Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

37 | Bildande

Under föregående år blev elskåpen i city beklädda med foto från förr. Tanken var att minska klottret och kanske väcka intresse för vår gemensamma historia. Och bilder väcker minne och ger ofta upphov till kommentarer. Jag som både gillar gammal miljö, bilder och nutid tycker det är en jättekul och bra idé.

En rolig detalj är att det står en information "Affischering förbjuden. Sanering debiteras". Jodå det gör den säkert men knappast till den som har utfört det ha ha.

---

Före 1991 korsade spårsträckningen av järnvägen rakt genom staden. Det gav upphov till långa köer när tex ett godståg skulle fram. Då som nu när tåg är inblandade kunde man inte säga när man kom fram, kom tåget kunde man bli upp till en kvart försenad.

För festglada ungdomar kunde det vara en sport eller kanske mer en livsfarlig dumdristighet att rulla under det rullande tåget, det gick inte alltid så bra om man säger så. Framför tåget gick en man med en flagga som synes.

 ---

Vänstertrafik, alltså före 1967. Jag läser på och det var i och med övergången till högertrafik som man avvecklade spårvagnarna, annars var det planerat till 1975. Rent ekonomiskt kan det knappast ha varit en hit att skrota en sådan infrastruktur som var tänkt att fungera 8 år till.

För en bilist som inte vanligtvis vistas i miljön är det alltid intressant/farligt att köra i en stad med spårvagnar som tex Göteborg, men de är väl vana vid vimsiga turister skulle jag tro. 

Jag ser också att det åter är aktuellt med att använda spårvagnar.  Malmö, Lund och Helsingborg driver ett projekt att införa dessa igen. Där har Lund kommit längst för de har nyligen öppnat en linje på prov, premiärturen går av stapeln den 13 december.

---

Eftersom jag gillar bilar undrar jag vad det är för krämfärgad bil på denna sista bild. Den nöten har jag ännu inte knäckt. Men jag visste inte heller att vi 1955 hade ett varuhus som hette Grand på denna plats som är strax nedanför terasstrapporna väster om Kärnan. Bilen bakom den okända krämfärgade är en Renault CV4 (620 kg), föregångaren till Renault 4L.

För intresserade av just Renault 4L - skrytbilen, har jag i april 2019 skrivit ett blogginlägg som jag kallar Nr 38 – R4L – No 1, länken finner ni här.

---

Inlagt 2020-10-24 06:36 | Läst 977 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul, det har jag inte sett, fast jag är ju aldrig i centrum :)
Svar från Lionmats 2020-10-24 20:56
Hej Peter
Visst är det kul. Man måste inte vara i centrum, det går bra ändå eller hur?
Loket på första bilden/elskåpet ser ut att vara en V3:a. Den var fortfarande i drift 1977 när jag började på SJ. När man stod inne på loket gick det nästan inte att höra något för den bullrade så fruktansvärt. Men den byttes ut ganska omgående mot en betydligt bekvämare V5:a.
Sten
Svar från Lionmats 2020-10-24 20:59
Hej Sten
Då var det det du tänkte på när du såg bilden, ja för oss andra som inte arbetade på SJ är det ny och intressant information. Som sagt bilder berör.
Det är det som är kittet. Ha det gott.
Jättekul sätt att få bukt med klottret att visa på hur det såg förr. En sån kampanj skulle behövas på fler ställen. Tyvärr kan jag alltför lite om bilar för att hjälpa dig med krämfärgade. Var det inte förresten Renault R4 som även kallades för - "apambulans"?

Hälsningar Jörgen
Svar från Lionmats 2020-10-24 21:05
Hej Jörgen
Ja, det verkar fungera enligt min åsikt på det jag har sett. Inget elskåp som är nedklottrat någonstans. En information som inte framgick från mitt inlägg är att bilderna har anknytning till platsen, dvs man kan lyfta blicken och se hur det ser ut nu.

Apambulans har jag inte hört men det mycket jag inte har hört å andra sidan.
Skrytbilen var det som jag hörde då och då när jag hade en, min farfars för övrigt.
Kul att det utförs intressanta, iögonenfallande och bildande uppdateringar av ytor i staden som annars är mest gråa, trista och fullständigt ointressanta. Dessa blir ju spännande "bildplintar" istället för att förut ha varit trista "blindpultar"
Kul att det dokumenteras, dessutom ju i ett slags metaperspektiv:)
Ett gediget dokumentärt hantverk.
Allt gott!
//Morgan
Svar från Lionmats 2020-10-30 12:23
Tack för din kommentar Morgan. Bilder från förr blir ju extra intressanta eftersom man kanske inte själv har sett det avbildade och kanske man står just på den aktuella platsen. Och har man det så kan det vara något annat intressant i bilden man fastnar för. Ja, det är engagerande.