En fotograferande sjömans ord och bilder.

Ny kamera + dykhus

Eftersom jag "råkade" bli dykare under min Thailandsemester i vintras ville jag naturligtvis ha fotoutrustning som klarade mer än snorkling. Efter mycket funderande föll valet på en Canon PowerShot G7 X med Canons eget dykhus.
Jag var länge tveksam till den kameran trots fina betyg i tester och rekommendationer från privatpersoner. Det som gjorde mig tveksam är att jag normalt är en typisk telefotare som vill ha lång brännvidd. Zoomomfånget i G7 X (motsv. 24-100 mm) verkade vettigt under ytan, men skulle jag vara nöjd med den som resekamera i övrigt? Efter att ha provfotat lite på land tror jag det. Den fina bildkvalitet som kameran levererar gör att fotona tål att beskäras hårt. Det vill säga att jag kan använda digital zoom. Det brukar annars vara det första jag stänger av i en ny kompaktkamera.

Beträffande dykhus var jag inne på att köpa ett betydligt dyrare Ikelite, men blev faktiskt övertalad av en försäljare att välja det billigare från Canon. Han motiverade det med att om jag inte kommer att gå djupare än 40 m så är Canons tillräckligt bra utan att vara bäst. Det "Open Water"-cerfikat jag har nu tillåter mig att gå ner till 18 m. Snart har jag förhoppningsvis "Advanced" och då får jag dyka till 30 m. Väl inom gränsen alltså. Prisskillnaden mellan Canons hus och Ikelite var precis kamerans pris. Formulerat på det viset var det inget svårt beslut, jag fick ju kameran "gratis".

Kameran är tung. Mycket tung i förhållande till sin storlek. Jag gillar det, det ger en robust kvalitetskänsla. Den känslan blir inte mindre efter att ha fingrat lite på kameran och tagit några provfoton. Den verkar också lättjobbad med vettiga reglage och väl uttänkta menyer.

Några data:
Upplösning: 20 megapixlar
Optisk zoom: 4,2 x (motsvarar 24-100mm i 35mm formatet)
Skärmstorlek: 3"
Max videoupplösning: 1920 x 1080/60p
Närgräns: 5 cm
Bildstabilisering: Ja, optisk
Sensorstorlek: 1" (13,2 x 8,8mm)
Sensortyp: BSI-CMOS
Digital zoom: 4x
Ljusstyrka optik: f/1,8 - f/2,8
Slutartid: 1/2000 - 40 SEK
Ljuskänslighet (ISO): 125-12800
Filformat: Jpeg/ RAW
Fokusering: Auto/ manuell
Sökare: Nej
Tillbehörssko: Nej
Storlek (BxHxD): 103 x 60 x40 mm
Vikt: 304g (med batteri)

Några provfoton på vad-som-helst-som-hamnade-framför-kameran, så bry er inte om motiven. Fotona är tagna i jpg och helt oredigerade.


1/20 sek. f/2.8 ISO 1250


1/50 sek. f/1.8 ISO 800


1/80 sek. f/1.8 ISO 800


1/1250 sek. f/4.0 ISO 250

Jag köpte även till den fina skinnväskan, även den med en härlig kvalitetskänsla. Positivt är att den är försedd med bältesfäste på baksidan, negativt att halsremmen är "fast". Det går givetvis att lägga ner jobb på trä ur den och ännu mera jobb när man vill ha den där igen, men jag tycker det var snålt av Canon att inte montera små karbinhakar på remmen.

Inlagt 2015-08-30 14:33 | Läst 3684 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Grattis till en undervattenskamera! Min sambo har precis köpt den kameran för att ha till bl a undervattensfoto. Han valde ett kinesiskt undervattenhus som var billigare än Ikelite. Han fick dock justera en knapp på huset (bygga en större) för att kunna använda tjocka handskar. Han skaffade också två begagnade blixtar och har redan nu märkt att recyclingtiden på kamerans interna blixt (som styr de externa) är rätt lång. Kan du ansluta extern blixt till Canonhuset? Du kommer snabbt att upptäcka att du vill ha det.
Hälsningar Lena
Svar från Mashavet 2015-08-31 10:20
Tack!
Extern blixt är nästa på önskelistan. Det finns grejor i kartongen som huset kom i för att kunna använda kamerans blixt för att trigga igång en extern via optisk kabel.
Det där är nog en mycket bra kamera! Hoppas du kommer att trivas med den. Jag köpte själv en Sony RX100 II innan G7X fanns. Annars hade det kanske blivit ett annat val. Inte för att jag inte trivs med Sonyn. Den är jättebra också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Mashavet 2015-09-02 23:00
Tack!
Återstår att testa den med dykhuset. Blir snart...