Ännu en blogg

Ännu en blogg: Ni som fotar GF med Fujifilm X-E2 ...

... vilken EVF-inställning använder ni?

Jag behöver lite tips och råd hur jag blir vän med sökaren. Använder ni LCD eller sökaren och i så fall med eller utan ögonsensor? Vad har ni för erfarenheter?

Ögonsensorn är väldigt långsam tycker jag. Kanske en sekund innan den kommer igång. Är det så även hos er eller är det fel på mitt exemplar?

När EVF-sökaren väl kommer igång tar det i väldigt ljusa kontrastrika förhållanden ytterligare 1--2 sekunder innan den balanserar. Bilden i sökaren är först jätteljus och mörknar ner sen. Även det normalt?

Med andra ord så tar det 3 sekunder från att ha sett ett motiv på en solig gata till att ha kameran i anslag.

Man kan ju också använda LCD:n. Men då drar det på batterierna (ok, det går att lösa) och inte funkar så bra i starkt ljus heller (vilket inte går att lösa).

Måste jag bara vänja mig vid tanken att det här är en regn-, inomhus- och vinterkamera? ISO-egenskaperna är ju bra ...  :)

Eller finns det något knep? Nu har jag haft kameran i aktivt bruk i två månader. Jag är lika klok eller dum som i början ang. detta problem.

För bilden nedan var det inga problem. Inga starka kontraster, långsamma motiv.

(Förresten så är bilden tagen mitt i stan. Bakom mig går en traffikerad väg medan de lugnt plockar sina björnbär. Men efter diskussionerna i GF-poolen om bildernas lukt vågar jag inte lägga upp bilden där. Jag antar den luktar björnbär.)

.

Det vore roligt att få ta del av era erfarenheter. Hur gör ni med eran X-E2?

Postat 2014-09-07 08:07 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ännu en blogg: Dogma i Bryssel med X-E2

Jag tycker i allmänhet att dogmer är ohälsosamma, oavsett vilka. När det gäller mig och mitt fotograferande så har jag exempelvis aldrig insett meningen med att frivilligt begränsa parametrarna.

Men nu ska det bli lite dogma ändå!

Jag ska till Bryssel för en vecka utan några andra skyldigheter än att göra vad jag vill där, inte minst fota. Två saker avgjorde att D90:n stannar hemma och bara X-E2 och 35mm-objektivet följer med: viktgränsen på flygplanet och nyfikenheten på kameran som jag inte har blivit 100% varm med än.

Än så länge har jag inte fattat helt och hållet varför kameran när den lancerades reklamfördes som den ultimata GF-kameran. (Fast så är det kanske alltid att det nyaste är det ultimata som ska lovordas.) Jag har fortfarande inte vant mig vid att tillverkaren inte har splittrat live-view och menydisplay-funktion. (Jag som trodde att jag lär mig alla kameror, bara bildkvalitén är värt det.)

Med detta menar jag att man, om man bara vill snabbkolla ISO-inställningen eller val av fokuspunkt, antingen måste ha på live view:n eller kika genom sökaren. Jättedumt om man inte gillar att använda live view vid fotografering. Det är ju ofta för ljust runtomkring.

Alternativet är att sökaren aktiveras med en sensor så fort ögat närmar sig sökaren. Men det tar en sekund innan den slås på och en sekund till innan man har vant sig. Hur ska det gå när det ska gå fort?

Eller så har man bara sökaren aktiverad. Men då glor man genom sökaren bara för att kolla ISO eller en annan detalj.

Jag har lysläst manualen upp och ner. Rätta mig gärna om jag har missat någonting.

Hur som helst så är det ju inget fel på bildernas tekniska kvalité bara de blir till. Det här fotona tog jag för några veckor sedan på Marstrand.

.

Hoppas det blir en del intressanta motiv in Bryssel!

Postat 2014-07-02 17:48 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera