Livet, konsten och tekniken

Grått och eländigt

Nu mörknar det förskräckande snabbt. Det är kallt. Det blåser. Mycket att göra på jobbet. De vackra höstlöven försvinner innan man hinner fotografera dem. Feber, snuva och hosta.

Man får helt enkelt försöka ta sig i kragen, muntra upp sig och ta vara på de små stunder som bjuds.

Ett vackert träd.

Den svenska normalhöjdpunkten (Typiskt svenskt att ha normala höjdpunkter. Inlåsta.).

En trubadur som hyllar årets sista segelbåt.

Och rätt som det är kommer en vaktparad tågande.

Hösten är nog inte så dum i alla fall!

Inlagt 2016-10-17 22:26 | Läst 822 ggr. | Permalink
Tycker du fått till bra bilder här, från 'vinklar' där jag sällan rör mig.. 'Normalhöjdpunkt'.. det var något helt nytt för mig! Men det gick att googla på ser jag.. Själv anser jag att hösten kan vara den finaste tiden på året, men då måste det också vara en del sol på dagarna.. annars blir det rätt så tungt!
Hälsn!
Svar från ylva_h 2016-10-18 20:55
Ja, jag satt just och tittade på bilderna från den här tiden förra året: Djupblå himmel och flammande färger. Synd att dimmolnen täcker detta!
Jag hade aldrig varit i Riddarholmskyrkan så när vi hade utrikes gäster tog vi chansen att smita iväg dit efter att ha varit på Slottet, och att gå en runda på Riddarholmen också . Roligt att komma till ett ställe man mest ser från pendeltåget annars!
Vackert ljus i de här bilderna! Den där normalhöjdpunkten var en nyhet för mig. Jag googlade på den men kan inte saga att jag riktigt fattade vad det gick ut på.
Svar från ylva_h 2016-10-18 21:03
Om jag fattar rätt så var den referenspunkt för alla höjdangivelser på generalstabskartan, innan man fick möjlighet att mäta på bättre sätt med satelliter.
Det blir ett mysko ljus när de fluffiga dimmolnen sprider solljuset åt alla håll.
Rikets höjdsystem 1900 (RH 00), baserades på den första precisionsavvägningen av Sverige som genomfördes mellan åren 1886-1905, årtalet 1886 finns angivet i Rommerska siffror på luckans framsida ”MDCCCLXXXVI”. Totalt avvägdes ungefär 2 500 markerade fixpunkter runt om i landet, som nollnivå valdes medelvattenytan i Stockholm år 1900, därav namnet RH00.
Nollnivån representeras av just denna punkt bakom gjutjärnsluckan i husfasaden vid Schering Rosenhanes gränd på Riddarholmen i Stockholm, innanför järnluckan finns en silverskala.

Att normalhöjdpunkten för Sverige hamnade just här i sockeln av byggnaden vid Schering Rosenhanes gränd beror på att Generalstaben inrymdes i huset som kallas Schering Rosenhanes palats.

RH00 ersattes officiellt 2005 av RH2000, vilket numera är Sveriges nationella höjdsystem. Det representeras på marken av cirka 50 000 fixpunkter runt hela landet. Mätningarna utfördes under åren 1979-2003 och resultaten har samordnats med våra nordiska grannländer. Nollnivån i RH 2000 ingår även som en del av det europeiska höjdsystemet.
Svar från ylva_h 2016-10-18 21:10
Amen!

Bra beskrivning. Lägger även till informationstavlan som sitter bredvid. Inget jag hört talas om tidigare.

/Ylva
Fina höstbilder från huvudstaden. Normalhöjdpunkter (fin förklaring av Stefan Tyrbo) måste förstås finnas, inlåsta eller ej. Hur ska man annars få kunskap om att Skåne sjunker och att Västerbotten stiger?
Svar från ylva_h 2016-10-18 21:04
Naturligtvis! Fast vid Höga Kusten kan man väl nästan se det med blotta ögat ;)
Man får snabba sig nu om man vill fånga hösten, du lyckas bra. Ha de gott Ylva!
Svar från ylva_h 2016-10-20 22:02
Tackar och bockar! Det går alltför fort nu. En liten vindpust och det är borta...
Ha det bra du med!