tankar i färger och ljus

det gyllene ljuset

När jag tog mitt första foto, kunde jag knappt svenska och fotografiska termer var rena rama svart magi oavsett språket.

Jag skrev tidigare att RAW-fil var främmande, men det var värre än så.

Det gick inte att koppla något till modersmål, för att de orden som slutartid, bländare, ISO och så vidare lät lika obegripligt på mitt språk.

Så det var bara att köra den hårdaste vägen. Testa, kolla på inställningarna, försöka förstå, fota, jämföra och om och om igen tills det blev någorlunda ordning i hjärncellerna och jag började fatta vad allt går ut på.

Fotosidan var inte dumt att vara med. Här snappade jag det ena och det andra från olika kommentarer och sen Google, böcker, tidningar och ordbok, som var för det mesta värdelös för mig. Vissa ord, de specifika för foto, fanns bara inte med…

En gång läste jag om det gyllene ljuset…

Jag förstod att det inte är någon gul lampa framför kameran, men ändå…

Det tog ett tag, men det har gått bra, tycker jag.

Tycker mycket om morgonljus, men som en kvällsmänniska är jag inte uppe så ofta med kameran vid soluppgången över sjö... Om det inte är vinter naturligtvis, men då är det kallt…

Kvällsljus hjälpte oftare. Men är svårare att hantera, tycker jag.

Som makronörd och blomentusiast behövde jag egentligen inte bry mig så mycket om tiden på dygnet. Starkt ljus dämpades med paraply eller ormbunksblad, brist på ljuset löstes med billampa och några reflexer. Allt går.  Det beror på vad man vill åstadkomma och till vad…

Gyllene ljuset… gyllene stund…

Vackra ord och inte bara ord…

Bilderna är från olika tider och olika kameror, utan någon logisk ordning. Vissa har några år på nacken, andra är tagna nyligen.

Ljuset liksom tiden är alltid på…

 

Inlagt 2021-05-07 13:05 | Läst 363 ggr. | Permalink
Fin text, fina bilder med det guldiga skimmret.
Svar från Halina Strandskatan 2021-05-08 06:36
Tack så mycket Mats :-)
Lysande bilder!
Svar från Halina Strandskatan 2021-05-08 06:36
Tack så mycket Sven :-)
Mycket vackert här, svårt att välja någon men den med fjällen och den sista kanske men de andra är inte långt efter. Visst gör ljuset otroligt mycket. Det är lite svårt nu för det är riktigt kallt på morgon när solen är på väg upp och på kvällen vill jag hellre koppla av än ut och fota i blå timmen. Jag satsar på ljuset i augusti så får objekten tala för sig själv utan ljus :), just nu.

Att testa och se vad som händer är troligen bästa vägen nu i det digitala, det var väl värre förr då man fick vänta en vecka för att se vad man hade gjort för något och i de flesta fall så var det kört om det blev något fel
Svar från Halina Strandskatan 2021-05-08 06:46
Tusen tack Peter :-) Jag blir så glad över att du gillar de bilderna jag själv gillar mest :-)
Den med fjällen är från vackra Norge och den sista är tagen i bokskogen med gammalt MG Trioplan.
Tycker också att ljuset i augusti är underbart.
Håller med att det digitala gjorde min "fotoutbildning" mycket lättare.
Hälsningar från regnig Halland
Här hittas mycket fint!
- hawk
Svar från Halina Strandskatan 2021-05-08 06:37
Tack så mycket Håkan :-)
Hej,
jag gillar att du skriver om dina upplevelser och utveckling i både språk och fotografi. Jag kan jämföra med då jag jobbade på en gård i Australien i början på 90-talet. Jag pratade bra engelska då jag kom dit och min chef betraktade mej nog som "tvåspråkig". Tills den dag då vi stod ute i bushen och han ville att jag skulle köra hem och hämta ett antal verktyg.... jag hade inte en aning om vad rörtång, sticksåg, stjärnskruvmejsel etc hette på australisk engelska (inte brittisk heller för den delen). Det blev ganska dråpligt men jag fick med mej rätt prylar till slut + några extra. Du visar förträffliga bilder varav första och andra blir mina favoriter.
Häsningar Lena
Svar från Halina Strandskatan 2021-05-08 06:53
Tack så mycket Lena :-)
Jag ler när jag läser din kommentar, samtidigt som jag ryser för att jag förstår...
Av alla de roliga verktyg du skriver om bara stjärnskruvmejsel är bekant för mig ;-)
Hälsningar från regnig Halland
Svenska kan du det är Ett som är klart! Förstår att ett nytt språk plus fototermer till och med jag hade svårt för att fatta vad alla fototermer var i början ;) Och fotografera kan du Verkligen göra. Vilka bilder du visar Halina <3!!

Första bilden från Norge (läste kommentaren) är oslagbar! Man blir sugen på att köpa sig ett vidvinkelobjektiv och dra till Norge på stört för att försöka att få en sådan här bild. Andra bilden är inte så pjåkig den heller :-)

Jättefin serie, så kul att få se sådana här bilder :-))))
Svar från Halina Strandskatan 2021-05-08 10:06
Hej, vad kul att du gillar just bilden från Norge. Det är bilden från Innerdalen och jag hade inte med mig så märkvärdig utrustning, E-5 från Olympus och något zoomobjektiv...
Själva resan var givande och jag verkligen längtar till de platserna jag besökte då och ta om bilderna... men men man kan inte vara överallt... Just nu dessutom blir det lite svårt.
Tusen tack Joakim för din fina kommentar :-)
En rad fina bilder med stor känsla för motivet. Det svårt att peka ut några direkta favoriter, men jag fastnar lite extra för den andra bilden och den sista bilden. Båda har ett ljus som jag tilltalas av.

Hälsningar Jörgen
Svar från Halina Strandskatan 2021-05-08 15:21
Tack så mycket Jörgen för din fina kommentar. Bilderna som du fastnar lite extra är också mina favoriter :-)
Hej Halina, väldigt fina stämningsfulla bilder. Jag gillar även dina makrobilder i dina tidigare bloggar. Hälsningar Mats
Svar från Halina Strandskatan 2021-05-09 18:13
Tack så mycket Mats, roligt att du tittade förbi :-)