Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Färre men fler

Nu har kulmen för ejdersträcket passerat verkar det som. Framöver i april blir det färre individer änder som sträcker nära blekingekusten men som tur är börjar nu antalet arter öka. Simänderna har börjat komma igång och om några veckor kulminerar sträcket av sjöorre och svärta samtidigt som de stora populationerna av vitkindad gås som ska till tundran börjar passera. Faktiskt blir det roligare och roligare att ge sig ut och fota sträcket längs kusten även om man kanske inte ser tiotusentals ejdrar på en dag. Här kommer några gobitar från i morse.


Simänderna kommer många gånger i blandflockar. Här är det stjärtänder och bläsänder som passerar kustlinjen i det tidiga morgonljuset.


Svärtorna tillhör de större dykänderna precis som ejdern.


Ejdrarna är fortfarande den dominerande sträckande andarten längs kusten. Man kan se sträckande ejdrar långt fram i maj och t.o.m. i början på juni då de kan mötas av hannar som redan klarat av häckningsbestyren och är på väg mot sydväst igen.


Småskrakarna är snabba flygare som ofta passerar nära på låg höjd.


Skedänderna kommer ofta i mindre flockar eller enstaka par. Ibland hittar man dem också i blandflockar med andra simänder eller ejder.

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost, naturfotosydost.se 

Inlagt 2020-04-06 18:28 | Läst 892 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det var verkligen godbitar du bjuder på. Mycket fina bilder!
Ser jättetrevligt ut och fint härligt morgonljus.

MvH
Johnny
Svar från Tonyeagle 2020-04-07 16:13
Ja, morgonljuset är verkligen magiskt ute vid kusten. Och visst är simänderna i sina praktdräkter verkligen gobitar när de kommer på nära håll.
Hälsningar Tony
Mycket fina flygbilder. Jag blir verkligen imponerad. Stjärtänder är nog en av de finaste andfåglarna. Småskrak och svärtor är också trevligt att se. Brukar kunna se dom utanför stugan uppe i Jokkmokk.
Sten
Svar från Tonyeagle 2020-04-07 16:15
Tackar! Jag tycker också att stjärtänderna är otroligt vackra och graciösa när man ser dem nu i sina praktdräkter.
Trevligt många fina bilder på några spännande arter. De måste ha passerat relativt nära, hos mig så gick sträcken ganska långt ut så det var ibland svårt att se vad det var.

Man kan ju undra vad som är så bra norrut och som inte finns här nere i syd, väldigt mycket onödigt resande kan jag tycka det som nu ska undvikas i dessa tider
Svar från Tonyeagle 2020-04-07 16:21
Sträcken brukar komma nära här i Blekinge när vindarna kommer från sydost-sydväst. Många gånger har man flockar bakom ryggen uppåt land som genar. Tyvärr har inte alla fåglar vettet att passera på nära håll här i Blekinge heller men det är ganska OK om det är rätta vindar.
//Hälsningar Tony