Livet, konsten och tekniken

Mer från Esrange

P.g. av en mindre malör med mitt kreditkort råkade jag ramla ur mitt medlemskap på Fotosidan och det blev "sändningsuppehåll" i bloggen. Kreditkortsföretaget har nämligen infört säkerhetskod för betalningar på internet och man måste låsa upp den via sin mobiltelefon. Det är bara det att min mobil är Tele2 och de har ingen teckning på Esrange. Och eftersom koden bara är giltig i 5 minuter hinner man inte att beställa en kod och sedan åka till Salmijärvi där telefonen får kontakt med omvärden. Besvärligt!  Allra bäst vore ju om Fotosidan hade lite fler banker som man kunde betala via.

Så här kommer lite stämningsbilder från kyla och snö medan jag samlar mig för La Grande Finale:

 

Och vill ni se mer så rekommenderar jag Olles fina blogginlägg på samma tema: http://www.fotosidan.se/blogs/olles/index.htm

Inlagt 2012-03-11 21:54 | Läst 2122 ggr. | Permalink
I Norrland så är det Telia som gäller. Häftigt med raketen.
/Per
Svar från ylva_h 2012-03-11 22:31
Ja, jag har börjat fatta det ;-) Norrlännningar är nog inte mycket för arroganta får...
Häftiga bilder! Er'e raketstartknappar de där röda?
Påminner om Kosmodromen i Bajkonur!
Och det ser ut att vara myggfritt just nu! :)
/B
Ps. Kollade på Olles blog, som jag tidigare tyvärr missat!
Svar från ylva_h 2012-03-12 23:39
Ja nu var det ganska myggfritt ;-)
Nej det är inte startknappen. Får ta med den vid senare tillfälle. Jag var lite upptagen med annat så dags den här gången. Men jag har en gammal bild med simulerad avfyrning någonstans. Rätt person-rätt knapp-fel tidpunkt.
Olle var "officiell fotograf" så den lyckosten fick plåta loss för fullt. Och där valde de helt rätt person när man ser resultatet.
Det är bra att de satsar på säkerhet, men hur gör den som inte har någon mobiltelefon? Kanske är det så att man helt enkelt måste ha en i framtiden för att fungera i samhället. Det skulle inte förvåna mig. Och så får man hålla sig inom områden med signaltäckning. Här på ön är det problem, eftersom en lokal politisk skrämselpropaganda för ett antal år sedan stoppade byggandet av en basstation. En förening, "Islanders for safe technology" framtvingade en folkomröstning om saken, och en massa människor som ännu inte tänkt på att de behövde en mobiltelefon masade sig pliktskyldigast iväg och röstade nej. För de vet man ju, det är det opålitliga storkapitalet som står bakom mobiltelefonin. Sedan skaffade de sig mobiler själva, och nu är det ständigt gnäll över de dåliga signalerna. På en del ställen fungerar inte telefonen alls, på andra kan man få lov att gå utomhus och traska runt en runda för att hitta en fläck med tillräcklig signalstyrka. När man fråga dem varför de röstade nej en gång svarar de: "Ja, men det är ju farligt!" Jag försöker se konsekvensen i det där, men det går inte. Själv har jag ingen mobil, jag bestämde mig för att bli mobilfri när jag lämnade Sverige. Men nog kan den vara bra att ha ibland, ifall man inte är ett ställe där signal saknas.

Rejäl vinter har ni, kan jag se. Är det kablage som går på styltor över terrängen?
Svar från ylva_h 2012-03-12 23:44
Ja det där är lite märkligt. Finns det ingen basstation i närheten får ju mobilen köra maximal sändningsstyrka hela tiden och det borde verkligen inte vara nyttigt när man har den i fickan.
Jag har lite svårt att vara "slav" under mobilen och svarar ofta inte när folk ringer, för att jag lagt den någon stans eller satt den på ljudlöst. Till familjens stora irritation.
Men jag är glad att mina äldre släktingar använder sina. Det känns som en extra säkerhet om något skulle hända.

Det är kablaget mellan raketrampen, skyddsrummet och "scientific center" som går på stegar genom terrängen. Det är inte trådlös kommunikation direkt ;-)
Brrrrrrrrrrrrrrrrrr
Ser kallt ut
Men vackert
Svar från ylva_h 2012-03-12 23:45
Det var så tjusigt att man tappade andan. Vilket var lika bra eftersom luften var så kall att det inte gick att andas i vilket fall... Men spännande att uppleva -40. Det händer inte så ofta ens i Norrland förstod jag.
Där va' de' vinter som de' ska va'. Behövs väl varmare mössa eän hjälm :-))
Ha de' bra//Kurre
Svar från ylva_h 2012-03-12 23:48
Det var både varm mössa, yllesockar och långisar på! Det hade varit något för dig som längtar efter rejäl vinter!
Ha det bra du med!