Ännu en blogg

Ännu en blogg: Någon som visste....

... att Tolstojs fru fotograferade?

http://www.svd.se/kultur/en-annan-bild-av-paret-tolstoj_8449774.svd

Postat 2013-09-20 19:07 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ännu en blogg: Vem är det bäst att bolla sina bilder med?

Det kan faktiskt vara någon som annars inte har det lilla minsta med fotografi eller ens bild att göra.

I mitt fall är det först och främst min sambo. Han är tusen gånger mer hemma i musiken än i bildvärlden. Men ändå får jag ut så mycket när han uttalar sig om mina bilder.

Den här bilden exempelvis är jag själv ganska förjust i.

Jag gillar den lilla gesten mellan de två som sitter där helt oberörda av allt fikafolk.

.

Den här bilden däremot gillar jag mest för sin miljö.

Jag tror mig veta hur den här gården såg ut för 20 år sedan. Fasaderna var inte lika fina. Men fortfarande finns det folk som beter sig nu som då: ställa ut någon bänk och något bord och bara slappa där. Annars trodde jag inte att denna bild på något sätt var mer intressant än så. Helt ointressant allstå för någon utan samma referensram.

Och så kommer min privata icke-fotokunniga rådgivare och tycker att bilden ovan är rörig och och situationen ändå inte så ovanlig medan den andra bilden får en analys av det dubbla han ser. Över- och underordning, två och två. Min hemmablindhet skakades till lite kan jag säga.

Nu kan jag tycka om den första bilden lika mycket som förr och det gör jag också. Men jag konstaterar än en gång att det framför allt behövs ett observant och iakttagande öga samt förmågan till reflektion för att bedöma ett bildinnehåll, snarare än fotointresse i synnerhet.

Postat 2013-09-13 12:29 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera