En fotograferande sjömans ord och bilder.

Thailand 2016: Min resefotoutrustning

En fristående del till mitt resereportage från vinterns Thailandsresa.

Till Thailandsresan hade jag köpt en hel del ny fotoutrustning. Dels därför att nya aktiviteter ställer nya krav på utrustning (jag har blivit dykare), dels därför att jag har märkt att jag gärna lämnar en stor kamera i säkerhetsskåpet på hotellrummet och bara tar med den vid speciella tillfällen. Jag brukar också ha svårt att hålla viktgränsen 20 kg på bagaget.

Canon G7X med Canons undervattenshus
Jag köpte allt på bilden vid samma tillfälle, i första hand för att använda vid dykning. Den lilla Canonkompakten har visat sig funka mycket bra även i dåligt ljus så den är den givna kameran att ha med sig när jag går ut på kvällen. Den fina läderetuiet har livremsfäste på baksidan. Remmen har jag tagit bort och försett med karbinhakar så den använder jag bara vid behov. Extrabatteri finns.


Canongrejorna. Faktiskt samtliga Canonprylar jag äger.

Panasonic GX7 med superzoomobjektiv
Eftersom jag är en typisk telefotare och gärna vill komma åt fåglar, fjärilar och fartyg långt bort insåg jag att jag aldrig skulle bli nöjd bara Canonkompakten som resekamera. Några resor har jag haft min Pentax K-5 med 18-250 som enda objektiv, men den är lite för klumpig för att alltid vara med när jag lämnar hotellet. Alltså behövde jag en mindre och lättare systemkamera eller en superzoomkamera med stor sensor. Efter att klämt och känt på många kameror på Fotomässan bestämde jag mig för att en Panasonic GX7 med Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/3,5-5,6 ASPH Power O.I.S. är vad jag vill ha. Med förlängningsfaktor blir det 28-280 mm, så det är ganska bra räckvidd.
Naturligtvis har jag ett extrabatteri även till denna.


Betydligt smidigare än en spegelreflex med motsvarande objektiv.

Jag har senare kompletterat med en telezoom med ännu längre räckvidd, Panasonic Lumix G Vario 100-300mm f/4,0-5,6 Mega O.I.S, en normalzoom Panasonic Lumix G X Vario PZ 14-42mm f/3,5-5,6 ASPH Power O.I.S och ett fast fisheye Samyang 7,5mm f/3,5 UMC. Vilka av de nya objektiven som får följa med på nästa resa vet jag inte än. Inte allihopa i alla fall.

Pentax W-90
Min gamla vattentäta Pentaxkompakt är fortfarande med på alla resor jag gör till värmen. För strand, bad och andra blöta äventyr utom dykning är den rätt val. Extra batteri finns alltid med.
När kameran var nyinköpt var jag mycket nöjd med den, men mina krav har ökat i takt med att jag har köpt andra bättre kameror. I jämförelse med mina nya resekameror blir fotona rätt trista och tål inte att justeras som jag vill ha dem. Framför allt saknar jag möjligheten till att ta raw-foton, så den kommer nog att bli utbytt mot något modernare till nästa resa.


Min lilla Pentax tar ett bad i sodavatten.

Liten surfplatta för backup
För fotogranskning, backup och lite surfande på hotellrummet, om det finns wifi, brukar jag ha min 8-tums Androidplatta med på resor. Tillräckligt liten för att gå ner i jackfickan vid incheckningen, tillräckligt stor stor för vettigt bildtittande. Med hjälp av en otg-kabel och kortläsare kopierar jag enkelt fotona till plattan för backup. Vidare till USB-minne som jag tar i en annan väska eller låter resesällskapet bära för extra säkerhet. Finns det bra wifi är det smartast att lägga fotona i Dropbox.


8-tumsplattan från Samsung tycker jag har en perfekt storlek.

Andra viktiga tillbehör
Mer grejor behövs på resa. Massor av olika laddare och kablar, extrabatterier och lite prylar för linsrengöring. Alla kablar och laddare passar fint i en liten souvenirväska från Vietnam. Då har jag allt samlat på ett ställe och slipper leta igenom bagaget. Den lilla väskan får självklart åka i handbagaget tillsammans med alla övriga fotoprylar.


Här ligger småprylarna fint.

Det känns viktigt för mig att kunna identifiera alla djur jag fotograferar. Att googla ger inte mycket om man inte har ett namn att söka med, så en riktig bok är en bra början. När jag har hittat något där brukar jag bildgoogla för att bekräfta arten. Korten med fiskar brukar vara med på resa, men pappersböckerna får stanna hemma därför att de är för tunga. Jag har försökt hitta bra appar för att djuridentifiering, men jag har inte hittat någon som jag är nöjd med trots många installerade. Inte heller har jag hittat någon av mina böcker som e-bok.


Allt inköpt i Thailand, men böckerna används mest hemma.

Inlagt 2016-08-16 13:50 | Läst 5670 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver