Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Backsippor med tre olika objektiv

Backsipporna är fina, värda att dra med sig tre olika objektiv på vars en kamera, alla med M4/3 sensor. Samtliga objektiv moderna. Startar Panasonic 100-400 med 100mm brännvidd f 7.1

195mm f8

400mm f8

nu kortare - Panasonic 12 - 60 med 60mm f10 på följande tre bilder

nu vidvinkeln - 7,5mm f8, samma på alla, manuellt objektiv, Laowa

Postat 2022-09-16 15:06 | Läst 803 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

I det gröna

Åkte på morgonen på en grusväg när en glänta fångade min blick, den såg inbjudande ut, stannade och tog några bilder.                                                                              ,

ett lite dimmigt vatten där bakom, och en maskrosboll med sol på

sen växte där ett bestånd med körvel, det finns 5 sorter, och om just denna var spansk eller dansk körvel vet jag ej, för jag talade inte med den. Körvelbladen luktar så gott om man gnider på dem, precis som halstabletterna av märke "Danske Kungen". Tog en bild från marknivå för att se hur en liten bagge i löven ser körveln underifrån

och små baggar och insekter fanns där

som denna tvestjärt som ljust lämnat larvstadiet eftersom den är rödaktig i färgen. Tvestjärtar är nyttiga som äter t.ex. bladlöss i mängd, men kan å andra sidan också knapra lite på dina trädgårdsväxter, det är det där med den naturliga balansen. Klon bak är till försvar, att nypas med. Den äter allt, levande och döda växter och insekter. Tvestjärten gömmer sig i mörka springor och de övervintrar där i par där honan också lägger ägg. På våren slänger honan ut hannen som sedan dör. Honan sköter sedan om äggen i boet, och sedan nymferna när de kläckts. Den lever 1 år. De kryper inte in i öronen på folk.

dessa baggar satt också på körveln

Postat 2022-06-25 20:17 | Läst 1077 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

del 3, det sista från pansarskjutfältet

Startar med en blomma känd av alla, liljekonvaljen. Tillhör familjen sparrisväxter, brer ut sig med både jordstam och frö, kan trivas mycket bra i trädgården. Som bekant giftig, mest irriterande för magen, men även hjärtrubbningar. Idisslare brukar undvika dem, men andra husdjur har blivit påverkade av gifterna. 

Aklejan här är nog också kommen av dumpat trädgårdsavfall, som det lätt kan bli i ett skogsavsnitt nära villabebyggelsen. Aklejan är en perenn ranunkelväxt, men ofarlig för den som vill smaka. Införd av munkar för att smörja på skabb. 

någon spirea, kanske kvastspirea, nog från trädgård också. Spireor är rosväxter. 

rågvallmon är en sommarens färgprick i det gröna. Lysande intensivt röd. Producerar mängder med pollen attraktivt för insekter, bra för biodlare. Sädesfält kan se fantastiskt vackra ut fulla med denna vallmo, men kanske inte bonden gillar det. 

rosmarinvide kan också ses i trädgårdar, har passande buskstorlek. Också måttligt rotsystem som inte förstör rör och husgrunder. En ursprunglig krypvideart i landet. 

nog smörblomma med insekt

här råkade sommarvicker komma på återbesök

insekten igen

och till slut några skogsmyror

Postat 2022-06-12 16:33 | Läst 534 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Sommar

Några fler bilder från pansarskjutfältet, tagna 28 Maj. Startar med midsommarblomster, för vi är ju snart där. Heter också skogsnäva, och tillhör ju (såklart) släktet näveväxter - geranium. Geranium sylvaticum, och sylva betyder just skog. Vanlig i hela landet, tvåkönade blommor, och skulle blomman vara riktigt liten är det nog en enkönad hanblomma, sällsynt. 

och nästa blomma är sommarvicker, ganska vanlig, gillar öppen lite omrörd mark. Tillhör ärtväxterna som synes på de typiska bladen, bildar därför också fröbaljor. 

sedan tror jag det är trädgårdsveronika, men den har inte riktigt öppnat sig i blommorna ännu, det ger osäkerhet

åkerviolen ser varken stor eller imponerande ut, men den reder sig ändå. Ej helt utslagen blomma på bilden, utslagen liknar den en liten pensé. Förekommer i hela landet, från den vildaste vildmark till odlingsområde och villakvarter. Korsningar med andra violarter är vanligt. Räknas i jordbruket som ogräs, och innehåller metylsalicytal, speciellt får som äter den blir dåliga. Hos människan kan den påverka huden, och har i folkmedicinen använts till att smörja på mjölkskorv hos barn. 

fältsippan tillhör som andra sippor ranunkelväxter. Fridlyst, finns i södra halvan av landet. Finns normalt på torrbackar. 

sen blir det lite insekter, här små spindelbarn, de var svårfotograferade och pyttesmå

denna insekt vet jag inget om, testade för första gången med Google bildsök, och fick fram en massa olika steklar, men tror inte att insekten på bilden är en stekel. Så det hjälpte inte alls. Men den lät sig sig fotograferas. 

det var bilden under jag sökte med först, testade sen övre bilden, då kom det bara upp flugor, och en fluga är det inte. 

Pansonic GX7 med Olympus 60mm

Postat 2022-06-11 11:05 | Läst 481 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tosteberga ängar 6 Maj - 3

Nu blir det blommor hela vägen, och på landskapsbilderna för en månad sedan var det ju hela fält med gullvivor. På första bilden vet jag inte säkert, har ingen specialist att fråga bredvid mig just nu, det krävs en titt på hela växten, plats, årstid av en kunnig person, men det liknar ängsbräsma litegrann, fanns stora ytor med dem, vackert. Som så ofta är det morgonbilder, denna bild klockan kvart i sju. 

slån är bra för de som vill anlägga ogenomträngliga häckar och har gott om plats, t.ex. en större tomt gränsande mot betesmark.  Det är en buske jag tycker är mycket vacker om våren, lyser lång väg. Tillhör häggsläktet och rossläktet. 

en del vitsippor fanns ännu kvar då

men det som förvånade mig var orkidéerna, det var tidigt på året och de fanns i mängd vart jag än gick eller såg, en havsnära betesmark med mycket buskar och träd

ogödslad betesmark med örter, fina saker det!

vilka arter det är på orkidéerna, det har jag ingen aning om. För många år sedan, när jag var yngre och hade energin, hade jag en 70-80 olika orkidéer inomhus (många ute på sommarlov utomhus) varav en hel del rena arter, intressant att odla var och en efter dess ursprungliga växtplats, men ack så jobbigt. 

det är vackert att vara i en sådan hage

fina färger tillsammans, naturliga buketter (får ej plockas!)

Panasonic 100-400 och Olympus EM1 (II)

Postat 2022-06-10 14:31 | Läst 1110 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 62 Nästa