Fotoklotter. Ett slags fotografiskt skissblock, där mina infall är en inbjudan till diskussion.

Tusen och en gås och några andra fåglar på Öland.

Förra veckan åkte vi till Öland för att fotografera fågel.

Vi hade hoppats, att det skulle finnas rikligt med flyttande vadare längs kusten.

Att det fanns rariteter i buskarna lät vi inte oss bekomma. Några hastiga blickar och så ägnade vi  vår tid åt att hitta mera lättfotograferade och inte minst för oss lättidentifierade fåglar.

 Tre dagar och många bilder blev det.

Ännu inte helt genomgångna men flest på kärrsnäppor, som förutom gässen var talrikast.

Födosökande och flygande flockar drog fram i snabba förflyttningar. På ett ögonblick hade hela flocken lyft och drog fram som ett vitt skum över havet när de vände mot ljuset. Stannnade.  Ibland en pause för mat, puts och vila.

 Ibland bara för ett kort ögonblick.

Då var det bara att luta sig tillbaka och hoppas, att de skulle återvända till just det parti, där jag satt mig.

 Kustpiparna var inte så många men tämligen lättfotograferade, där de gick omkring i vattenbrynet eller stod på en sten.

 I motsats till snäpporna oftast en och en.

Några blev kanske inte de roligaste av bilder men dock ett välkommet tillskott till artgalleriet.

Vid Ottenby såg vi fyra havsörnar, som fiskade och sedan bråkade om maten.

 För långt bort för min utrustning men häftigt att skåda.

Extra bonus blev alla kungsfåglarna, som formligen kryllade i den låga vegetationen.

Där såg vi också stora flockar med steglits. Också de för långt borta för bra bilder.

Gässen då?

Jo, de dominerade totalt.

Vitkindade, grå- och prutgäss.

Lågt över vattenytan. Högt över våra huvuden. I prydliga formationer eller mera böljande sträck.

Ljudligt aviserande sin ankomst.

I enorma flockar vällde de fram som vågor, där den ena snabbt avlöstes av nästa. När de slog sig ner syntes marken svart. En svärta, som snabbt förflyttade sig likt stora svarta moln, när fåglarna emellanåt lyfte. Störda av människor, flygplan och då och då av de havsörnar, som syntes lite överallt.

Sittande på stenar ute i havet eller framglidande över detsamma och då oroande både gäss och andra fåglar.

På vår väg längs stranden strax före hemfärd låg en ensam vitkindad gås.

Utmattad? Sjuk eller skadad? 

 Vi passerade den och slog oss ner i tången en bit därifrån och begrundade dess öde, medan vi tog några sista bilder på piparen.

 Efter en stund upptäckte jag, ett gåshuvud, som stack upp över en tångvall. Gåsen försvann bara för att dyka upp lite närmre.

 Kikade på oss som för att försäkra sig om att vi satt kvar. När vi lämnade stranden gick den kvar och betade.

Jag undrade om den kommer att klara att följa med på den fortsatta resan.

 

 

 

 

PS. Jag kan fortfarande inte åstadkomma klickbara bilder.

Vad gör jag för fel?
Försökte lägga in bilderna riktigt små men det hjälpte inte.

Edit: Efter tips från er har jag nu lagt ut några av bilderna i större format, som därmed blivit klickbara.

Tack!

Tycker dock själv, att framför allt de stående bilderna då blir alldeles för stora i själva inlägget.

Hade klart föredragit lite mindre bilder där med möjlighet till att klicka upp dem för se dem bättre men också för att kunna titta på bilderna löpande utan texten.

 

Inlagt 2014-10-08 13:29 | Läst 3329 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Väldigt många fina bilder på fåglarna, synd att de inte gick att förstora. Vet tyvärr inte varför för mina som jag lägger in blir klickbara av sig själv. Kan det bero på att de är för små? Jag brukar hålla största sidan på bilden i 1200px.
Men hur som helst så var det en knippe fina bilder och jag fastnade mest för sista bilden.
Svar från Karuzzell 2014-10-08 18:56
Tackar och instämmer i att det är trist, att det inte går att klicka upp bilderna. Inte enbart för storlekens skull utan för att jag själv tycker, att det är positivt att lätt kunna växla mellan bilderna utan text. Kanske är du inne på rätt spår. Jag försökte först förminska dem men testade nu med en bild i 'din' storlek och då fungerade det. Jag tycker bara, att bilderna då blir lite för stora i själva inlägget. Får försöka testa mig fram lite senare. Tack för din kommenatar!
Eva
Margareta Cortés 2014-10-08 19:05
Kan det vara något i "blogginställningar" som styr hur stora bilderna blir i inlägget. Jag har "bred layout" i klickat. Där kan du kanske testa att ändra.
Det blev en lyckad tur för dig, med många fina fågelbilder. Favoriserar dock bilden av kustpiparen som har vågskvalpet som fond bakom sig. Vattenstänket efter den flygande kärrsnäppan också mycket lyckad. Bra fotat av dig / Hans
Svar från Karuzzell 2014-10-08 19:04
Åh, jag tackar! Jag är sällan riktigt nöjd och inte heller nu men din kommentar gör mig väldigt glad. Tack för att du både tittade och kommenterade!
Eva
Många fina bilder, fint på Öland! Jag gör ingenting utan låter programmet skala ner bilderna, blir bra tycker jag, må gott, LO
Svar från Karuzzell 2014-10-08 19:10
Ja, det är fint på Öland och några av bilderna är jag rätt nöjd med. Riktigt nöjd är jag sällan, vilket dock inte betyder, att jag ständigt går omkring missnöjd. Vi hade i alla fall tur med vädret och dessutom väldigt trevligt.
Hur du bär dig åt förstår jag inte riktigt. Jag använder Lightroom och måste då exportera bilderna för vidare leverans till bloggen. Ska jag då kanske spara dem i originalstorlek? Nu minskar jag dem till vad jag tycker är lagom stort, vilket växlat mellan 500 och 1000 px. Tycker inte, att jag hittat rätt storlek i inläggen. I de första kändes bilderna på tok för stora.
Tack för din kommentar och ha det bra!
Eva
ehrsa 2014-10-08 21:03
Hej!
Jättefina bilder, som gör att man längtar till Öland.. Ditt problem med bilder som inte är klickbara till en större storlek är jag inte säker på att jag kan "åtgärda", men jag vill nämna att när jag lägger in bilder i min blogg så brukar jag välja 1600 pixlars bredd på bilden, att ladda in. Oberoende av vilken höjd det blir när jag sparar ner den, den storleken väljer jag i Photoshop, även om jag börjat med Lightroom för RAW-formatet. De bilderna (1600 pixlars bredd) håller alltid en kvalitet som jag är nöjd med.
Mvh!
Svar från Karuzzell 2014-10-10 22:54
Jan! Tack för din kommentar och roligt, att du uppskattade mina bilder. Jo, jag har efter tips och test upptäckt, att mitt försök att dra ner storleken i inlägget gjorde, att de inte längre blev klickbara. Ganska logiskt när man tänker efter! Ska försöka byta ut de icke klickbara i inlägget och i fortsättningen försöka hitta ett format, som jag tycker är OK i själva inlägget men som är över den kritiska gränsen för klickbarheten. Jag tyckte nämligen, att bilderna i mina första inlägg blev för stora.
Med vänlig hälsning
Eva
Väldigt fina fågelbilder! Det finns många som tar fina fågelbilder, men dina var lite speciella med mycket fin känsla i.
Svar från Karuzzell 2014-10-08 19:31
Åh, det var väldigt fint beröm! Jag tackar ödmjukast. Men det finns, som du säger, många inte minst här på Fotosidan, som är så oerhört duktiga, att jag inte alls kan jämföra mig med dem. Men känslan är viktig för mig, så det gläder mig, att du uppskattar den.
Tack för din kommentar!
Eva
Jättefint knippe med fågelbilder du visar här.
Svar från Karuzzell 2014-10-08 19:32
Så roligt, att du gillade dem. Tack för din kommentar, den uppskattas.
Eva
Hej,
Härliga fågelbilder så här i hösttider. Fin ton i färgerna.
Ha det bra
Bob
Svar från Karuzzell 2014-10-08 19:33
Tack Bob! Hösten bjuder på många fina färger, inte bara de braskande och ljuset är tilltalande.
Ha det bra du (ni) också!
Eva
Så härliga fågelbilder.
Marianne
Svar från Karuzzell 2014-10-08 19:33
Tack för det! Och för kommentaren!
Eva
En fin kollektion med både enstaka porträtt och fåglar i flock. Jag gillar när det är lite action men de små kungsfåglarna är ändå bedårande där de sitter i tistlarna.
Hälsningar Lena
Svar från Karuzzell 2014-10-08 19:39
Hade gärna haft lite actionbilder på kungsfåglarna också. Men de små raringarna for som tättingar och i sin litenhet (5 gram) var de inte helt lätta att fånga när de inte satt still, vilket de inte gjorde många sekunder. Har inte hunnit genom alla bilder än, kanske finns det någon med lite fart i.
Tack för din kommentar
Eva
Härliga fågelbilder! =)
Ha en skön kväll!
Svar från Karuzzell 2014-10-10 19:19
Tusen tack Heléne!Och jag önskar dig en skön helg!
Eva
Verkligen fina bilder! Så fina att de fick mig att börja följa dig... :) Jag får lust att åka själv, men var och när undrar man ovetandes...? Kanske det finns små och stora tips att tigga åt sig...? :)
Svar från Karuzzell 2014-10-10 22:21
Oj, vilken respons! Så roligt! Jag niger och tackar och hoppas, att du ska hitta något, som falller dig på läppen i fortsättningen också!
Jag är kanske inte den mest lämpade att tipsa om Öland. Innan den här sommaren hade jag bara varit på Öland några få gånger och då endast över dagen och i speciellt ärende (läs Hundutställning). Men efter att ha rekat tidigare i somras, åkte jag nu dit med väninnan för att titta på och fotografera fågel. Öland lär väl vara intressant ur fågelsynpunkt hela året och också lite överallt. Problemet är nog, att det ofta är mycket folk överallt. Trist för skådare och hopplöst om man vill fotografera. Några små tips: Ottenby är nog alltid ett säkert kort. De flesta av mina bilder är tagna på ostkusten på ett ställe, som vi hittade av en slump i somras. Även då fanns det gott om vadare och jag fick också berättat, att detta av många ansågs vara den bästa lokalen för just vadare. Det är ett naturreservat söder om Seby och heter Gammalsby sjömarker. Mitt bästa och största tips är dock, att du skaffar Magnus Ullmans bok 'Här tittar vi på fåglar', där han presenterar ett antal utvalda fågellokaler i hela landet. Den kom ut i våras och är nu en ständig följeslagare både i bilen och hemma före resor/utflykter. Där finns beskrivingar av ett antal fågellokaler i hela landet, vad man kan förvänta sig att se vid olika årstider, bra vägbeskrivingar mm. Tänk bara på att den eg. riktar sig till fågelskådare med kikare och/eller tub. Men oftast framgår det vad man kan vänta sig. Lycka till!
Eva
Peter Söderberg 2014-10-12 23:03
Stort tack! :)
Helt underbara fågelbilder! Alla har något fint! Svårt att hitta en favorit, men kanske 3:an :-)
Betr klickbara bilder, så skall Du inte förminska dem, utan ladda upp dem oförminskat, fotosidan
anpassar dem till skärmens storlek, när man klicka på bilden.
Svar från Karuzzell 2014-10-10 22:27
Tack snälla du! Så roligt, att du tycker om mina fågelbilder. Jo, jag har nu testat och sett, att större bilder blir klickbara, vilket förklarar varför det fungerade i mina första inlägg. Jag tyckte bara, att bilderna blev alldeles för stora, speciellt de stående, så jag drog ner dem i storlek. Nu får jag testa mig fram.
Eva