Ännu en blogg

Ännu en blogg: Vad fototävlingar kan vara bra för

Jag har inget emot fototävlingar egentligen (utom kanske kategorin "resefoto", det är för mycket kolonialt tänk i det). Jag tycker bara att det finns så mycket som är roligare med foto än att lusläsa regler, jagas av inlämningsdatum och bygga upp en hel tävlingslogistik, till ingen annan nytta än att någon jury tittar på bilderna i några sekunder, om inte man vinner.  Så jag deltar sällan i någon.

Men en fördel finns faktiskt med tävlingar: de kan ge anledning till att göra något med sina bilder som man annars inte hade tänkt.

I somras fotade jag en stenhuggare på KKV i Gerlesborg. Meningen var inget mer än att få till ett enda foto som jag ville ha till ett fotoprojekt som kokar lite på lågvärme i bakgrunden. Men väl på plats blev det naturligtvis en massa bilder.

Utan anledning - i form av just en tävling - vet jag inte om jag hade kommit på tanken att sammanställa en kollektion.

Kollektionen är nog ganska konventionell, varken särskilt nyskapande eller känsloladdad och därmed ingen större vinstkandidat. So what: en berättelse och hygglig teknisk kvalité. Å så gillar jag Bohusläns stenhuggarhistoria. Christer på bilden medverkade faktiskt i dokumentären "Skärvor från en svunnen tid" berättade han.

Jag är nöjd - och tillfällen att visa kollektionen någon annanstans än på bloggen lär väl komma.

Var det inte någon bloggare som efterlyste  mer dokumentärt fotograferande bland amatörerna? Varsågoda!

Postat 2015-10-10 19:23 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera