Ännu en blogg

Ännu en blogg: Någon som vet vad detta är?

Hittade jag i skogen. De där röda "igelkottarna" verkar växa igenom bladen.

Någon biologiskt kunnig människa här som kan upplysa mig om vad det är för något?

Postat 2017-07-24 20:35 | Läst 1265 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ännu en blogg: Får man göra reklam för ett icke-fotegeniskt resmål?

Jag tillbringade en veckas semester på Läsö i Danmark. Småskalig, icke-glamorös och fotografiskt sett valvis ingen utmaning alls eller en desto större sådan. Landskapet bjuder nämligen inte på några spektakulära överraskningar. Inte optiskt i alla fall. Däremot blåste det ibland ganska imponerande.

Det enda sättet att göra nåt på denna platta ö var då att leka med exponeringstiden.

Eller ge upp ambitionerna och hålla sig till turistfoto.

Det finns några tjusiga ställen på ön, bl.a. gårdscaféet Storhaven, en blanding av bondgård och djurpark.

De roligaste höns jag någonsin har sett! Gården är värd ett besök för alla barnfamiljer.

Jag försökte få med någon bild från varje promenad. Den här ovan tog jag på norra sidan av ön.

Tacksammare var det att fota där det fanns lite folk. I Österby hamn var det festival på gång.

Jag vet inte hur mycket som händer i denna hamn när seglarnas säsong är slut. Hela ön var full med Till salu-skilder överallt.

Till slut en fråga till alla som kan skog: Vad är det för gula klämmor?

Någon som vet?

Jag var tveksam om jag ens skulle blogga om denna vistelse eftersom det fotomässigt inte var så storslaget. Men ön är mysig (i alla fall på sommaren). Många svenska seglare verkar ha upptäckt det för längesedan. Egentligen skulle jag gärna vilja veta hur folk har det som bor där året runt. Fast troligen ungefär så som de bohuslänska kustsamhällena har det.

Postat 2017-07-16 22:26 | Läst 1945 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ännu en blogg: Vissa fel gör man om och om...

... fast ibland är det tur!

Ett fel som t.ex. jag gör jämt är att jag glömmer ändra kamerainställningarna till någon typ av standardinställning när jag har fotat färdigt, eller åtminstone kolla de befintliga inställningarna när jag sätter igång. Till kanske 70% fotar jag i p-läge, med singel-autofocus, ISO-talet på nåt mellan 500-800 och ett steg nerbländat. Sen ändrar jag ju inställningarna ibland så klart men när det är dags nästa gång så utgår jag på nåt sätt ifrån att det är så allting är inställt, utan att dubbelkolla.

Nån som känner igen det?

I lördags var det gatufest i lilla Uddevalla. Inget fotoljus, mitt på dagen hände det inte mycket heller och jag hade kameran med snarare av vana än med avsikten att faktiskt fota.

Å så hände det nåt ändå: Två outtröttliga herrar dansade spontant till lika outtröttligt spelande musiker som jag tror var från Kurdistan. Då åkte kameran upp: Med ISO 500 och bländare på 2.8, utan att jag märkte det. I vanliga fall hade jag valt (eller låtit kameran välja i p-läge) en mindre bländare för att inte äventyra skärpan med det rörliga motivet. Så jag trodde att jag HADE en mindre bländare och slarvade med fokuseringen. Fokuset hamnade då så klart i bakgrunden, vilket inte var meningen egentligen, men det blev inte så dumt faktiskt:

Själv hade jag bara ögon för dansarna så att jag missade barnen i bakgrunden. Det gjorde inte kameran med sina felaktiga inställningarna!

I efterhand kan jag tycka att jag borde ha kommit på det själv att fota med stor bländare. Troligen hade jag inte vågat eftersom det gällde dans. Fast det var ju det enda sättet att på nåt sätt tona ner den röriga bakgrunden en smula för att framhäva huvudmotivet. Lite lägre ISO hade jag nog valt då. Det blev generösa justeringar med white- och highlights-reglaget i Lightroom sen. Fast den ursprungliga överexponeringen var inte heller så fel för de hårda skuggorna.

Vad har jag lärt mig av detta:

Var inte rädd för stor bländare även vid rörliga motiv.

Och sätt ett tejp på kameran: "Kolla alltid inställningarna och bakgrunden!"

Postat 2017-07-03 17:33 | Läst 2148 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera