Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Fototur vid tallskogsmatningen och vårkänning i sinnet

Dagens fototur gick till matningen omgiven av lågvuxen bergstallskog. 8-9 grader i luften gjorde mesarna löjligt pigga och svårfotograferade. Istället för att lugnt sätta sig och äta för att få i sig bränsle så var det istället hyperaktiv hamstring som gällde! Med lite tålamod och väldigt många försök blev det ändå till slut några bilder att spara i arkivet. Till och med den notoriskt pigge tofsmesen fastnade med några rutor på minneskortet. Till råga på allt fick jag också se några glimtar av solen ute i naturen och inte genom ett glasfönster på jobbet. Det kändes faktiskt som om mörkret gjorde ett tacksamt uppehåll och påminde om att nu var det bara 2 veckor kvar till vintersolståndet och till ljusets sakteliga återkomst. 


Till och med den pigga tofsmesen verkade ha vårkänning i sinnet när den tog en kort paus i hamstrandet av jordnötter. 


Efter en kort paus var det full fast på jordnötsleveranserna till gömställena igen!


Den näpna lilla svartmesen är också den en karaktärsfågel i den lågvuxna bergstallskogen där denna matningen finns.


Här kan man skönja att solen visade sig i östra Blekinge idag.


Svartmesen gottar sig med en jordnöt i det svaga solskenet.


Entita och blåmes är två andra trogna gäster vid tallskogsmatningen.

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson/Naturfotogrupp Sydost (naturfotosydost.se)

Inlagt 2020-12-06 16:35 | Läst 1399 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tofsmesen vilken cool frilla å den ser ut å njuta. Fina bilder
Vackert och fin miljö i bilderna
Verkligt fina bilder på både tofsmesen och svartmesen.

Hälsningar Jörgen
Otroligt fina bilder på både tofsmes och svartmes. Vi har båda dessa arter i vår enkla "villamatning" vilket förvånar många. Men trädgården gränsar mot ett skogsparti. Svartmesen ser vi dagligen, men tofsmesen får man ha lite mer tålamod med. Väldigt fint när solen glimtade till på svartmesen. Det var länge sedan jag såg .
Hälsningar Lena
Jag minns när jag var ganska färsk på fågelfotograferandet att det var viktigt att man kunde se det vita i nacken på svartmesen. Det var ett bra igenkänningstecken. Entita har vi dåligt med här hos mig. Den finns men det är långt mellan observationerna. Ser att blåmesen är ringmärkt.
Sten
Svar från Tonyeagle 2020-12-06 20:28
Viktigt är det nog inte eftersom det inte finns någon annan mes som ser ut som svartmes, men det är ett bra kännetecken om man ser den bakifrån. Du kan se det på den näst sista svartmesbilden.

En av ringmärkarna i min fågelklubb bor bara någon kilometer ifrån denna matningen så det är mycket troligt att blåmesen varit och hälsat på honom. Han ringmärker också på sin tomt några tusentals fåglar om året förutom på fågelstationen 6 km söder om matningen. Jag brukar försöka läsa av ringarna på ringmärkta fåglar som jag fotar om det går.

Här nere är entitan mycket vanlig medan talltitan är närmast sällsynt så här nära kusten, och fåtalig längre norrut i länet.
Hälsningar Tony
Tack för titten och kommentarer!
Väldigt fina bilder! Fastnar för tofsmesen. Den är så fin.

MvH
Johnny