Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

3 | Storslaget

Jag har alltid undrat vad detta är för ett hus. Det ligger på Tågaborg och är ju helt majestätiskt där det reser sig över de andra omgivande husen. Min vana trogen snokar jag rätt på hur det förhåller sig och hittar ganska snart att huset heter Villa Hälsoliden.

Det är byggt 1904, byggherre var Anders Bengt Olsson, född i Baskemölla 1867, en man med flera titlar, sjökapten, reservlöjtnant i flottan, fd överlots och vd för Hälsingborgs Ångslups AB bland annat. Vem som har ritat denna byggnad är inte klarlagt men det lutar åt en arkitekt från Malmö vid namn Alfred Arwidius, han har dock inte ritat några fler hus i Helsingborg än detta.

Den 3 juli 1904 sätter löjtnant Anders B Olsson in en annons i Helsingborgs Dagblad, se pdf här. Men det går trögt med uthyrningen. Huset blir inte fullt uthyrt förrän 1905. En bidragande orsak kan vara att det tidigare varit modernt med mörka inredningar och ljusutstängande gardiner, i annonsen talas om sol och ljus i varje rum. 1918 säljer Anders B Olsson huset, han har för övrigt bytt efternamn till Viksten. Han har i sitt kontrakt infogat att han får bo kvar i sin lägenhet i fem år mot en årlig fastställd hyra och 1923 köper han tomten väster om Villa Hälsolid och bygger huset som han kallar Ithaka. Under de 102 åren som har gått sedan Anders sålde det har flera personer och familjer ägt huset. Sedan 2008 ägs huset av en bostadsrättsförening.

För den som även är intresserad av Anders familjebild så var han gift med Anna Riehardina född 1875 och de hade vid folkräkningen år 1900 tre barn Signe Walborg född 1896, Anders Richard Folke född 1897 och Saga Mara född 1899. De har även två pigor.

Riksarkivet har gjort material tillgängligt för allmänheten genom sin tjänst SVAR. För att se sidan där Anders familj finns upptecknad klickar du här. Det tar en liten stund innan sidan laddar. Familjens uppgifter finns längst ner på sidan och överst på nästa.


Ett hundratal meter från Villa Hälsolid ligger denna lilla park, man kan ju säga att toaletterna nu förtiden har fått sig ett lyft utseendemässigt, eller hur?


Jag läser i New York Times att Trump nu anser att ännu mer testning av befolkningen bara avslöjar ännu fler smittade och på så sätt framställer de sig själva i dålig dager.

Ja det är inte lätt att samtidigt se till att minimera smittade/döda, fördela skyddsutrustning, elda på ekonomin och på så sätt se till att bli omvald i november. Flera stater har börjat öppna upp men det är intressant att se spelet mellan presidenten och guvernörerna i de olika delstaterna.


Elcyklarna har rullat och väl nere vid vattnet delar vi en pizza och träffar nära vänner, vi är ju ute och håller distansen. Vi har suttit på bänken som omger ett insynsskydd, se bilden, för de som ska byta om till bad.

Plötsligt kommer det en man, byter om och hoppar i plurret. Han ligger inte och drar sig direkt utan tar bara ett dopp. När han åter är i insynsskyddet börjar vi prata med honom.
- Är det inte kallt, undrar vi.
- Nej, det väl en 12 grader, det är i alla fall alltid över nollan, svarar han skrattande.
- Brukar du bada här?
- När jag är hemma så badar jag alltid här. Jag badar i havet eller i en sjö varje dag. Jag har gjort det till en grej. Jag har badat mer än 5000 gånger i rad. Helsingborgs Dagblad brukar kontakta mig när det är något jubileum.

Vi står förstummade kvar medan han cyklar iväg.

- Det kunde vara du, säger min fru till mig.


Inlagt 2020-05-08 09:28 | Läst 1493 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant läsning, är egentligen inte från trakten utan flyttade till Rydebäck för 3-4 år sedan så man har en hel del att ta in.
Svar från Lionmats 2020-05-08 17:22
Hej Peter

Kul att du tycker det, det kommer mera...

/mats
Fina bilder och intressant läsning!
Svar från Lionmats 2020-05-08 17:22
Värmande ord Per!

/mats
Hej Mats.
Imponerende bygning og historie - gillas mycket-
Fine billeder.

"Anna Riehardina född 1975" Er det ikke en lille trykfejl ? Der skulle vel have stået 1875 ?

Med mange venlige hilsner fra Erik/DK.
Svar från Lionmats 2020-05-08 17:30
Hej Erik

Ja, det blev en liten story och bild av det för mig okända huset ändå.
Bra att du uppmärksammade felet, det är fixat nu. Det var tryckfelsnisse som varit framme, dvs jag, ha ha.

En annan intressant story hittar du på quite.se/fotoblogg där jag i nr 53 har skrivit del 1 av 2 om de mest kända personerna i familjen Banck där en Therese, kallades Ese, Banck härstammar från Köpenhamn.

Men just henne handlar nästa ännu inte publicerade avsnitt om. Hon var ju gift med Erik Banck, det är egentligen en av grundpelarna till de båda bloggavsnitten.

Intressant läsning tycker till och med jag, ha ha.

/mats
Intressant läsning om historien bakom byggnaden. Saker får liv när det fylls av människor. Verkar som du hade en bra dag med cykeltur i vackert väder. Lite tidigt för ett dopp kan tyckas, men det finns vikingar! Fina bilder! Ha det gott!
Svar från Lionmats 2020-05-10 15:49
Tack
Ja, gräver man lite så hittar man oftast
intressanta omständigheter.

Elcykeln får bekänna färg, det gäller att
hålla koll på laddningen, den är inte riktigt
lika trevlig att använda utan batterikraft,
då finns det bättre alternativ.

/mats