Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Ketchupeffekten

Det blev verkligen en ketchupeffekt vad gäller vårvärmen, eller ska vi säga sommarvärmen. När det gäller fåglarna så har i stort sett alla arter kommit till Blekinge nu, om än inte i full numerär ännu. Över en miljon vitkindade gäss passerade på bred front under en veckas tid med toppnoteringen 400 000 på en dag. Det var verkligen kackel i skyn från fåglarna som var på väg mot den ryska tundran längs norra ishavet. Sena arter som grå flugsnappare och törnskata har också anlänt och ute i marker och trädgårdar har syren och tjärblomster börjat blomma. Här kommer några bilder från helgen som var.


Hämplinghannen sjunger i den ljumma majmorgonen. Ingen nattfrost här inte.


De nyligen utsläppta kalvarna smaskar i sig av det gröna gräset.


Koltrasten klara stämma ljuder över nejden.


Ärtsångaren födosöker i slånbuskagen.

Det var allt för denna gången.

Inlagt 2017-05-21 17:27 | Läst 1446 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Riktigt fina bilder, vacker fågel den där hämplingen.
Svar från Tonyeagle 2017-05-22 18:58
Ja, just nu och någon månad framöver är hämplinghannarna som vackrast. Detsamma gäller många andra av våra tättingar.
Hälsningar Tony
Fina bilder av våren! Hämpling och ärtsångare har jag aldrig sett, men de kanske inte finns norröver i landet? MVH Yvonne
Svar från Tonyeagle 2017-05-22 22:03
Hej! Hämplingen häckar i Värmland längs Vänern med ca 1000 par och ärtsångaren är mycket vanlig i Värmland (19 000 par). Faktiskt så är Värmland nr 3 i Sverige då det gäller antalet häckande par (endast Småland och Västergötland har fler ärtsångare). Du kan förmodligen få se och höra ärtsångare sitta och smacka i nästan alla större buskage så här års.-Uppgifterna hämtade från boken Fåglarna i Sverige - antal och förekomst som baseras på inventeringar gjorda i hela Sverige under längre tid. Tack för kommentaren.