that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Kvällspyssel / nostalgi

Jobbar på distans idag och håller som bäst paus med en dubbel, tja fyrdubbel espresso, framför näsan för att ögonlocken ännu skall hållas öppna i ett par timmar...

Tänkte passa på att skriva ett par rader på samma gång. Jag hade lite kameraservice under helgen på en OM-1:a som köpte jag begagnad under min gymnasietid -83 eller -84. Det var min andra systemkamera, den första en OM-10 har jag tyvärr inte kvar mera. Den byttes en gång mot en OM-2N.

Om-1:an har en gång varit på service i medlet av 90-talet och efter det har den gått som en klocka, men nu var ljustätningarna i det skicket att de måste bytas ut. På samma gång bytte jag ut det slitna och trista gamla svarta lädret mot nytt. Det blev ingen renovering till originalskick, men själv är jag i alla fall rätt nöjd med resultatet. Nu har jag säkert kamera av den här för tjugo år framåt igen!

Inlagt 2021-03-04 12:44 | Läst 391 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Gjorde du egna tätningar själv eller köpte? Hur bytte du tärningar? Man skrapar loss, slinter. tar en whisky för att lugna ner sig, skrapar färigt och tvättar med tändarbensin? Eller löser whisky tätningsklister?
Svar från sodeto 2021-03-04 14:21
Det blev spännande, nu hinner man svara när stafettbornset är hemskidat!

Jag har inte gjort tätningarna själv. Jag brukar beställa härifrån:
http://aki-asahi.com/store/ snabb och bra leverans. Tätningarna och lädren är laserskurna med exakt passform, dessutom självhäftande. Det jobbigaste är att få loss allt gammalt lim, där brukar tändarbensin funka bra (har inte testat med whiskyn..).
Det är också bra att ha ren sprit till hands. Limmet på de nya fäster snabbt och bestämt, men om man stryker alkohol på limytan har man lite tid att passa in de nya tätningarna / läderbitarna innan det fäster. Lämpliga ransoner whisky rekommenderas varmt längs resan. Håll bara reda på ur vilken flaska du häller i glaset!
Jag måste ju bara säga att en blå OM-1 är inte vanligt! Väldigt läckert! Jag borde ju köpt en OM-1 jag med som min dåvarande flickvän (som hade en svart) men jag hade tyvärr redan köpt Pentax ME redan och på den vägen fanns det ingen OM-1 tyvärr. Tycker det fortfarande är ett av de finaste kamerahusen som gjorts. Jättefina små objektiv fanns det ju också!

Jag har dock en OM-2 som jag ärvt från min syster men jag har märkligt nog inte samma känsla för den men det kan bero på att det är en klumpig gammal zoom på den.

Vad är det för batterier man ska ha till dem?
Svar från sodeto 2021-04-13 19:59
Det tycks ha blivit osvarat på din kommentar. OM-1:an skall 1,35 V kvicksilverbatterier som man tyvärr inte får tag i mera. Det finns dock några alternativ:
- Man kan låta en kameraservice konvertera kameran så ljusmätaren funkar med vanliga 1,5 V batterier.
- Det finns Weincell (tror jag de heter om jag minns rätt) zinkbatterier på 1,35 V som regerar med syre på nåt sätt, fråga Inter hur. Jag har testat sådana men det håller Inter värst länge.
- Det finns adaptrar man sätter i batterifacket så går det med 1,5 V batterier. Jag beställde en sån från via eBay och det funkar bra!
Tack för din kommentar.

Tommy S.
Sten-Åke Sändh 2021-04-14 02:00
Åh tack för info Tommy! Bättre sent än aldrig!