Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

851 - kall vind

Det blev en kort tur ute, det var kall hård vind och sol. Hararna hade börjat få vårfnatt, och några glador var ute på sin middagsrunda. På ängarna hade vattnet börjat sjunka, vägen var synlig igen. 

Gröna öar till glädje för fåglarna

Sjön såg kall ut

Snart är det mesta vattnet borta, bara så mycket kvar som vadarna behöver under häckningen

Gäss var det gott om som vanligt

Ankor också

Begav mig till dammarna, sothönorna brukar finnas där 

Sävsparven var lite blyg idag

Ett par skäggdoppingar fanns också på plats

Här brukar vattnet ligga spegelblankt, men inte när det är vårvindar friska.

Postat 2019-03-29 14:29 | Läst 1402 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

850 - vårfåglar i tusental

Åkte ut till Pulken idag, där var så många tusen tranor så jag har aldrig sett dess like. Solen sken och det var ett smattrande ljud av kamerornas slutare i omgivningarna. Men vilken dag! så bra det kan bli helt enkelt. Det blev så många bilder att det är rent omöjligt att välja.

Startar med tranor i luften

Hoppsan, här under slank ett par gravänder in, de kommer varje år tillsammans med tranorna.

Sen sänker jag blicken lite efterhand

Där var inte mycket till dans, mer övningssteg, träning inför de kommande dansen.

Starar i finaste vårdräkt

Till sist fågelfotograf i vårdräkt

Postat 2019-03-26 19:03 | Läst 1372 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

849 - vårspaning

En tur med bilen idag, 5 mil blandad körning. Dieselmotorn drar 0,44 l/mil ( snitt hela körningen inkl 2 kallstarter) det är jag mycket nöjd med. Vandrar över en äng in i en dunge.  Varmt och gott där det är lä, i snår och träd sjunger bofinkar och mesar. Högst njutbart. Ser efter platsen där de första blåsipporna kommer upp varje år, en pytteliten fläck på jorden. 

Jodå, den plantan blommade som förväntat. Intill den hade gullvivebladen blivit centimeterlånga. Sen fann jag en ensam blåsippa också.

Småfåglarna var knepigare, de sjöng och flög runt, men gömde sig i riset.

Ut mot vattnet fanns inte mycket, några gravänder och detta rödögda par. Strandskator lever inte endast vid vatten, hela somrarna hemma hörs de flyga runt huset uppe i  i luften, och jag har en halvmil till sjön och en mil till havet. 

På väg till bilen visade sig äntligen en bofink, i sin finaste vårdräkt satt den där. 

Han väntade nog på frun. 

Postat 2019-03-19 15:02 | Läst 1355 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

848 - det föränderliga landskapet

Tog en liten cykeltur idag, vädret var typiskt Mars här, solglimtar, mest mulet, kraftig vind med stötar som ibland innehöll större eller mindre mängder vatten. Men några bilder blev det. Motvind och mjuk väg tar mycket på cykelns batteri. 

Gav mig iväg för att avnjuta fågellivet på ängarna, men landskapet hade snabbt förändrats, ängarna var borta, vatten överallt. Vägen försvann ner under vattnet, dumt att fortsätta, ingenstans att kliva av, och hur länge håller packningarna tätt i navmotorn?

Det enda att se när jag vände var att starflocken nu var mycket större än sist. Det blev att dra till dammarna, vinden förde mig dit. Såg att sothönsen och skäggdoppingarna och det vanliga knölsvanparet hade kommit. Rördromen var tyst, eller så kunde den inte överrösta vinden. På en pinne i vattnet där svarttärnorna brukar sitta om sommaren, där satt skarven i sin finaste dräkt.

Men den gillade inte sällskap.

Så eldriften förde hem mig, där fanns en del blomster som börjat slå ut, scilla t.ex. och svällande persikoknoppar. Kejsarkronan på bilden under slår snart ut, knähög redan. 

Till sist rosenplister, som sprider sig och växer som det vill. Här i gräsmattan. De flesta hade förgiftat den för länge sedan, men jag tycker den är fin, så den får hållas. 

Sen blev det inte mer bilder, horisontellt iskallt småspikregn drev in mig med blöt kamera. 

Postat 2019-03-18 14:17 | Läst 1420 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

847 - blandat från senaste året

Det blev stillsamhet inne idag, så jag gjorde en snabbkoll i arkivet och fick fram detta, alla bilderna är i färg. Lite blandad kompott. Något ljusare väder ute och en del vind över landskapet hör jag när jag sitter här. Lyssnar på en isländsk tonsättare - Veigar Margeirsson som gör mest filmmusik, förmodligen för att det ger säkrast inkomst. Den estetiska branschens vägar är beströdd med taggiga rosor. Lyssnar mest på musik från 2000-talet, gärna med tonsättare från Island och Japan, t.ex. Yuki Murata. Eller varför inte Max Richters (EU)  The Blue Notebooks? Nä, nu blir det bilder. Denna första härunder ser ut som både harkrank och slända, där den gömmer sig under bladet och kikar över kanten. 

Idag skriver jag över bilderna, omväxling förnöjer, eller förnyar? I vart fall, härunder är det definitivt en harkrank. De är ganska stillsamma och tacksamma för makrofotografen. 

En knubbig minifluga, jämför den med tornspetsen mitt emot den. Tornar är värre än taggar, det är säkert. 

Något åt stekelhållet som sitter på något åt renfanehållet.

Kamouflerad i skuggan gömmer sig jägaren

Och nu över till något helt annat, (s)kåda in i bärnstenens inre, ja det är ju gammal kåda, nästan elektrisk nere till vänster på bilden är den, eklektiskt elektrisk eftersom den på grekiska heter elektron, och har givit namn åt elektriciteten på grund av sina elektrostatiska egenskaper

Fröspridning, en grundläggande egenskap för livet

En del blir fotograferade för sitt ovanliga utseende, som svampen på bilden här, är den inte märklig?

Hav tålamod, ett hav av tålamod, så får ni inte missmod mina vänner, snart är aklejans tid inne

Till sist en mamma - barn bild. 

Postat 2019-03-17 14:21 | Läst 1723 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa