Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Ljus i julemörkret

Varit inne några veckor, men kameran måste ju fram lite ibland, det får bli att ta bilder på det ljus som finns i omgivningen. Lite julstämning i en del bilder, men inte alla. 

först en ljusstake från Clas Ohlson, tyvärr köpte jag en med de där små lamporna som är så svåra att få tag i som reserv, och både volt och watt måste bli rätt, annars kan det bli mörkt. Det får bli med "normala" lampor hädanefter.

lite abstrakt julstämning

när blötsnön töar

kulörta lampor längs med garageuppfarten

sen är det slut på färgen i bilderna

denna ger lite julkänsla

miniljusstake med timer i sovrummet

även fågelmatningen har fått julbelysning 

och garaget

intressant ljuseffekt

här ett helt litet landskap. Det är en skugga i taket över en julstake. 

Till sist denna bild som får heta " Genom Kuiperbältet" , då är man ganska långt hemifrån. 

Kamera Olympus PM2 med Panasonic 25 1,7 - en utmärkt kombo för ett billigt pris.

Postat 2021-12-11 15:53 | Läst 1100 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

582 - i mörkrets tid

Nu blev det fel i bloggnumren här sist, men vad gör det? Denna blogg visar mörkerfoto i staden, skulle dels se hur det fungerade i mörkret rent allmänt, dels se hur bildstabiliseringen fungerade, dels jämföra 2 kameror. Det var Sony RX100 samt Panasonic GX80 med 12-60 f3.5-5.6. Panasonic segrade stort både i grenarna mörker och bildstabilisering. Eftersom stabiliseringen samverkar hos Panasonic kunde t.o.m. en hopplös darrgubbe ta en skarp bild på 1/6 sekund, det gillade jag. Nu var ju inte Sony dålig alls, det är en helt utmärkt kamera, men Panasonc var bättre, nyare, dyrare och störrre. Jag hade satt övre ISO på 800 på Sony och 1600 på Panasonic, och Sony har ju f 1.8 som max. Någon rättvis jämförelse är det inte, det är framkallade RAW bilder också. Bilderna är från Kristianstad, ganska folktomt då butikerna redan börjat stänga och konkurrerande julmarknader fanns runt staden samtidigt.   

  De första fem bilderna tagna med Panasonic, här gallerian där middag intogs i väntan på att mörkret skulle infinna sig.       Sedan var det dags för en sväng mot torget      där några fina hus finns      och dekorerade träd    uppskattade av många. Tror träden är plataner.      En gata, Sony kamera       Sedan 2 direkta jämförelser, först Sony     Panasonic      Sony       Panasonic    

Postat 2017-12-12 11:04 | Läst 2408 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

575 - Nu och då

Kom äntligen ut på en promenad vid havet i dag, hade längtat, och antibiotikan tog än en gång. Frost, nästan vindstilla och molnfri himmel. 3 kameror med eftersom jag inte gillar att byta objektiv ständigt ute, här är micro 4/3 en klar fördel. Med handskar på blir det lite oavsiktliga knapptryck ibland, men i det hela gick det riktigt bra. Tog 100 bilder per timme i 3 timmar. Och så märktes det att rundan tar emot lite mer för varje år, men runt kom jag trots att det blev en omväg, vattnet är högt. Det tar väl lite tid innan jag gjort vid de bilderna, så det blir först sommarbilder i dagens blogg, sedan mörkerbilder från i går.  

   Blomflugor är tacksamma och verkar finnas i ett otal arter      får i sig både dagg och pollen         Alieninsekt på tistel         Mor och barn bland betorna     I går kväll. måne och moln       Gatan hemma      grannens hus      och vårt hus, hemmet.    

Postat 2017-12-04 15:37 | Läst 1876 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Gatufoto? som det kan bli en bit utanför tullarna.

Den 17 Oktober på kvällen kände jag mig märkvärdigt aktiv, tog en kamera i fickan, och sedan ut med cykeln i byn. Tyvärr hade jag inte tänkt först, så det blev billig kamera och optik, d.v.s. utan bildstabilisering och max ISO 1600 i mörkret, något utmanande för den som är född darrig, och med åldern har utvecklat denna egenskap. Det blev som det blev.   

   Ut i byn. Där kom bussen, så mycket mer händer inte. Upp med kameran, fri hand. Kan nog kallas mjuk bild.      Fick syn på höstlöven, fick bli en bild ur kattperspektiv, bara lite mjuk denna gången, har nog stöttat kameran mot benet.      Satte kameran mot kyrkomuren, den är stabil. Tornet blev ganska skarpt.  Nästan åtminstone.      Kyrkogrinden, stöder mot cykeln.     Sedan uppåt mot höstträden. Men är det vinden som ruskar träden, eller fotografen som ruskar kameran?     Uppmuntrad av dessa gatufotoförsök tog jag kameran med in till staden, så här ser staden ut.     Framme till höger är det annars uteservering och mjukglass, det var mycket lugnare nu.     Ost delikatessaffären drar vandrarnas blickar till säg. Är man snäll kan dessa gatufoton kallas väldigt tama, nog inget för mig, trivs mer bland fåglarna.   

Postat 2017-10-27 15:40 | Läst 2439 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En mycket ovetenskaplig jämförelse

Jag gick en liten stund i staden ungefär kl 17 för ett par dagar sedan, och i min axelremsväska hade jag 5 kameror, som jag tog en bild av samma motiv med. Jag hade inte ändrat på inställningar, eller fixat något speciellt med dem innan. En del blev lätt suddiga, då jag är lite darrig. Och i min G1X råkade det bli .jpegfiler i av misstag, troligen vreds inställningsratten till "scen" när jag tog upp den ur väskan, som var lite trång och tung. 

Mobiltelefon Nexus 5X Nikon P300 Sony RX100 Canon G1X Canon 7M2 med Tamron 17-50 VC 

Postat 2016-12-15 12:32 | Läst 2538 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa