that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Estland roadtrip del 2

I förra inlägget var vi i Viljandi. Därifrån fortsatte vi mot Tartu, Estlands näst största stad med ca 100 000 invånare. Tartu har också en vacker gammal stadsdel med massor av caféer och andra uteserveringar. Det var rätt så fullt överallt, estiska WRC-rallyt pågick runt stan just då. Lite festligt blev det då både första och tredje platserna kom till Finland! Tartu är väl mest känd som en univeristetsstad. Här har vi universitetet.

"Manliga" hamburgare serveras för hungriga besökare...

Här är det helt klart bröllop på kommande och nån firar sina "sista fria dagar" med sina väninnor.

Det gamla observatoriet som nu är museum är definitivt värt ett besök. Här har suttit bl.a Georg Friedrich Wilhelm von Struve och grubblat på sin meridianbåge. Hans tanke var att räkna ut jordklotets storlek och form. Här kan man läsa mera om honom: Struves meridianbåge – Wikipedia

Jag gillar att titta på brunnslocken i olika städer. Vissa av dem är små konstverk, de i Tartu hör till den kategorin.

Någon har hittat på att bygga ett upp och nervänt hus. Tyvärr körde vi förbi före det öppnade för dagen, skulle ha varit intressant att se hur det var inrett...

Som bilvän i allmänhet och luftkylda VW:n i synnerhet håller jag alltid utkik efter sådana på mina resor. I Tartu fick jag syn på en krigstida Kübelwagen i fint skick. Den gjorde ett extra ärevarv förbi oss när jag gav den tummen upp.

Sista kvällen i Tartu i väntan på maten i sällskap av lite rött.

Från Tartu gick resan vidare mot nordöstra Estland och Narva. Vi gjorde några avstickare och körde vissa avsnitt längs mindre vägar man upptäcker alltid mera om man lämnar huvudvägarna. En av dem tog oss till byn Kallaste på stranden av Peipisjärv sjön. Gränsen mellan Estland och Ryssland går mitt i sjön. Kallaste var på sitt sätt en pärla med sin gamla trähus.

Sjöstranden var till stor del sandstensbranter där backsvalor häckade.

Där på andra sidan nånstans ligger Putins rike. Den här får bli sista bilden för den här etappen. Nästa fortsätter mot Narva.

Inlagt 2023-07-30 19:22 | Läst 538 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder, det ser lugnt och trivsamt ut trots semestertider..
Hälsn!
Svar från sodeto 2023-07-30 20:33
Tack Jan! Nog var det folk igång, men jag brukar försöka undvika de värsta turistfällorna och om möjligt vänta ut folk innan jag fotograferar.

Tommy S.
Mycket intressant att få följa er resa i Estland. Jag kom plötsligt på att jag även varit i Tartu, i tjänsten som gäst på universitetet. Det var ett Baltiskt samarbete som hade en minikonferens där. Brunnslocken i vissa städer har jag också lagt märke till ibland. Det här var ju en prydnad väl värd att fotografera. Vi gillar att lämna de större vägarna och låta resandet ta lite mer tid. Kallaste skulle jag antagligen föreslå som en avstickare, i synnerhet när jag ser dina bilder. Vi kom mycket nära ryska gränsen även i Nordnorge.
Hälsningar Lena
Svar från sodeto 2023-07-30 20:40
Tack Lena! Lönar sig definitivt att åka småvägar, då hittar man pärlorna som inte finns omnämnda i turistguiderna.

Tommy