Ännu en blogg

Ännu en blogg: tv-tips "Mobilfotograferna"

Jag kan inte komma ihåg att jag har sett någon här på FS som har uppmärksammat detta sevärda norska program, vars fjärde avsnitt (av åtta) som försvinner om några timmar.

Sex deltagande amatörfotografer får uppgifter av kända fotografer som de ska lösa med sina mobiltelefoner och så tävlar de om ett första pris.

Programprofilen är en hopkok av "Allt för Sverige" (eller Norge för den delen) och vad hette den där BBC-serien där proffsfotografer coachade amatörer. Men jag tycker det är intressant att titta på. Lite mindre pretto än "Alla är fotografer" där resurserna i form av fototeknik, statister etc verkade vara oändliga. I det här norska programmet undrar man ju varje gång hur man själv hade burit sig åt. Det hade varit kul att själv vara med eftersom man skulle puttas ur sin bekvämlighetszon. Fast rätt skönt att slippa tävlingsantiklimax. Visst blir det intressanta bilder men jag undrar också vilka av dem som egentligen betyder någonting för en själv som fotograf om man bara åstadkom dem på uppdrag och under tidspress för att vinna nåt.

Jag gillar bilderna de tar och jag har i ärlighetens namn lite svårt att tro att den enda kameran som deltagarna äger är den i mobilen. Egentligen tror jag att mobilgrejen bara är ett sätt att göra det intressant för en större publik som annars kanske skräms bort av prylar som ser proffsiga ut.

Själv har jag fotat rätt lite med mobil. Jag köpte den inte för kamerans skull. Fast jag har lekt med tanken att köpa en Huawei bara för att fota, utan abonnemang.

Ta en paus på FS nu och byt till svtplay!  :)

Och nu då jag kan välja kategri till detta blogginlägg ser jag att det finns kategorin "Mörkrum" eller "Kolorerad" (måste kolla om det finns blogginlägg om det) men inte "Mobilfoto". Eller ska jag sätta kryss på "Alt. teknik digitalt"...?

Postat 2016-12-22 17:30 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ännu en blogg: Vad Ingemar Stenmark och jag har gemensamt

Jag tittade på Hellenius hörna alldeles häromdagen. Ingemar Stenmark var en av gästerna. Jag som nysvensk har ju inte läst eller hört så många intervjuer med honom tidigare, han kanske har sagt det många gånger förut. Fast jag hörde det för första gången, att han blev nervösare inför varje lopp ju mer framgångsrik han blev.

Man skulle ju kunna tro att det ger självförtroende när man lyckas inför sig själv eller andra. Men prestationspressen smyger sig allt in samtidigt, oavsett. Man blir aldrig någon orädd nybörjare igen.

Stenmarks recept var att bara åka. Efter några sekunder var nervositeten borta, sa han. Vad avundsjuk jag är på alla som åker slalom! Ett sånt lopp är ju lite längre än max några minuter (eller? jag vet inte ens, är inte så sportintresserad annars). Själv försöker jag ladda inför nya projekt som jag har tänkt på länge. Gud vad skönt det vore om de var avklarade på några minuter så nervositeten inte hinner hålla i sig längre än i ett par sekunder!

Det hälper inte. Det är bara att åka.

Postat 2016-12-12 19:46 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera