Ännu en blogg

Ännu en blogg: Hur långt ska man resa för att det ska vara resefoto?

Nyligen läste jag någonstans en artikel om att man hade korat Årets resefoto.

En mystisk genre. Vad är ett resefoto egentligen?

Jaja, ett foto taget på en resa. Men varför baseras en hel genre på att man tog bilden på just en resa?

Är inte det så att genren är ett uttryck för att vi fortfarande tänker i kolonialistiska tankebanor? Den "vite mannen" tar sig ut i den okända världen. Och inte vilken man (eller kvinna) som helst utan de som har tid och råd med foto. Turisten helt enkelt. Blir inte resefoto en klassfråga då?

Men även om man tycker att jag drar det lite hårt:

Är resefoto inte förknippat med en värld då vi satt bakom våra tull- och passkontroller, järn- och andra ridåer? En värld som med andra ord inte var lika global som dagens och där det var solklart vad som är hemma, för då är det andra "resa".

Läste nyss om tävlingskategorierna för Årets amatörbild 2015. En kategori heter "Utland", en annan "Vardagslivet" med specifikationen "i Sverige". Men så solklart vad som är här hemma och vad som är där borta är det ju ofta inte. Kristina från Duvemåla sa "där hemma" och "här borta", och det är ju en verklighet som många i dagens värld delar. Varför det är så viktigt med den där gränsen runt Sverige fattar jag inte.

Är det ett resefoto när jag, som svensk medborgare, reser till min hemstad i Tyskland?

Kanske menar man med "resefoto" mer den där attityden att upptäcka någonting nytt och närma sig det med nyfikenhet. Men består inte konsten i att kunna det även på hemmaplan?

Bilden nedan hade troligen klassats som resefoto om fotografen hade kommit från ett annat land. Men nu var det jag som råkar bo bara några mil bort från Hunneboklyftan. Ändå var det en upptäckt för mig. Jag hade kört förbi så ofta utan att ana vad som låg där.

Men jag kanske inte reste tillräckligt långt för att det ska vara resefoto? Det kanske är nästa gräns mellan två stater som gäller?

Och nu då jag är på väg att publicera detta inlägg ser jag att t.o.m. FS har ett intressområde som heter "Resefoto" som man kan kryssa i. Nej, det gör jag inte.

Postat 2014-12-29 13:26 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera