Livet, konsten och tekniken

På kampanj

Kapanj kallas det när vi åker iväg och skickar upp raketer (eller flyger paraboliska flygningar för den delen). Denna gång var det inte mycket tid mellan testkampanjen i München och raketkampanjen på raketbasen Esrange. Redan lördag eftermiddag stod vi på Arlanda med packade väskor. I mitt fall var den fylld med smutstvätt eftersom vår tvättmaskin med perfekt timing slutade fungera just när jag åkte till München. Men det gör inget, det finns tvättstuga på rangens hotell.

Det är drygt fyra mil från Kiruna till Esrange, men vi tog det lugnt på vägen. Dels är man ju inte så van vid snö efter den snöfria vintern i Stockholm, dels finns det ganska mycket ren och älg längs vägen. Mycket riktigt, vid Salmijärvi TM-station stod det ett gäng renar på vägen. Det tycks vara deras favoritplats. Någon omtänksam person hade satt reflexer på åtminstone en av dem. Denna gång makade de på sig självmant så vi kom vidare.

Sen var det bara att checka in i vakten och ordna sig en liten kvällsmacka före läggdags.

Inlagt 2017-03-29 21:36 | Läst 1240 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Fint att ni tog det lugnt förbi renarna, det är inte många som gör det tyvärr. Såg många skräckexempel när jag i Jokkmokk. Full fart, man räknar kallt med att renarna ska flytta på sig.
Sten
Svar från ylva_h 2017-04-11 20:35
Jag har inte så mycket erfarenhet av renar men det verkar mest som om de flyttar sig åt "fel" håll. Står de på vägen och man kommer med bil flyttar de gärna mot mitten på vägen. Det är ju det enklaste hållet att gå...
Mycket intressant läsning om något som jag inte vet ett dugg.
Renar är det gott om uppåt, minns att strax utanför Esrange infart så brukar det vara gott om dem också.
Bodde i Kiruna på sent 60-tal och hade äran att få vara med på ett studiebesök på Esrange, väldigt spännande och om jag inte minns helt fel så sköt de upp en väderraket (eller något liknande) för att visa oss. Fast egentligen så tror jag inte att det var för att visa utan att vi lyckades få vårt besök då de skulle göra det. ;)
Fick också besöka norrskensforskningsstationen samma år och brukar berätta för barn och barnbarn hur enorm deras "datamaskin" var. Gissar att våra mobiltelefonen är den överlägsen nu.
Svar från ylva_h 2017-04-11 20:38
Kul att du var där för så länge sen. Har du några gamla bilder så vore det roligt att se!
Datorerna har fullkomligt exploderat de senaste åren. En dator för varje ändamål skall det vara.
Margareta Cortés 2017-04-11 21:55
Kanske, kanske har jag någon bild. Måste leta reda på mitt gamla album och se. Har jag något så lovar jag skanna in och visa.
Såg att Uppskjutningen tydligen gick bra! Fick en bild på den när jag var bortåt Torneträsk! 2017-04-07
Svar från ylva_h 2017-04-11 20:39
Kul! Du får gärna lägga upp bilden. När man sitter i skyddsrummet ser man ingenting. Jag ha sett sammanlagt en Maxus och en Maser på 16 års jobb.
En gång drev jag en stor renflock genom byn Ruskträsk. De vägrade kliva av vägen och vi kunde inte annat än att köra bakefter och bida vår tid. Först efter det att vi passerat byn behagade renflocken att lämna vägen. Häftigt att jobba med raketer.
Det låter som ett spännande liv med raketer och allt! Trodde först att det var nyårsraketer det handlade om, men förstod snart att så inte var fallet! Kul med renbilderna!
Hälsningar, Bjarne