that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Presentation II

Som jag skrev tidigare så blir det mest analog fotografi för min del, trots att det kommer en hel del telefonbilder på bloggen. Jag är inte så flitig att framkalla och kopiera genast då rullen är exponerad, så det blir alltid lite fördröjning. Jag tänkte jag skulle sätta in några bilder på mitt mörkrum ifall det kan intressera någon. Då jag byggde vårt garage för si så där femton år sedan så planerade jag in ett litet rum för ett eventuellet mörkrum. Det tog sin lilla tid att få det i skick, dels för att det fanns annat syssel och dels för att jag försökte komma undan så billigt som möjligt.


Av en slump råkade jag få syn på en annons i lokaltidningen Västra Nyland där en begagnad köksinredning bortskänktes. Enligt honom jag fick den av var det betydligt billigare att skänka bort den än att föra den till tippen... Det enda jag blev tvungen att köpa var nya handtag till dörrarna och lådorna samt skivan till arbetsbänken. En begagnad diskbordsplåt och kran fick jag också gratis. Socklarna till skåpen gjorde jag jag själv av björk och betsade i boknyans.

Den övriga utrustningen fanns sedan tidigare och användes sporadiskt, främst vid längre helger i "toalettmörkrummet".  Ljusbordet är också egen tilverkning. Kompletta årgångar av National Geographic 1972-2003 är ibland bra att ha som inspirationskällor, eller då man väntar på att filmers sköljs.

Efter att allt blev färdigt har det bara varit att köra. Tyvärr är det för mej som för många andra att tiden är på kort, men jag njuter desto mera de stunder jag hinner vara där. Jag är verkligen nöjd med lyxen att ha ett eget mörkrum som alltid står klart att anväda, utan en massa igångställas.

En aning utmanande kan det förstås vara att hålla reda på vätskor och vätskor i mörkret... Men hittils har det gått klart.

Ha det bra i mörkret ni som trivs där!

Tommy S.

Inlagt 2021-03-12 19:34 | Läst 403 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jättefint mörkrum! Ordning och reda! Gratulera, Tommy!
Svar från sodeto 2021-03-12 20:38
Man tackar!
Ditt mörkrum ser jättefint ut och mycket välplanerat. Jag skulle ändå aldrig någonsin vilja köra analogt igen. Kanske beror det på att jag gjorde mina bilder som en del av min forskning som ju handlade om något helt annat. Att ta fram bilder i mörkrummet var något jag måste göra och även om jag tyckte det var spännande när jag väl var där så har den digitala tekniken gjort det så ofantligt mycket enklare.
Hälsningar Lena
Svar från sodeto 2021-03-12 21:46
Tack tack. Du har helt rätt i vad du säger, att det digitala har gjort det lättare. Men det ligger nåt ”meditativt” över den analoga processen som jag gillar. Slow photo rules nog här.

Tommy S.
Lena Holm 2021-03-12 23:05
Absolut Tommy,
för mej är det meditativa bl a att sitta i gömsle. På jobbet vill jag bara dokumentera på bästa möjliga sätt. Syftet styr våra behov och ännu mer om det är jobb eller fritid. Lycka till i mörkrummet!
Hälsningar Lena