på en digital analognörd

Tur att man är entusiast...

Igår blev det en tur till Waldemarsudde och Carl Larsson-utställningen. Den visas till 31/5 så du får skynda dig om du vill se den. Den är mycket sevärd. Den sträcker sig över ganska lång tid och visar därför även andra stilar än dem man är van att se.
Igår började också utställningen "Två prinsar bakom kameran", som håller på till 13/9. Prinsarna det gäller är Eugen och Carl Philip. Några av Carl Philips bilder har jag sett tidigare, men inte av prins Eugen. Han var duktig bakom kameran också. Några av bilderna (från 1887 till 1910-talets mitt) var dessutom förlagor till några av hans mest kända tavlor, bl a "Det gamla slottet ", från 1893.

I en monter stod några av hans kameror. Nu vaknade Retrokamera-värden...
Det var mycket folk och jag ville inte trotsa fotoförbudet, men man kunde bl a se en ospecificerad Ernemann och en "No2 Pocket Kodak Model A" (med vinröd bälg), en av de tidigaste rullfilmskamerorna. Samma som på affischen till vänster. Pocket och pocket förresten, filmen var 9 cm, men de hade rymliga fickor förr... Det stod ett par spolar bredvid. Spolen i trä och med gavlar av mässing. Snyggt!

Längre in var Carl Philips utställning. Det var bilder tagna i Botaniska trädgården i Uppsala 2006 inför Linné-jubiléet, i samarbete med Mattias Klum. Lustigt nog råkade jag då se dem en gång när de höll på. Jag kom gående Dag Hammarskjölds väg, och när jag passerade Botan såg jag ett par personer med kameror uppe vid grinden som vetter mot slottet. Naturligtvis tittade jag lite extra... Den ena var Klum, och under en keps kunde jag känna igen Carl Philips ansikte. Hans bilder var stora makro-förstoringar av olika växter. Ett bildspel visades också.

Båda utställningarna är sevärda.

Efter utställningen blev det lite promenerande runt slottet, för nu hade molntäcket skingrats. Min äntligen laddade No1 Pocket Kodak fick börja jobba lite, och orangefiltret åkte raskt på den lite halvretro Nikomaten (~1970). Det var inte alldeles lätt att försöka komponera bilderna i den lilla brilliantsökaren på Kodaken och försiktigt skugga objektivet, samtidigt som det blåste så man fick stå bredbent.

Objektivbyten på en äldre Nikomat/Nikkormat är också lite pyssliga, men det är lite av tjusningen. Av med ena objektivet, ställ bländaren på 5.6 och montera det andra. Gör "mantelrörelse" för att indexera. Sen av med ena motljusskyddet och av med orangefiltret, av med andra motljusskyddet och sätt dit filtret och sätt tillbaka motljusskydden...

Det är tur att man är entusiast... :-)

 
Nikomat FTN, Nikkor-O 35/2 Auto, orangefilter & Tri-X


Nikkor-H.C 85/1.8 Auto

Inlagt 2009-05-10 15:36 | Läst 3941 ggr. | Permalink
Sååå härliga moln. Kärt pyssels belöning =) Fina bilder, Olle.
Gamla grejer är användbara men lite pyssliga.
Bra bilder blir det i alla fall. Pysslet leder väl till lite eftertänksamhet och därmed kanske bättre kompositioner?
Svar från ojanson 2009-05-10 18:15
Förhoppningsvis är det så.
Och som sagt, det är lite av tjusningen.