Jag gick igång..

på ett inlägg om svartvitt foto eller färg, har tänkt så mycket på detta. En person sa till mig, jag tycker om s/v foton och då tänkte jag, varför kan du säga så, att du enbart tycker om s/v foton,  för att de passar bättre med din inredning, tänkte jag och det var kanske lite fördomsfullt av mig men vad gäller denna person så är hon inte för färger som sticker ut och till saken hör att hon mår inte så bra trots sin kontroll över färgerna och hur allt ska stämma in med allt annat.

Mina ögon ser i färg och det gör de flesta, jag är tom lite färgblind enligt ett test jag gjorde för längesen. Vi ser i färg, våra ögon är skapta så, det finns naturligtvis de som är färgblinda.

Varför föredrar vissa personer s/v foton? När jag var barn och var hos farmor och tittade på hennes gamla foton så var de svartvita och det var det eftersom det inte gick att ta i färg, utvecklingen hade inte gått så långt. När jag var barn och tittade på tv var det i svartvitt.

Jag personligen tycker om både och, vissa foton förstärker i svartvitt medan andra förstärker i färg. Ett foto på hav, skog eller annat vi har i naturen går jag igång på. Jag älskar färger, det berör mig, jag kan känna sån glädje över färger. Synen är ett sinne vi fått och det i färg, varför vill vi då stänga av det eller se svartvitt. Varför är det bättre, något som du ser i färg ska visas i svartvitt i foto?

Jag tycker att man låser sina sinnen om man bara föredrar s/v. Varje bild, foto har sitt.

Jag såg en fotoutställning för ett tag sen av en finsk fotograf Esko Männikkö, alla foton var i färg och inramningarna var olika, gamla tavelramar av olika slag och fotona var fantastiska i färg.

Vi är bra på att stänga av våra sinnen, vi blir påverkade av allt runtikring oss och glömmer vad vi egentligen tycker om, vi vill vara beiga, inte sticka ut, vara som alla andra.

Våra sinnen styr oss och de har en koppling till hur vi mår, va rädd om dem.

Jag tycker om denna bild i färg men kanske förstärks den mer i s/v. Vad tycker ni?

 

Inlagt 2010-05-28 01:34 | Läst 4607 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Om du visste vad jag själv har brottats med denna fråga, med färg och svartvitt! Dina exempel ovan är jättebra, båda bilderna är fina och fantasieggande, var på sitt sätt. Vad kan det då komma sig att jag tycker minst lika mycket om den svartvita som den i färg? Det stämmer ju inte! Jag önskar att jag kunde förstå det här. En dag kanske jag gör det, men där är jag inte ännu. Men kanske det har att göra med att en svartvit bild lämnar mer åt min egen fantasi. Jag vet inte!
Tack ernst för ditt inlägg och jag tycker det är bra att väcka frågor.