tankar i färger och ljus

Onomatopoesi

Onomatopoetiska ord, ni vet, sådana som låter som de beskriver, representerar. Jag ville idag hitta alla möjliga till regn…

Vaknade tidigt av en skön melodi skapad av regndroppar på sovrumsfönster och kunde inte somna om. Lyssnade på regnet och tänkte på onomatopoetiska ord som kan beskriva regn.

De svenska orden jag kom på var inte särskilt adekvata i min uppfattning men det är många som beskriver olika sorters av regn.

Dropp dropp dropp… det dunkade lätt om fönsterbräda. Sommarregn är underbart! Varmt, lätt och det doftar berusande…

Tänkte att vi nästan saknade vårregn i år. Det kom en regnskur någon gång i maj, alldeles lokalt och det var allt tills nu. I den gångna veckan kom det till och med ösregn med åska. Hela 17 mm visade regnmätaren.

I sökandet efter onomatopoesi snubblade jag över Sara Lövestams blogg från 2016, där hon beskriver olika sorter av regn: duggregn, spöregn, hällregn, skyfall och småspik.

Ljudhärmande ord förekommer i alla språk. Just regn i mitt modersmål är ett sådant ord och kanske därför flög mina tankar i takt med regndropparna mot olika beskrivningar av samma företeelse, men ändå annorlunda.  

Regnet fick mig att kravla ur sängen tidigt. Jag tog på mig regnrock och sådär nyvaken tog jag en promenad genom sovande by. Skönt och tyst, bara regn prasslande över min kappa. Jag ville bara gå och njuta…

Plötslig fick jag även lust att dra ut Olympus. Det blev några skapelser från min trädgård, där även flugor verkade njuta av regn.

 

Inlagt 2023-07-01 12:08 | Läst 761 ggr. | Permalink
Hej Halina! Vilka fina foton! Sista bilden en annan värld än våran.

Och visst är "dropp" ett ljudhärmande ord!

Jag lät AI-bestyckade "Bing" leta efter fler onomatopoetiska ord. Konstigt nog funkade det hyfsat t o m på svenska, Bing jobbar på engelska och översätter, så det blir inte perfekt men ändå inte så dumt:

"Ett onomatopoetiskt ord är ett ord som låter som det det representerar. Det är ett ord som imiterar eller antyder ljudet det beskriver. Exempel på onomatopoetiska ord är baa, bang, beep, boom, buzz, kraxa, väsa, hum, mjau, nöff, pow, swish, swoosh, wham. Onomatopoetiska ord används inom lingvistik, retorik och poesi."

Bing hade länk till Wikipedia som bidrog med "bom, prassla, krasch, sörpla, slafsa, pang och prutt" och upplyste om att Linne namngett prutgåsen efter dess läte, men att detta numera transkriberas "prråk". Även korpen har fått sitt namn av sitt läte.

Vad heter regn på ditt språk?
Svar från Halina Strandskatan 2023-07-02 08:30
Tusen tack Måns för dina rader och härliga ljudhärmande ord. Jag använder mest Google, när jag söker något, men ska prova även Bing ;-)
På mitt språk, polska, ordet för regn är deszcz och uttalas ganska prasslande så därför fick vi i skolan just det som exempel till onomatopoesi. Eftersom jag alltid var intresserad av språk, var det för mig mycket spännande.

Här är en länk där du kan höra på deszcz...
https://sv.forvo.com/word/deszcz/

Hälsningar Halina
Måns H 2023-07-02 10:51
Deszcz lät som regn!

Jag använder mest sökmotorn duck-duck-go för att slippa bli spårad och få reklam. Nån gång Google, och sen några veckor Bing som letar lite annorlunda och ibland ger fullt vettiga svar.
Vackert, jag får väl ge mig ut och fotografera droppar jag också. Har annars passat på att redigera bilder från de månader det inte har regnat, det behövdes ju det också. Skönt med regn på flera sätt, förutom att jag får redigerat några bilder så slipper jag också bära vattenkannor. Gillar särskilt de två sista
Svar från Halina Strandskatan 2023-07-02 08:41
Tusen tack Peter :-) Ja, vattenkannor.... Jag behöver ingen styrketräning efter så många rundor med kannor. Igår småregnade det hela dagen och var nästan lite kyligt, men bättre det än hettan och torkan. Solen blev ovänlig de senaste åren och jag kan knappt vara ute sådana soliga dagar. Så regnet är mer än välkommet...
Ser fram emot dina nya bilder. Själv fotade jag inte mycket, målade mest och har nu en del att fotografera. Dessutom anmälde jag mig till en underbar kurs/workshop i Granada. Olympus följer med och jag hoppas på både målningar och foto från det vackra landskapet ;-)

Hälsningar Halina
Tack Halina,
nu har jag fått lära mej ett nytt ord, onomatopoetiska. Du har inte svenska som modersmål men kan helt klart ord som jag inte har koll på. Kul att läsa kommentarerna också ffa från Måns. Regnet var mycket välkommet även hos oss och jag hoppas på mer i morgon och på måndag. Dina bilder har den där friska våta känslan som sommarregn ger och det är inte för hårt regn så insekterna gömmer sej. Synd att jag inte kan ta till mej regn på ditt modersmål.
Hälsningar Lena
Svar från Halina Strandskatan 2023-07-02 08:51
Tusen tack Lena för dina underbara rader ;-) Jag blir alltid så glad när du tar dig tid och skriver något. Det betyder mycket och jag tackar ödmjukast från hela mitt hjärta.
Här är länk så du kan lyssna på deszcz-regn:
https://sv.forvo.com/word/deszcz/

Hoppas det funkar. För mig är sådana funktioner på nätet mycket användbara och nyttiga, tycker det är roligt att lära sig något nytt, även om det är små saker ibland och ibland bara fåniga...
Regnet var härligt igår och det blev lättare att andas, när fuktigheten ändrades.
Hälsningar Halina
Ser väldigt skönt ut med vattendropparna på blommorna. Värst mkt regna har vi inte fått, men åtminstone några droppar. Hälsningar/ Björn
Svar från Halina Strandskatan 2023-07-02 09:14
Tusen tack Björn :-) Jag har aldrig varit så glad över regnet som nu. Redan från april sprang vi som duracell kaniner med vattenkannor till alla krukor och rabatter för att även om det kom någon skur var marken så torr att vattnet bara rann lite på ytan... Trädgården har blivit börda istället för njutning, men man kan alltid hoppas att nästa sommar blir bättre...
Nu ska jag kolla runt lite, ligger förfärligt efter... ;-)
Hälsningar Halina
Regn, sol, regn sol, regn sol..ja så har det sett ut idag, härligt frisk doft efter varje skur och genast ångar det från altantaket när solen tittar fram...blir nog så i morgon också..och allt grönt blir ännu grönare när det blir blött.
Sköna droppiga bilder från dig.
HaD/Gunte..
Svar från Halina Strandskatan 2023-07-13 12:07
Tusen tack Gunte för dina rader :-) Jag läste din kommentar nästan samtidigt som du skrev och formulerade svaret i mitt huvud, men det kom något emellan och jag glömde knappa det på dator, förlåt. Men glädjen över din kommentar är densamma och jag tackar så mycket!
Hälsningar Halina
Riktig regnbild den första, fina flugor!
Svar från Halina Strandskatan 2023-07-17 15:21
Tusen tack Stefan :-)
Hälsningar Halina