En fotograferande sjömans ord och bilder.

Rundresa i Vietnam 6: Matlagningskurs

Fredag 20/12 (forts.)

Hela eftermiddagen ägnades åt matlagningskurs hos Thuan Tinh Island Cooking School. Inte hela gänget var med, men de flesta. Kursen började redan på marknaden i Hoi An, där vi gemensamt handlade råvaror med hjälp av en av kursledarna.


Vår lärare visade os hur man skiljer på bra och dålig fisk, hur riktigt färska räkor ska se ut och en massa annat nyttigt.


Grönsakerna såldes utomhus.

Vi blev transporterade med båt på Thu Bon River cirka 1 timme, bytte till två kanoter och blev paddlade till en lantlig plats där kursen hölls.  Vi blev varnade för att ge oss ut i växtligheten. "A lot of snakes".


Vi går ombord.


Fiskare på väg till jobbet.


De större fiskebåtarna låg still.


Det är inte bilfärjor man har i Vietnam, verkade det som.


Här har vi kommit in i ett biflöde. Den flätade korgen är faktiskt en båt!


Ena halvan av gänget i kanot. Växtligheten är "Water Coconut". Vietnamesisk hatt var obligatorisk under kanotfärden.

Vi fick prova att tröska ris, skilja agnarna från riset (!) och göra rismjölk med ålderdomliga redskap innan den egentliga matlagningen började.


Här har undertecknad fått upp farten på riströskan. (Foto: Eva Cedergren)


Vår lärarinna visar hur man får skalen att blåsa iväg från riset.


Lektion.


Den äldre lärarinnan kunde inte ett ord engelska, men hon kunde ändå skoja och spexa med oss.

Resultatet av vår matlagning blev fina vårrullar, rispannkakor med räkor och kött, biffsallad och biffnudlar och lite annat smått och gott. Krispiga örter och grönsaker, biff, räkor, bläckfisk, rispapper, rispannkakor och nudlar i olika kombinationer.


Vårrulle under tillverkning. Den innehåller både biff och räkor. Den här sorten ska inte friteras. (Foto: Eva Cedergren)


Rispannkaka med fyllning. Det var bara några dagar kvar till jul, men jultallriken var nog mest en slump.


Biffsallad. Biffen ligger under nudlarna.


Biffnudlar.


Nudlar med grönsaker och bläckfisk. (Foto: Eva Cedergren)

Vi blev skjutsade tillbaka till hotellet med taxi. Biltaxi alltså. Det tog inte många minuter.
Sammantaget var matlagningskursen en av resans höjdpunkter.

Jag klippte mig på hotellet under kvällen. Jag brukar göra det utomlands. Visserligen är det alltid billigare än i Sverige, men det är inte därför. Det brukar vara ett intressant litet äventyr, se t.ex. mitt frisörbesök i Kroatien. Det blev lite äventyrligt den här gången också, men inte i den storleksordningen som i Kroatien. Äventyret bestod i att tjejen som klippte mig var så kort. Jag halvlåg i en vanlig stol, med nacken mot ryggstödets överkant, och hon nådde precis upp! Tyvärr saknas foto.

Vi åt kvällsmat på en restaurang inne i Hoi An. Nu visste man ju vad man beställde! Intressantast på stället var nog ändå drinklistan, som hade en del intressanta formuleringar. Vi nöjde oss dock med flaskvatten resp. öl.

< Del 5  -0-  Del 7 >

Inlagt 2014-04-01 09:41 | Läst 4224 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Verkar vara en mycket intressant resa ni är på Erik och fina bilder därtill!
Svar från Mashavet 2014-04-01 17:44
Tack!
Var på. Har varit hemma ganska länge nu. Fotona ovan är från 20 december.

Mer kommer.
Blir glad av dina bilder, mycket beroendeframkallande blogginlägg. =)

//Johanna
Svar från Mashavet 2014-04-02 17:30
Tack för det!
Nästa del är utskickad alldeles nyss.
Matlagningskursen verkar mycket intressant. Förstår att det var en höjdpunkt.
När jag ser drinklistan så kommer jag ihåg hur jag världsvant skulle köpa en Cola light i London en gång. Försäljaren tittade dumt på mig tills jag fann mig och kom ihåg att det heter ju Diet Coke där.
Svar från Mashavet 2014-04-17 19:06
Matlagningskursen var mycket bra. Resan dit var kanske lite turistjippo, men om jag som jag gillar att vara till sjöss så blev den inte fel.