusel. Mycket brusiga foton även på lågt ISO. Den kameran står hemma och används inte, men jag hatar inte den. Den jävlas inte med mig avsiktligt, den är bara en dålig kamera.

En sak är säker: Jag kommer aldrig, aldrig aldrig någonsin mer att köpa en Samsungkamera! Jag tycker också att alla andra fotografer som tar foto på allvar också ska undvika det märket!

Postat 2015-06-27 19:37 | Läst 2461 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jag har åkt vilse bland gamma och grönt

Min gamla bärbara dator, en kolfibermönstrad Ferrari 5000,  har varit en riktig trotjänare som har skött sig utmärkt i många år. (Mer om den datorn här)  Även en så bra dator blir trött med tiden, när nya program ställer allt högre krav.

Nu har jag äntligen hittat en ersättare som jag tror att jag ska kunna bli nöjd med. En Lenovo. Inte direkt det märke jag tittade på först, men de visade sig ha den dator som bäst motsvarade mina önskemål. Snabb processor, stor hybriddisk, massor av ram-minne och hög upplösning och Windows 7. (Windows 8 tycker jag mest liknar ett lekprogram för små barn. Det vill jag inte ha.) Jag har också skaffat Lightroom 5. Jag har länge velat ha Lightroom, men insett att gamla datorn varken hade ork eller plats för det.

Bärbar dator tycker jag kräver en extern skärm när man använder den hemma. Speciellt om man håller på med foton. En sån har jag redan. Ingen superskärm, men jag har varit nöjd med den. Jag har justerat bildskärmsinställningarna lite på känn och fått till det skapligt, tror jag. I alla fall har foton jag har lagt på nätet upplevts som likadana på andra datorer.

Men nu, när jag kopplade skärmen till den nya... Usch så läbbigt det blev! Precis alla fel på en gång. Skärmen är för röd och grön samtidigt, vitt finns inte, allt ser fel och tokigt ut i färgerna. Hur jag än försöker justera så är det lika fel. Annorlunda, men lika fel. Jag har försökt i timmar utan att ens komma i närheten av något som ser vettigt ut. Jag har åkt fullständigt vilse bland gamma, kontrast, ljus, grön, blå, och röd. Nu har jag gett upp! Ett skärmkalibreringsverktyg måste inköpas. Inte för att jag riktigt har råd just nu, men det kan inte hjälpas, jag behöver det verkligen.

Vad har ni för erfarenheter av skärmkalibrering? Tips och råd om både metoder och hårdvara emottages tacksamt.


Detta foto på ångfartyget Engelbrekt är avsiktligt förvanskat i annan dator.

Postat 2014-07-03 18:05 | Läst 1967 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kamerans historia

Så hette ett föredrag jag var på under söndagen på Johannagården i Almo, Siljansnäs (nära Mashavet).

Fotografen och kameraentusiasten Owe Söderlund berättade om hur kameran har utvecklats från camera obscura till dagens högteknologiska digitalkameror och visade delar av sin stora kamerasamling på 10 240 kameror. Efter lite kaffe med dopp en trevlig frågestund och lite kamera- och fotoprat.

Owe med några av kamerorna som han visade.

Den här var extra kul tyckte jag. En tysktillverkad kamera från 1914, avsedd för flygfotografering. Det användes på något av Svenska flottans spaningsplan under första världskriget.

Jag hade några egna kameror med för att få veta lite mer. Den här är från mitten av 1920-talet och fabrikatet troligen Voigtländer. Tyvärr i riktigt uselt skick.

Owe hoppas kunna öppna ett kameramuseum i Borlänge och visa mer av sin samling.  Jag hoppas han lyckas med det. Ett besök där står redan på önskelistan.

Postat 2013-09-15 23:25 | Läst 4891 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Att använda kikaren som teleobjektiv

Jag köpte min första digitalkamera vintern 2001-2002. En Konica Digital Revio KD-200Z. Mest för att få lite bilder i Min Loggbok, som jag skrev när jag jobbade till sjöss. Något egentligt fotointresse hade jag inte då, men det vaknade ganska snabbt.
När jag sen kom hem på våren och en storspov höll till utanför köksfönstret insåg jag snabbt begränsningarna med den lilla kameran. Storspoven blev ju bara en liten prick mitt i bilden!


Spoven med max zoom.

Spoven syntes ju rätt bra i kikaren. Varför inte kombinera kamera och kikare?  Sagt och gjort - kikaren i vänster hand, kameran i högra och armbågarna mot köksbänken. Sen gällde det att lyckas få kamera och kikare i exakt linje, annars fotograferade jag kikarens insida. Efter många misslyckade försök fick jag till ett någorlunda bra foto.


En del skakningsoskärpa, lite dålig fokus och antagligen lite skitiga linser på kikaren, men ändå en bild på min storspov.

Senare blev det köp av superzoomkamera, en Konica Minolta. Sen spegelreflex, en Pentax, och ett riktigt teleobjektiv.

Postat 2013-07-26 13:27 | Läst 3059 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sam Jr har anlänt

Ersättaren till min skadade alltid-ha-med-kamera Sam har anlänt. En Samsung WB800F.
Det allra första intrycket av Sam Jr var stor besvikelse. Den gedigna metallkänslan i Sam Sr har bytts mot billig plastkänsla! Den stora blanka ringen runt ser så smäckig ut att jag inte vet om jag törs visa mig bland folk med en sån kamera. Alla knappar och reglage ser billigare ut.


Sam Senior till vänster, junior till höger.

Vid nästa blick ser jag en del fördelar jämfört med Sam Sr.
Programratten som på gamlingen var lätt att ändra av misstag har gjorts om.
Blixten, som förr satt så dumt placerad att man måste byta grepp för att använda den, har flyttats.
GPS-en är borta. Den var strömslukande och lätt att aktivera av misstag  och krävde sen mycket letande i menyer för att inaktivera. Dessutom krävde den en massa data på SD-kortet. GPS-en kommer jag inte att sakna.
Det verkar vara snabbare och enklare att komma åt alla viktiga inställningar. På gamla Sam krävdes en del knappande för att t.ex. ändra exponeringskompensation eller fota med timer. Inte minst därför att ovan nämnda GPS och kompass hade varsin direktknapp, knappar som hade kunnat användas till något vettigare. På nykomlingen används motsvarande knappar istället för fokusmetod/makro och timer/seriebild. Mycket bättre! Den nya har också pekskärm där man kan göra det mesta. Jag har inte satt mig in i hur man bäst använder den än, men det verkar smidigt.
En annan fördel är att den använder samma batteri som gamla Sam. Det kollade jag innan köp. Har ju nyligen köpt ett extrabatteri, och vill ju gärna ha lite nytta av det.


Sr närmast, Jr akter om.

Sammantaget är nog Sam Jr en helt OK altid-ha-med-kamera, men kvalitetsintrycket är under all kritik. Jag tror att jag kommer att ha svårt att bli lika förtjust i denna som i gamla Sam, även om det antagligen är en bättre kamera.

Postat 2013-07-09 22:04 | Läst 1270 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa