Fotoklotter. Ett slags fotografiskt skissblock, där mina infall är en inbjudan till diskussion.

Vykort från Norge

Norge.

Vårt grannland, som jag aldrig hade besökt.

Trodde mig veta, att det skulle vara vackert men blev ändå överväldigad.

Jag blev be(rg)tagen redan när jag satte fötterna på norsk mark första gången.

Vi hade sett berg på avstånd och kommit till Rondane.

Stannade för att rasta hunden och sträcka på de egna benen och för att fika.

Medan maken fixade maten, tog jag en promenad med hunden.

Vi gick upp för en höjd och runt om oss reste sig mäktiga svarta berg krönta med snökransar ur dimmolnen.

När molnen försvann stod vi i mitt på scenen omgivna av ett panoramalandskap, så hisnande att jag blev stående och inte kunde få nog.

Och det var bara början.

Mjukt skulpterade och gröna eller spetsiga och karga, ofta snötäckta reste sig bergen runt oss och bjöd på ständigt nya vyer efter hand som vi körde vidare.

Berg flankerade av djupa dalar och vatten.

Vatten, vatten och åter vatten.

Sjöar, älvar och så småningom fjordar kantade vår väg.

Vägarna var en upplevelse i sig.

Slingrande och vänligt gröna, där får med bjällrande klockor var det enda, som bröt tystnaden eller svindlande branta och kurviga med det forsande vattnet som ständigt ackompanjemang .

På vertikalen vattenfall, som  avlöste varandra.

(Vartenda ett skulle ha varit en sevärdhet i min del av Sverige.)

Men också mindre flöden av smältvatten, som mötte upp i de forsande vattenkaskaderna i dalsänkorna.

Lägg till svarta, blanka vatten (och gröna dito),

 som trollband mig på samma sätt som bergen.

Och så molnen.

Moln, som fick mig att känna det som om jag var ett med och hade kontakt med himlen.

Moln, som bäddade in landskapet i mjuk bomull och fick oss att undra hur det egentligen såg ut.

Men så lättade de på sitt täcke och lät oss på nytt falla för det, som uppenbarade sig.

Moln, som kompletterade bergen bildmässigt.

Ibland små lätta molntussar, som raskt ändrade karaktär till dramatiska svarta skyar.

(Att de också stundtals bjöd på skyfall och obefintlig sikt lämnar vi därhän.) 

Vår färd bjöd också på en resa årstidsmässigt genom vita vinterlandskap

via vårkänslor med smältande isar och snö i kombination med nyutslagna björkar

till grönskande sommarlandskap

och högsommarvärme vid atlantkusten.

Några korta satser om den lilla del av Norge vi såg men som fick mitt skånska hjärta att bulta.

Istället för att prata sönder upplevelsen, är här några löst hopfogade bilder, som varken gör anspråk på att göra landskapet rättvisa eller att dokumentera resan.

En sorts vykort, som jag inte brukar ägna mig åt att ta men som det var fullständigt omöjligt att  inte försöka sig på när tillfället gavs.

Bilder, som får mig att redan längta tillbaka.

Inlagt 2015-07-21 18:06 | Läst 7004 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag har rest genom Norge många gånger och även upplevt det från hästryggen under flera veckolånga turer. Man slutar aldrig häpna. Ibland bara måste man ju stanna fast det är en plats jag fotograferat tidigare, eller väldigt snarlik. Gillar att det är så mycket moln på många av dina vyer. Ofta är det sol och blå himmel som speglas med bergen i fjordarna, men molnen ger en annan dramatik och känsla.
Hälsningar Lena
Svar från Karuzzell 2015-07-21 20:24
Jag är inte berest och det här var alltså mitt första besök i Norge. Nu hoppas jag redan kunna återvända. Inte minst för att få tid att fotografera som jag vill. Den här gången blev det snabbfotat. Många otroligt vackra motiv seglade förbi utan att vi kunde stanna. Jag fick istället försöka fotografera genom bilrutan på bekostnad av både skärpa och möjlighet till genomtänkta kompositioner. När vi stannade var det inte alltid ljus och motiv stämde med vad jag önskat. Men jag är tacksam för det som bjöds och det blev många bilder, även om många av dem är snarlika. Vi hade nog en väldig tur med vädret. Molnen bidrog med både stämning och mystik under resans gång och bilderna får onekligen mer karaktär än vad en blå himmel skulle ge.
Eva
Vilka härliga landskapsbilder, och vilket härligt land. Jag har varit där flera gånger men jag har aldrig sett det 'riktiga' Norge. Har aldrig varit längre in än i Telemark, och det är ju inte så långt.
Svar från Karuzzell 2015-07-21 20:32
Tack Ingemar! Vad som är det 'riktiga' Norge vet jag inte men detta stämde med vad jag förväntat mig. Vet inte heller hur det ser ut i Telemark. Mötte en norrman, som rynkade på näsan åt det, fast han själv kom därifrån. Själv associerar jag bara till gamla vintriga krigsfilmer. Men Norge som helhet var härligt och välkomnande. Roligt, att du gillar bilderna.
Eva
Jag har varit i Norge ganska så mycket under mina år, dels som barn med familjen på bilsemestrar, och själv som flugfiskande laxfiskare, bilat från Kirkenes- Oslo dock inte varit till Nordkap, fantastiskt land med dess vyer, landskapsformationer, fjordar och allt vad det är, vackra bilder, vi har ett vackert grannland!

Kenneth
Svar från Karuzzell 2015-07-21 20:47
För mig var det alltså första besöket men förhoppningsvis inte det sista. Instämmer i din lovsång och hoppas kunna återvända. Kanske kan jag få maken att ta med fiskespöet...
Det fanns många sköna ställen, som jag velat ge mycket mer tid men som vi bara passerade med några alltför korta stopp. Det blir till att prioritera utan hopp om att hinna med allt man skulle vilja se. Som vanligt alltså.
Tack för din kommentar!
Eva
Otroligt vackra foton, denna resa blev man avundsjuk på

//Thomas
Svar från Karuzzell 2015-07-21 20:50
Otroligt vacker natur och jag gör gärna om resan, även om det finns oändligt mycket jag aldrig sett, som står på önskelistan och som konkurrerar.
Tack för din kommentar!
Eva
Vackra landskapsbilder det är ett fint land Gillar alla bilder men mest 2 - 4 - 15 Snyggt Ha det skönt : ) // Gert
Svar från Karuzzell 2015-07-21 20:52
Jag tackar! Visst är det otroligt vackert men Norge tilltalade mig också på andra sätt. Vänligt och välkomnande. Tyst, rent och befriande fritt från kommersiellt tjafs.
Roligt, att du gillade bilderna.
Ha det skönt du också!
Eva
Fantastiskt vackra bilder !
En fröjd att titta på. Den med utförsåkarna var läcker, likaså den med fjället mjukt inbäddat i bomull.
Vykort skulle du nog kunna göra av hela bunten.
ing-marie
Svar från Karuzzell 2015-07-21 20:58
Åh, jag tackar! Roligt, att du såg skidåkarna! Det gjorde inte jag när jag tog bilden. Den är nämligen tagen i farten genom bilrutan. Jag såg de fina mönstren i snön och det gräsbevuxna taket, som närmade sig och försökte få till en hyfsad komposition. Skidåkarna upptäckte jag som en bonus när jag ögnade genom bidlderna. Det finns dock ett antal andra, där skidåkarna var en medveten del av bilden men de blev inte alls lika bra. Roligt, att du gillade den.
Det blev många inbäddade flälltoppar också. Tilltalades av kontrasten mellan det mjuka och det hårda, liksom av känslan av att inte se allt utan att man fick ana sig till hur det eg. såg ut.
Skickar någon vykort nu för tiden?
Ha det bra!
Eva
imse 59 2015-07-22 00:16
Alla blir nog jätteglada om dom får ett vykort nu för tiden. Jag tror att det är på väg tillbaka, man kan väl hoppas i alla fall.
Både jag och min kompis har sålt en del vykort på vår utställning.
Norge är fantastiskt, fina bilder som förmedlar känslan bra. :)
-affe
Svar från Karuzzell 2015-07-21 21:32
Tack Affe! Norge motsvarade verkligen allt jag förväntat mig och lite till. Roligt, att höra, att mina bilder förmedlar känslan av detta fantastiska land.
Eva
Jag var på bussresa genom Norge,men fick inte nog med tid för fotografering, då det var tidspress. Men längtar tillbaka för att ta en bilsemester runt istället. Då har man tid att fotografera och njuta som du säkert har gjort. vackra bilder allihop,får mig att längta ännu mer.
Mvbh.Mary-Anne
Svar från Karuzzell 2015-07-21 21:35
Jag hoppas, att du får komma tillbaka och fotografera på dina egna villkor. Det gör jag också för egen del. För trots att vi körde bil, fanns det allt för många tillfällen när jag ville stanna men det var omöjligt av olika skäl. Sedan var det lika omöjligt att vända tillbaka. Många av mina bilder är tagna genom bilrutan.... Dessutom är jag oftast väldigt långsam och omständlig i mitt fotograferande. Svårt att förstå för den, som bara plockar fram mobilen och trycker av..... Men jag njöt och de bilder jag fick med mig hem räcker långt.
Tack för din kommentar!
Eva
Suck ja, vilka vackra vykort!!!! jag skulle nog kommit hem med 100-tals....eller mer!
Svar från Karuzzell 2015-07-21 21:38
Jag suckade över alla vackra vyer. De flesta förblev ofotograferade när vi susade förbi dem. Skulle önska mig en ren fotoresa, vilket detta inte var. Men trots det kom jag hem med många mer än 100-tals bilder. De flesta är ännu inte genomgångna.
Ha det gott!
Eva
Vackra bilder.
mvh Johan
Svar från Karuzzell 2015-07-21 21:39
Vackert landskap ger vackra bilder!
Tack för din kommentar!

Med vänlig hälsning
Eva
Hej! Visst är Norge fantastiskt, det har jag också tyckt sedan första besöket för kanske 50 år sedan.. fy vad åren går! Har åkt en hel del i Norge för drygt 30 år sedan, och dina fina bilder påminner mig mycket om de fina semestrarna! Kul att ni hittat dit!
Hälsn!
Svar från Karuzzell 2015-07-21 21:42
Hej Jan!
Så roligt om mina bilder kan väcka fina minnen. Blir däremot lätt sur över att jag ligger 50 år back.....
Vi har varit nästintill livegna i vår trädgård och aldrig rest någonstans. Nu är det mycket jag vill ta igen men jag lär inte hinna mer än en bråkdel hur jag än vrider på det. Kan tänka mig, att Norge (och Sverige, som fortfarande till största delen är obesett) räcker livet ut.
Ha det skönt!
Eva
ehrsa 2015-07-21 21:53
Hej! Förstår att er stora fantastiska trädgård har tagit mycket tid genom åren, men jag tror man ska tänka att var sak har sin tid.. med stigande ålder så kanske den stora trädgården inte längre blir det som man vill prioritera mest.. Jag kan för mitt inre se dig i en husbil åkandes till alla vackra platser i Norge, och i och med det kunna stanna och fota det man vill, när man vill.. :-)
Hälsn!
Svar från Karuzzell 2015-07-21 22:01
En osedvanligt klarsynt analys av läget.....
Eva
ehrsa 2015-07-21 22:40
Så skulle jag också ha gjort.. :-)
Hälsn!
Underbara bilder och fin text! Jag befinner mig i Norge (Stryn) nu och känner igen flera av landskapen. Bl.a gamla strynefjellsvegen som är magnifik. Norge är verkligen otroligt vackert! Har besökt Norge fyra gånger hittills och det lär blir fler.
Vänlig hälsning
Gustav
Svar från Karuzzell 2015-07-23 14:37
Visst är några av bilderna från trakten kring Stryn och lika visst är naturen magnifik. Jag hoppas verkligen kunna återvända. Åker du skidor där? Såg många svenska bilar vid skidanläggningen. Som skåning är jag ingen skidåkare men det såg onekligen härligt ut.
Ha en fortsatt skön vistelse och tack för din kommentar!
Eva
Gustav83 2015-07-24 20:57
Nej ingen skidåkning för mig. Jag åkte runt och fotade det fina landskapet. Spenderade först några dagar vid trollväggen utanför Åndalsnes innan jag kom till Stryn. Hade tänkt att gå på några turer också men vädret tillät inte det denna gången tyvärr.
/Gustav
Nu har jag haft din blogg i huvet ett halvt dygn för att vänta in vad jag egentligen känner, eller kanske mer riktigt, för att kunna uttrycka det jag känner. Jag menar inte att det är något komplicerat eller så, det är ju väldigt enkelt - hur imponerad jag är över vad du kan åstadkomma när du helt plötsligt byter motivkategori från fåglar till landskap, hur vackra jag uppfattar bilderna, din känsla för det norska landskapets vidunderligt vackra vyer och så där vidare. Utan att bli för platt eller upprepar mig för mycket. Kanske är det så att din bildsmak, bildstil eller vad jag nu ska kalla det "passar" mig eller tilltalar mig som sån, inte vet jag. Men jag blir ofta starkt påverkad av dina bilder och gillar dom mycket. En sån här gång finns tom ett stänk avundsjuka - varför kan inte jag också - men ta inte det som kritik eller att du väcker negativa känslor, för mig är det en glädje att titta på dina bilder! (är inte ute efter peppning heller:-)).
Kul att ni fick en så fin resa och att lusten efter mer Norge och fler resor väckts! / Björn T
Svar från Karuzzell 2015-07-23 15:37
Tack Björn! Alltid lika roligt att läsa dina kommentarer. Givetvis roligt, när du tycker om mina bilder men framför allt uppskattar jag att ta del av dina tankar om dem. Men det är lika roligt, att titta på dina egna bilder. Jag tror, att vår bildsmak är rätt likartad och att vår lust att gå vidare med och utveckla vårt fotograferande lika stor. Därför hade det varit extra roligt att träffas och prata bild. Angående 'vykorten' var landskapet så storslaget och vackert, att det var svårt att misslyckas. Men det egna avtrycket blev kanske inte så stort som jag önskat, alternativt så blev bilderna inte så genomarbetade som jag velat. Detta var ingen fotoresa i första hand och den tid jag behövt för att hitta bästa ljuset och bästa kompositionen fanns inte. Många av bilderna är faktiskt tagna genom bilrutan och då ges inte utrymme för finlir precis. Desto roligare, att du ändå tycker om dem. Själv var jag ärligt talat rejält besviken på fotomöjligheterna men det bidrar definitivt till min önskan om att få återvända.
Slutligen undrar jag bara: Vad är det du inte kan? Jag tycker, att dina landskapsbilder oftast är både vackra och personliga.
Vi hörs!
Eva
Så är det att uppleva Norge exakt som du beskriver
känner jag också när jag har varit där.
Det är ett så fantastiskt land med naturupplevelser
som är så stora så det kan göra ont i själen.
Precis detta med vara nära himlen har jag också känt.
Lycklig du fick uppleva detta som är en naturmänniska
men även poetisk.
Gun-Inger som måste skriva tack för jag fick följa med dig
i dessa underbara bilder.
Svar från Karuzzell 2015-07-26 21:05
Så är det, Norge överträffade vida mina förhoppningar. Något så vackert hade jag inte förväntat mig. Så långt från mitt platta skåneland, vilket är det enda jag eg. känner. Nog för att jag älskar det men det här var som en sockertoppad, gräddig dessert serverad med någon god dryck efter huvudrätten med rabbemos.. Jag är definitivt lycklig över att ha fått uppleva detta. Men precis som när man ätit en bit godis vill jag ha en bit till. Jag hoppas och ber.
Tack för din fina kommentar!
Eva
Gun-Inger Arvidsson 2015-07-27 00:34
Det gör jag med .............vill dit igen och igen.
gai