Fotoklotter. Ett slags fotografiskt skissblock, där mina infall är en inbjudan till diskussion.

Twitching Bronsibis

Ännu en ny art....

En bronsibis höll under några veckor till på Skanörs strandängar.

Jag försökte under några dagar motstå frestelsen att åka dit, innan jag förstås föll till föga.

 Bronsibisen var långt hemifrån och även om det inte är alldeles ovanligt, att den ses i Sverige,

så var det något exceptionellt över dess närvaro.

Och Skanör ligger ju inte så långt hemifrån för  mig...

Eftersom jag dröjde med mitt besök, var jag inte säker på om den var kvar, när jag kom till platsen.

Jag såg genast två fågelskådare med tubkikare och gick fram och frågade om ibisen var kvar.

Det visade sig vara ett engelskt par, som inte hört talas om att den skulle vara där

och än mindre sett den.

 Något tändes för ett ögonblick något i deras ögon men förvånat och inte så lite misstroget undrade de, om det verkligen fanns ibisar i Sverige.

Jag förklarade, att det ju inte gör det normalt men att en ibis sedan någon vecka uppehållit sig just här.

Kvinnan tittade ut över ängarna hon nyss betraktat och plötsligt utbrast hon: Oh, there it is!

Ett huvud dök upp ett kort ögonblick för att snabbt försvinna igen.

Under tiden vi väntade på att den skulle dyka upp igen, lärde jag mig, att företeelsen att åka (rusa) iväg för att se en oväntad fågel på 'fel' plats kallas 'twiching' på engelska.


En sån här lättköpt observation, som de just upplevt, var en riktig  'armchair twich'.

Tacksamma, nöjda och belåtna gick de så småningom vidare, medan jag väntade på att gästen skulle behaga ta sig upp ur dikena, där den letade mat.

Det blev några snabba lyft på huvudet och så var den borta igen.

Det blev därmed ytterligare några besök och många bilder av det där slaget jag egentligen inte skulle ta

men det var ju ett strålande tillfälle, att få ett nytt kryss på min egen fotokrysslista, som jag rätt gärna inte kunde missa.....

Det är bara att inse, att jag är på väg att bli en liten 'twitcher', vilket har många fler fördelar än att 'bara' ev. se den där långväga hitblåsta fågeln. Man träffar till exempel många trevliga människor.

Och än så länge har jag inga avsikter, att ge mig iväg långa sträckor.....

Jag behöver inte gå över ån för att hämta vatten,

än finns det många arter hemmavid för mig att lära känna.

.

Inlagt 2015-11-12 10:23 | Läst 4830 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Skoj att få se, fina bilder och som vanligt trevligt berättat! Själv har jag bara plåtat Ibisar i Florida, vita sådana :)
Svar från Karuzzell 2015-11-12 21:10
Tack Kjell för din fina kommentar! Vackra vita ibisar har jag bara sett på bild och så kommer det nog att förbli. Men att se dem i större antal verkar vara en upplevelse av rang. Jag är dock fullständigt nöjd med att ha sett denna ensamma skönhet. Dock hade jag gärna tittat på dina bilder.....
Eva
beetle 2015-11-12 21:44
Jag hade väldigt gärna velat se din bronsibis, jag har ju inte så långt till Skanörs ängar heller. Jag la in ett par bilder på vita Ibisar på min FS-sida, kolla gärna!
hälsn
Kjell
Hej,
Bilderna med miljö går fram fint. Bra plåtat.
Ha det bra
Bob
Svar från Karuzzell 2015-11-12 21:11
Tack Bob!
Ha det bra ni också!
Eva
Måste vara en upplevelse att få se något som verkligen är ovanligt inom sitt eget intresseområde och dessutom kunna ta så fina bilder! Ibis kopplar jag (ovetandes) ihop med Egypten och . Spännande!/ Björn T
Svar från Karuzzell 2015-11-12 21:16
Egentligen är det ju ett sidospår men ett roligt och lärorikt sådant. Det är och förblir fotograferandet som är huvudintresset och jag vidhåller, att jag föredrar en bra bild på en vanlig fågel framför en undermålig på en raritet. Så det gläder mig lite extra, att du säger att de här bilderna är fina...Bronsibisen är rätt spridd men hör närmast nog hemma i Medelhavsområdet.
Eva
Du är en mästare på att hitta Dina fåglar!
Svar från Karuzzell 2015-11-12 21:26
Tja, jag vet inte riktigt hur det går till.... Jag är nog en liten djäkel på att snoka och med hjälp av datorn dyker det ibland upp uppslag, som jag känner mig manad att följa, när jag eg. letar efter något annat.
Tack för din kommentar!
Eva
Du är bra på fåglar.
Vi har vänner som kan lämna allt när det piper i telefonen och åka långa vägar för en grönrutig liten pippi.
Själv ska jag försöka hitta strömstararna, det sägs att dom kommit
// Marianne
Svar från Karuzzell 2015-11-12 22:21
Tack för de orden! De värmer. Man ska aldrig säga aldrig men jag tror inte, att jag kommer att hamna där. Jag tycker, att det är jättekul, att lära känna och se nya arter men inte så, att jag skulle åka länga sträckor för att se en oansenlig liten raritet. Fågeln ifråga måste nog för det första tilltala mig och därpå finnas på behändigt avstånd alternativt en plats, som lockar i sig själv. Jag har faktiskt gått förbi fågelskådare, som stod på rad på Öland för att se en skymt av en liten ovanlig sångare, som satt i buskarna medan jag valde, att passera för att kunna njuta av alldeles vanliga vadare (fast för mig var de inte så vanliga, förstås..) Samtidigt måste jag erkänna, att det finns flera arter, som både lockar och drar och om jag då har chansen, så kommer jag att ta den.... Men det handlar lika mycket (mer) om tänkta motiv som om udda arter. Jag är mycket mer Fotograf än Fågelskådare men skådandet/jagandet efter nya arter matar Fotografen i mig, samtidigt som det triggar nån sorts tävlingsinstinkt i mig. Det är helt enkelt kul med nya kryss..... Och nya upplevelser.
Eva
Jag minns att jag såg en av dessa bilder i ett tidigare inlägg där du inte specifikt pratade om arten. Kanske handlade det om att "jaga", minns inte riktigt. Då tänkte jag att "du var minsann ute och hittade den där bronsibisen". Du fick till den fint. Jag tyckte det var för långt att åka.
Hälsningar Lena
Svar från Karuzzell 2015-11-12 22:17
Jo, jag använde en bild på ibisen i ett tidigare inlägg om just 'jagandet' men nån större ansträngning var det inte att hitta den. Skanör/Falsterbo är ett av de ställen jag ständigt återkommer till och eftersom ibisen verkade spännande tvekade jag inte så väldigt länge. Jag hade däremot aldrig åkt så långt som du hade behövt göra för en enda fågels skull. Däremot kan jag numera tänka mig, att åka nånstans, där man kan förvänta sig att hitta fina miljöer och fågelfotomotiv i kombination med en liten minisemester. Att få se en ny plats, få nya intryck och dessutom kanske få några bra bilder på något jag önskat, är en lyckad kombination. Jag är inte berest och inte heller så angelägen att resa men när en önskan om en fågel motiverar, kan den dra iväg mig och ge många fler vinster än den där fågeln. Så jag ser fram mot både Råstasjön, Billingen, Knuthöjdsmossen och lite annat framöver. Utan fåglarna som lockbete hade jag nog aldrig kommit till varken det ena eller det andra.
Eva
Trevligt med Ibisen! Jag minns inte riktigt om den ansågs 'spontan', eller om det är en parkrymling..? Trevligt i alla fall! Är det en Enkelbeckasin i bakgrunden dessutom, fint med den också!
Hälsn!
Svar från Karuzzell 2015-11-12 22:25
Det dyker upp ibisar lite då och då och jag tror, att de hamnat fel i sin navigation. Enkelbeckasiner finns i alla fall på platsen och den här såg lite frågande ut, när den stora kusinen från (ut)landet klev förbi.
Hälsningar
Eva