Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Hökbesök

Ja, nu hann Gert före med sparvhöksbilder i dag, och bra var de också!

För några dagar sedan såg jag ut genom fönstret, och där satt sparvhöken! Var snabb med kameran. Tror det är en vuxen hanne. Både sparv och duvhök förekommer vintertid i trädgården sporadiskt. 

Som vanligt plockar den bröstfjädrarna på fågeln medan bytet piper ljudligt och sprattlar.Men här ser bytet ut att ha blivit dekapiterat.Nä, nu är den misstänksam och flyger om några sekunder. Med maten i klorna. 

Postat 2016-11-30 19:47 | Läst 2426 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Strandpromenad med G1X

Gick för en vecka sedan en promenad på 1 km vid stranden, spanade efter fåglar, som fullständigt uteblev, frånsett en och annan kråka, gräsand eller mås på avstånd. Inte ens en skarv. Och då vänds blicken åt allt det andra. Tog bilder med handkameran G1X och med mitt Tamron 150-600. Det täcker ganska mycket, den kombinationen, utom 1:1 makro. 

För övrigt när jag vaknade i dag, kändes en kindtand 1mm för hög, och fyllningen ömmade. Med tanke på att jag i 6 veckor gått med besvärande smärtor till och från, med utbredning och karaktär som trigeminusneuralgi i huvudsak, så ringde jag tandläkaren min. Nu sitter jag här bedövad än. Det kunde varit en mysig tillställning, där en dam ömt pysslar om mig i stugvärmen liggande i en bekväm stol. Men det blev sprattel med armar och ben innan bedövningen nästan lyckats ta. Klokt nog hade jag tagit en dos rätt antibiotika innan, jag är ju lite känslig för sånt. Nåväl, här är bilderna.

Först en händelselogg. Längst till vänster har sanden byggt upp en spännande struktur, det har nog blåst lite senaste dagarna, men ej regnat. Grässtråna anger vindriktningen och dess skiftning. Slutligen har en varelse passerat och lämnat sina spår, detta efter att vinden slutat. Här gick någon förbi, en kråka möjligen.Till synes slumpvisa spännande strukturer. Vackert att se på, och fantisera om.  Men det är inte slumpvist, det är resultatet av naturlagar. Det gick vågor trots att det var mest vindstilla, faktiskt fyllde de stövlarna en gång jag var oförsiktig. Men bilden är jag inte nöjd med, känns lite otydlig.VindvisareFler spännande strukturer i sanden, den som söker den finner. Men bildbehandlingen blev inte riktigt som jag ville ha den, gav upp.Till sist smäller jag till med full färg, sol och vågor!

Postat 2016-11-30 14:02 | Läst 2702 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Trött julmarknad med pigg fyndkamera

Stadens julmarknad var i söndags mellan 12 till 18. Gick omkring vid 17.30 och tog några bilder, känner några av försäljarna. Det var inte så mycket folk, och julbelysningen inte överväldigande. Men de som var där såg ut att trivas. Det kostade 600 kr att ha ett stånd, en del fick endast igen pengarna, andra lite mer. De som sålde billig mat, som kalla (!) munkar verkade lyckas bäst ekonomiskt. 

Kameran var nyinskaffad. Sony RX100 hemma tillhör frun, och jag är så rädd att tappa den (glida ur fickan ute - plums! ) med tanke på kostnaden och vad frun skulle säga, så jag köpte något lite enkelt men bra och billigt, om nu olyckan skulle vara framme. Då är det ju inte så hemskt. Mobilkamera är ju bra, men...inte riktigt så bra. Sedan finns ju det där lilla? begäret också när jag ser på annonser, känns lite skamligt. Nåväl, det blev en Nikon P300 från Mattssons foto, begagnad men nyskick i kartong, allt för 340 kr. Jämför jag den med min Canon GX1 är det lite orättvist, Nikonkameran glider ju lätt ned i en liten ficka, men å andra sidan Canonkameran har en bra mycket större sensor och väldigt mycket bättre bildkvalitet. En liten kvick kamera är inte så skrämmande för folk heller, tror jag. 

Porslinstomtar och grön bil med nyttig mat.Grisprodukter av högsta kvalitet inför julenStekt sill, oumbärligt på Skånsk marknad.Arles ostkaka, hemlagad och god.Samtal i mörkerGångväg mot GallerianTrött karusellBeg bilar, som nyaLite avslappnat innan det packas ihop och stängs.Man kunde sitta inne och se ut. Eller tvärtom. 

Postat 2016-11-29 11:53 | Läst 3339 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Fågelspaning - fortsättning i Kivik

När vi ändå satt vid stranden i Kivik, passade jag på att göra lite fågelspaning. det passerar ju en hel del söderut. På med 600mm, spanar. Efter en stund konstaterade jag, att det kom ovanligt lite fågel. Det var en sådan dag, och på land hade jag inte sett en enda småfågel, ovanligt. Ändå var vädret hyggligt bra. Tog några bilder, bytte sedan till 10 mm och tog lite landskapsbilder. För det är så jag ofta spanar; först fåglar, sedan små ting eller ljus, till sist landskap eller annat. Börjar med landskapet, det är vackert året om i alla väder.

En bild till vänsteroch en till höger,sedan närmareoch närmare.Rakt ut, ett hav som smält tenn.Snett bakom till vänster dök grågäss upp.En hägerpasserade.Se där! Mörkbukig prutgås minsann, har lämnat Sibirien i tid.Men det här då? Långt bort, motljus, men vissa tydliga tecken. Bläsand möjligen?

Postat 2016-11-28 19:03 | Läst 3266 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Äpplets dag i Kivik

Det är länge sedan nu, tror det var 26 September vi var nere i Kivik på äpplets dag. Kivik har ju tradition av äppelodling, och kan ju räknas in i Österlen, även om vissa mäklare anser att Österlen sträcker sig till Småland. Kivik är också känt för Kiviks marknad, som åtminstone förr var ett evenemang av största betydelse och högsta klass. Förutom äppelodling, har orten sin hamn och klara inslag av en ny industri, turism. 

Vi åkte dit efter helgen för att slippa trängsel och kaos med bilar/parkeringar. Medelåldern bland besökarna var den övre.

Först själva attraktionen, äppeltavlan. Står mitt i, med havet bakom. Föreställer en äppelodling, och är gjord av äpplen, uppsatta på spik. Väl förankrad med stålbalkar och vajrar, vinden här kan vara frisk. På nära håll.En liten äppelpyramid fanns också, och ett tält med utställning om - äppelodling. En hundvaktsherre stod utanför, möjligen frivilligt.Naturligtvis hade månglarna sina stånd vid torget, de är nog de som attraherar minst lika mycket som tavlan och den allmäna uppståndelsen. De fyller en mycket viktig uppgift, de säljer lokalproducerad mat, något som stormarknader verkar avsky. Gatan upp mot samhället. Mannen längst till höger är troligen inföding.Äpplen och lokalt lammkött från Ravlunda i denna butik. Men den skånska flaggan har här begåvats med gröna linjer, är det någon Österlenflagga månne? Eller eget påhitt?Ett rökeri finns i hamnen, här dess skorsten. De säljer högkvalitetsvaror, samt har en restaurang med olika delar/ingångar, du väljer med tanke på ditt kreditkorts kapacitet. Till sist te vid havet, en plats med ro. Mer om stranden kommer. 

Postat 2016-11-28 15:54 | Läst 2816 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa