that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Vinterförråd

Ännu inget "riktigt" mörkrumsarbete, men snudd på i alla fall. Idag laddade jag 30 m HP5 och med det skall jag väl klara mig galant över den mörka tiden. 

Det var första gången jag laddade Leica IXMOO kassetter, skall bli intressant att testa dem i M4:an. Jag har lyckats komma över tiotalet av dem och skulle vilja ha några till. Det finns nog en del till salu men priserna börjar vara normal leicanivå. Det är så gott som omöjligt att hitta IXMOO:n under € 50,- nånstans. Men å andra sidan är det ju ingen bra hobby om det blir tid och pengar över...

Jag laddade också några kassetter med film för 20 exponeringar, det behövs ibland för "tester och experiment".

Ha en trevlig lördagkväll.

Inlagt 2022-10-08 18:34 | Läst 912 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Oj, oj, Tommy - det ser kul ut det där!
Bristen på färgfilm har fått mig att inhandla 10 rullar Agfa APX 100 svartvit film (tillverkad av Ilford i England). Jag har letat fram mina gamla dosor och spiraler, och för första gången på 22 år har jag svartvit film i kameran.

Håll i hatten alla fina motiv... :-)
Svar från sodeto 2022-10-08 19:30
Jo tack det var riktigt trevlig sysselsättning på en regnig dag som idag. En exponerad APX 100 ligger i frysen och väntar på framkallning. Jag har en till på hälft så det får vänta lite ännu innan det blir framkallning.
Det var ett tag sen jag laddade från 30m-rullar. Nu har jag tröttnat lite på 36-rullarna (det tar för lång tid att göra slut på dem) så det är kanske dags att ladda några kortrullar. 12 bilder som i Rolleiflexen känns lagom tycker jag. I vintras köpte jag 24-bilders HP5+ och det kändes också bra.
Svar från sodeto 2022-10-08 21:52
Det är bara att börja ladda igen så får du så långa rullar du önskar. Jag gjorde som sagt några 20 bilders av samma orsak. Det händer sig att en 36 bilders ligger i kameran rätt så läng ibland.
Påminner om fjärran tider när jag köpte en rulle Ferrania i en stor rund plåtbehållare! Kan det ha varit 120 meter? Så in i garderoben och ladda kasetter! Numera e det litet lugnare, har i alla fall ett tjugotal rullar HP5+ i frysen! Hur som helst lycka till med kasettladdningshantverket! :)
/B
Svar från sodeto 2022-10-09 17:43
Tack. Jag tror nog det gick bra, men säkert vet man först efter att ha framkallat första rullen. Inget nytt i och för sig, men första gången med den här laddaren. De går inte att ladda Leica IXMOO kassetterna med alla laddare, för att det skall lyckas skall de ha ”öppna- och stängfunktionen”. Kom till och med ihåg att stänga alla kassetterna innan jag öppnade laddaren.