that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

I väntan på sommargästerna

Idag fick jag äntligen den årliga holkstädningen klar. Första våren 1999 efter att vi fått huset klart hängde jag upp åtta holkar. För varje år som gått har antalet sakta ökat och nu finns det 44 fågelholkar på vår tomt. Redan första året började jag föra bok över vad vi haft i holkarna och nu efter dryga tjugo år börjar det bli intressant att titta på "statistiken" och vad som ändrat om nåt har ändrat. I år hade vi 25 häckningar i 44 holkar, men endast fyra arter varav en var kattuggla och resten rätt så jämnt fördelat mellan svartvit flugsnappare, talgoxe och blåmes. Det var första året vi inte hade ett endaste par häckande tornseglare. Ännu för tio år sedan var här fem par, men de har sakta minskat. Går det dåligt för tornseglaren eller är det bara lokalt?

Det vi haft mest av i våra hokar genom åren är svartvit flugsnappare 107 häckningar följt av talgoxe 71 och blåmes 64.

Den här holken på vedliderväggen byggde jag när sonen var liten dels med förhoppningen att väcka ett naturintresse hos honom (lyckades rätt så bra) och dels för att kunna fotografera i fågelboet. Jag lärde mig snabbt att man är tvungen att växla i en ren glasskiva för varje gång man försöker sig på fotografering, de flesta fåglarna smutsar ner den väldigt effektivt...

Och samma från insidan. Det mörka tygstycket fäller jag alltid ner då jag inte tittar in holken, så att fåglarna får vara i fred. Ännu har det inte brytt sig fast det emellanåt är liv och rörelse i vedlidret.

Trevligt veckoslut på er alla.

Tommy S.

Inlagt 2021-03-26 19:19 | Läst 208 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Men fantastiskt. Vilken rolig ide med plexiskiva så på insidan. Måste nog göra nåt sånt.
Tänkte även prova hålsåga en bit stock det gillar hackspetten.
Spännande med uggla
Svar från sodeto 2021-04-09 21:08
Tack för din kommentar,

Ett tips: det är glas och inte plexi i holken på väggen. Jag rekmmenderar inte plexi då det lätt repas när man putsar det dessutom blir det statiskt. Det här har förstås ingen betydelse om man bara tittar. Men om du tänker fota så använd glas, det är lättare att hålla rent och tål putsning.

Tommy S.
niniz 2021-04-10 07:08
Ok 👍 bra