Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Humlorna fick en högtalare

Från min trädgård, en knapp kilometer från havet, kan jag nu stundom höra sydsträckande storspovar vissla sitt karakteristiska flyktläte. Det är tydligen inte bara jag som har bråttom så här dagarna före midsommar. Det har också börjat bli ordentlig fart på insektslivet här i trädgården. Humlor och dagsvärmare besöker ivrigt de blommande salvia- och nepetaplantorna. Även sländor av olika slag har börjat dyka upp. Alldeles nyss flög en kejsartrollslända och jagade med tyvärr hade jag lagt in kameran alldeles för tidigt. Annars har det varit en hektiskt helg med städning och underhåll av veranda och uterum. Mellan varven har det blivit lite korta pauser med kameran i högsta hugg på upptäcktsfärd mellan rabatterna och buskagen i trädgården. En gammal högtalare som skulle slängas visade sig ha blivit beslagtagen av en humledrottning som nu hade en hord av betjänter. Efter att jag flyttat högtalaren och satt den utanför i soligt läge så flög humlorna runt och letade på samma ställe som högtalaren legat. Efter lite mindre än ett dygn hade de dock hittat sin drottning igen och jag slapp ha hela uterummet fullt av frustrerade humlor.


Humlor och dagsvärmare besöker gärna de blommande salviorna och kantnepetorna.


Den humlelika dagsvärmaren hovrar i luften framför blomman med sugsnabeln i högsta hugg.


En humla ska precis landa.


Hålet på baksidan av högtalaren som jag gjorde för att kunna hänga upp den på en spik var tydligen lagom stort för denna arten humla.


En liten blåvinge på besök hos jungfru Marie nycklar som är en vanlig orkidé i juni månad här i östra Blekinge.

Det var allt för denna gången från östra Blekinge.

Inlagt 2017-06-18 19:11 | Läst 870 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tjusigt värre! Den första bilden - hög klass!
Mycket vackra och tillika tekniskt välgjorda bilder.
Fantastiskt fina och skarpa bilder. Funderat på att sätta upp några humleholkar där mosipporna växer få se om dom gör någon nytta. ( fågelholk med 9 mm ingångshål ) man kan också vända en lerkruka upp och ner i jorden.
Sten
Tack för kommentarerna. Det där med fågelholk ska jag praktisera eftersom jag har några liggande som kan byggas om till humleholkar.
Fina bilder på dagsvärmare, det ser man minsann inte ofta. Orkidén med blåvingen är också mycket vacker.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder!/ Björn T