Livet, konsten och tekniken

Everestkameran på nya äventyr/127-dagen/uppdaterad

Man måste ju högtidlighålla den av Retrokamerapoolen instiftade 127-dagen, så jag tyckte det var ett lämpligt tillfälle att prova min "renoverade" Vest-pocket autographic från ca 1913, även känd som "everestkameran". http://www.fotosidan.se/blogs/ylvas/44175.htm

Kodak Vestpocket

Det där med renoveringen måste nog förklaras: När jag köpte kameran på Tradera uppgavs den vara "i gott skick". När jag fick den i min hand noterade jag att bälgen veckade sig lite konstigt. Den visade sig vara gravt utsliten och lagad med eltejp på insidan! Undersökning med ficklampa visade att den läckte som ett såll. Nu hamnade jag i lite bryderi. Man har ju sett på Antikrundan på TV och förstått att om man målar om antikviteter så är man värd spöstraff och stening, men å andra sidan var den ju redan lagad på ett fult sätt. Slutsatsen blev att det ändå är roligare att kunna använda grejorna än att ha dem som utställningsobjekt. Så mina steg gick till skomakaren på Hötogets T-bana där en flaska svart sko-färg inhandlades. Två strykningar och bälgen var som ny! Den tillochmed veckade sig på rätt sätt igen. Lite extra i vecken och så fick kameran stå på tork tills lämpligt tillfälle uppstod. Eftersom det var packning inför Bulgarien som gällde fick det bli en snabbrunda i närområdet:

Söndagslugn

De här husen fanns inte när kameran var ny!

 

Skärpan är inte helt övertygande

Grön gubbe

Och den här bländarinställningen var inte vad jag trodde...

Antik antikare antikast ...

...men visst har det antika en framtid!

Kodak vest pocket

Inlagt 2010-09-27 12:51 | Läst 3977 ggr. | Permalink
Om du plockar ut luckan på baksidan (1/4 varv åt vänster) och stoppar upp en bit smörpapper i filmbanan kan du nog se. Kanske behövs någon droppe olja på saxlänken där den glider i spåret, för att den skall åka ända ut till stoppet.

Slutaren verkar ju göra det den skall i alla fall, och bälgen blev tät. :-)
Fantastiskt att den gör sitt jobb i alla fall! Men något är det nog med avståndsinställningen som behöver justeras, bättre skärpa än så här kan den säkert, ifall du fixar det.